679 094 530 · 924 254 639

Olejek eteryczny z dziurawca BIO

Olejek eteryczny z dziurawca BIO

Hypericum perforatum

  • Olejek eteryczny w 100% czysty i naturalny z certyfikatem ekologicznym.
  • Pochodzenie: Francja.
  • Nuta zapachowa: lecznicza, słodka, łagodna, owocowa, subtelna, świeża.
  • Aktualna partia: OEHIP0829
  • Najkrótszy termin ważności: sierpień / 2029

Wybierz opcję:

  • 1ml 17,05 €
  • 2gr 27,85 €
  • 5ml 52,35 €
  • 30ml 178,35 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Hypericum perforatum
  • Inne nazwy: Ziele św. Jana, Corazoncillo
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Gęstość względna: 0,8041
  • Skręcalność optyczna: + 3,12°
  • Współczynnik załamania światła: 1,4444
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Kwitnące części nadziemne
  • Nuta zapachowa: Apteczna, słodka, łagodna, owocowa, subtelna, świeża
  • Intensywność zapachu: Średnia
  • Kraj pochodzenia: Francja
  • OAE-HIPERICOBIO
  • Numer CAS: 84082-80-4
  • Numer EINECS: 282-026-4
  • Główne składniki:
    • Metil 2 Octano: 33,90%
    • α Pineno: 33,47%
    • β Pineno: 10,88%
    • Germacreno D: 3,29%
    • Metil 2 Nonano: 2,69%
    • N Nonano: 2,53%
    • β Cariofileno: 1,72%
    • Mirceno: 1,36%
    • Metil 2 Decano: 1,18%

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny z dziurawca BIO w Mi Cosmética Casera od 17,05 € do 178,35 € w 4 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Dziurawiec jest bardzo pospolitą rośliną rosnącą na poboczach dróg i słonecznych polach. Pochodzi z Europy, północnej Afryki i Azji Środkowej, ale spotyka się go w wielu regionach świata.
Od ponad 2000 lat dziurawiec jest stosowany w celach terapeutycznych
Dziurawiec kwitnie w połowie wiosny, choć w niektórych regionach jego kwitnienie zbiega się z przesileniem letnim; dlatego nazywa się go zielem świętego Jana. Jest rośliną słoneczną i świetlistą. Jego złocistożółty kolor przyciąga uwagę, gdy kwitnie wzdłuż dróg i ścieżek.

O roślinie tej opowiada się wiele legend i przypisuje jej właściwości magiczne. Na przykład mówi się, że liczne otworki widoczne pod światło w liściach są kroplami krwi świętego Jana Chrzciciela po jego ścięciu. Jednym z najpopularniejszych zastosowań rośliny była ochrona przed złymi duchami i odpędzanie diabła.

W średniowieczu był już znany i stosowany w leczeniu stanów przygnębienia, uznawanych wówczas za opętanie przez złe duchy.

Macerat olejowy lub nalewka z dziurawca są bardziej znane niż olejek eteryczny. Ten ostatni, ze względu na niską wydajność rośliny, jest dość drogi. W fitoterapii nalewka z dziurawca lub suszona roślina są bardzo cenione za właściwości przeciwdepresyjne.

Olejek eteryczny z dziurawca ma interesujący, choć dyskretny aromat, podobnie jak sama roślina.
Ważne: olejek eteryczny z dziurawca nie zawiera hiperycyny, substancji czynnej, której przypisuje się właściwości przeciwdepresyjne i która nadaje maceratowi olejowemu piękny czerwony kolor.


Wygląd: Przezroczysta ciecz, od jasnożółtej do złocistożółtej

Rozpuszczalność: Rozpuszczalny w alkoholu i olejach

Środki ostrożności

Nie stosować w czasie ciąży ani u dzieci poniżej 6 lat.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Hypericum perforatum

Opinie

Opinie klientów 1 szt.

  - opublikowano 07.12.2025
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Bardzo dobry
Zobacz oryginał

Buenísimo