679 094 530 · 924 254 639

Olejek eteryczny z anyżu gwiazdkowego BIO

Olejek eteryczny z anyżu gwiazdkowego BIO

Illicium verum

  • Olejek eteryczny w 100% czysty i naturalny z certyfikatem ekologicznym.
  • Aromat spożywczy.
  • Nuta zapachowa: anyżowa, słodka, korzenna.
  • Aktualna partia: OEANT0928
  • Najkrótszy termin ważności:

Wybierz opcję:

  • 10ml 4,95 €
  • 30ml 12,70 €
  • 5ml 3,50 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Powiadom mnie o ponownej dostępności.

Informacje o produkcie

  • INCI: Illicium verum
  • Inne nazwy: Anyż gwiazdkowy
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Gęstość względna: 0,986
  • Skręcalność optyczna: - 0,20º
  • Współczynnik załamania światła: 1,554
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Nasiona
  • Nuta zapachowa: Anyżowa, słodka
  • Intensywność zapachu: Silna
  • Kraj pochodzenia: Chiny
  • OE-ANISEST
  • Numer CAS: 8007-70-3
  • Numer EINECS: 283-518-1
  • Główne składniki:
    • Trans Anetol: 89,21%
    • Estragol: 2,82%
    • Anisaldehido: 0,64%
    • Cis Anethole: 0,22%

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny z anyżu gwiazdkowego BIO w Mi Cosmética Casera od 3,50 € do 12,70 € w 3 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Anyż gwiaździsty jest owocem badianu, krzewu pochodzącego z Chin, który może osiągać 8 metrów wysokości. Krzew zaczyna wydawać owoce w kształcie gwiazdy o 8 ramionach po 6 latach i może owocować przez ponad sto lat. Chiny odpowiadają za niemal całą światową produkcję. Uprawia się go również w Wietnamie, Kambodży i Japonii.

To angielski podróżnik Thomas Cawendish przywiózł anyż gwiaździsty do Europy w 1558 roku.

Jego aromat jest silniejszy i bardziej intensywny niż aromat anyżu zielonego, choć mają wiele wspólnego. W medycynie tradycyjnej anyż gwiaździsty, podobnie jak zielony, stosuje się ze względu na właściwości wspomagające żołądek. Jest szeroko używany w kuchni azjatyckiej i orientalnej, wchodzi w skład słynnej „mieszanki pięciu przypraw” i oczywiście występuje również w anyżowych aperitifach.

Podobnie jak anyż zielony, swoim aromatem zachwyca albo odpycha.

Wygląd: Przezroczysta ciecz, od jasnożółtej do bursztynowej

Rozpuszczalność: Rozpuszczalny w alkoholu i olejach. Nierozpuszczalny w wodzie

Środki ostrożności

Nie stosować w czasie ciąży.

Nie stosować u dzieci poniżej 6 lat.

Osoby, które chorują lub chorowały na nowotwór hormonozależny, powinny unikać stosowania tego olejku eterycznego.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Illicium verum - Rodzina: Illiciaceae - Rodzaj: Illicum

Opinie

Opinie klientów 3 szt.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Fantastyczny
Puro A.  - opublikowano 22.03.2026
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Użyty w perfumach, nuta anyżu nadaje im niezwykły słodki zapach.
Zobacz oryginał
Fantástico

Lo he usado para un perfume y la nota de anís le aporta un olor dulce extraordinario.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Świetny
Claudia C.  - opublikowano 21.11.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Bardzo ładnie pachnie
Zobacz oryginał
Genial

Huele muy bien

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Pusta gwiazdka Rewelacyjny.
Noirpum  - opublikowano 14.03.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Rewelacyjny!!!!!!!
Zobacz oryginał
Espectacular.

Espectacular!!!!!!!