679 094 530 · 924 254 639

Rozmaryn

Olejek eteryczny z rozmarynu Qt. cyneol

Pomaga się skupić i wspiera pamięć

  • Olejek eteryczny w 100% czysty i naturalny.
  • Certyfikat ekologiczny.
  • Pochodzenie: Tunezja.
  • Nuta zapachowa: świeża, balsamiczna.
  • Aktualna partia: AERCT0430
  • Najkrótszy termin ważności: kwiecień / 2030

Wybierz opcję:

  • 10ml 4,65 €
  • 30ml 10,40 €
  • 50ml 15,95 €
  • 100ml 25,65 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Rosmarinus officinalis
  • Inne nazwy: Rosmarinus officinalis
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Współczynnik załamania światła: 1,4671
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Liście
  • Nuta zapachowa: Nuta serca
  • Intensywność zapachu: Silna
  • Kraj pochodzenia: Tunezja
  • AES-ROM10
  • Numer CAS: 8000-25-7
  • Numer EINECS: 283-291-9
  • Główne składniki:
    • 1,8-cineol
    • a-Pinene%
    • camphor
    • b-Pinene
    • Camphene

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny z rozmarynu Qt. cyneol w Mi Cosmética Casera od 4,65 € do 25,65 € w 4 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Rozmaryn rośnie naturalnie w regionie śródziemnomorskim; występuje również na obszarach południowej Europy, Afryki Północnej i południowo-zachodniej Azji.
Przy sprzyjającym klimacie można zobaczyć go kwitnącego przez cały rok; jego kwiaty są zazwyczaj bladofioletowe, a czasem intensywnie niebieskie, różowe lub białe. Rozmaryn występuje w miejscach suchych, skalistych i wapiennych.
Rozmaryn znany jest co najmniej od starożytności. Przypisywano mu magiczne właściwości i używano głównie w obrzędach religijnych i oczyszczających, bardzo często zastępując nim kadzidło. Był też częścią uroczystości publicznych i kameralnych celebracji. Co ciekawe, w tamtych czasach nie stosowano go powszechnie jako rośliny leczniczej.
Symbolicznie kojarzono tę roślinę z miłością, wiernością, dobrobytem, a także nieśmiertelnością.
Używano jej do ochrony przed złymi duchami; palono ją, aby oczyszczać powietrze w pokojach chorych lub w czasie epidemii. Już w dawnych czasach rozmaryn stosowano do wspomagania pamięci i pobudzania zdolności intelektualnych uczniów. W tym celu nosili oni wieńce z rozmarynu.

Olejek eteryczny z rozmarynu otrzymuje się z łodyg, zazwyczaj podczas kwitnienia.

W aromaterapii wyróżnia się co najmniej trzy chemotypy. Najczęściej używane to:
Rosmarinus officinalis camphoriferum, czyli rozmaryn o chemotypie kamforowym.
Rosmarinus officinalis verbenoniferum L., czyli rozmaryn o chemotypie werbenonowym
Rosmarinus officinalis cineoliferum, czyli rozmaryn o chemotypie 1.8-cyneolowym.

Pod względem terapeutycznym należy podkreślić jego wyjątkowe właściwości przeciwutleniające. Rozmaryn jest jednym z naszych najlepszych sprzymierzeńców w walce ze starzeniem.
Wszystkie trzy mają interesujące właściwości w pielęgnacji układu oddechowego; rozmaryn o chemotypie 1.8-cyneolowym jest w tym przypadku najbardziej ukierunkowany.
Wśród innych szczególnych właściwości warto wymienić to, że olejek eteryczny z rozmarynu o chemotypie werbenonowym jest doskonałym przyjacielem wątroby, a olejek z rozmarynu kamforowego jest bardzo interesujący przy problemach reumatycznych lub urazach układu kostno-mięśniowego; dobrze łagodzi też zastój żylny.

Wygląd: Przezroczysta ciecz, od bladożółtej do zielonkawożółtej

Rozpuszczalność: Rozpuszczalny w alkoholu i oleju. Nierozpuszczalny w wodzie

Środki ostrożności

Nie stosować w czasie ciąży ani u dzieci poniżej 6 lat. Nie stosować długotrwale w przypadku nadciśnienia tętniczego.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Salvia rosmarinus - Rodzina: Lamiaceae - Rodzaj: Salvia

Opinie

Opinie klientów 12 szt.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Świetny
Loli .  - opublikowano 15.02.2026
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Świetny
Zobacz oryginał
Estupendo

Estupendo

Zalety (oryginał): Tuene múltiples aplicaciones

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Doskonały
Diego A.  - opublikowano 19.12.2025
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Jeden z najlepszych olejków eterycznych na porost włosów.
Zobacz oryginał
Excelente

De los mejores aceites esenciales para el crecimiento del cabello.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Doskonały
Claudia I.  - opublikowano 01.01.2024
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Jest ekologiczna, co czyni ją najlepszą, gdy chce się korzystać z jej świetnych właściwości, uwielbiam ją
Zobacz oryginał
Excelente

Es ecológica y eso la hace la mejor a la hora de contar con sus buenísimas propiedades, me encanta

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Idealny na wypadanie włosów
Alba C.  - opublikowano 27.01.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Dodaję go do lotionu przeciw wypadaniu włosów, służy mi też jako środek antyseptyczny przy łojotokowym zapaleniu skóry. Do tego uwielbiam zapach, a mała buteleczka starcza na bardzo długo, bo jest skoncentrowany. Do idealnego lotionu przeciw wypadaniu używam naparu rozmarynowego z kilkoma kroplami tego olejku eterycznego
Zobacz oryginał
Ideal para la caida

Lo añado a mi locion anticaida, y me sirve tambien como antiseptico para mi dermatitis seborreica, ademas del olor que me encanta, el bote pequeño cunde muchisismo ya que eTa concentrado. Para una locion anticaida idela yo uso infusion de romero junto con unas gotas de este aceite esencial

Zalety (oryginał): Anticaida, estimulante, apto para pelo graso

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Dobry produkt¡
Paola  - opublikowano 04.01.2021
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Używam go do masażu skóry głowy i pobudzania wzrostu włosów. Pomaga też zapobiegać łupieżowi. Mieszam go więc z olejem kokosowym i rycynowym i jest idealny!!
Zobacz oryginał
Buen producto¡

Lo usó para hacer masajes del cuero cabelludo y promover el crecimiento del cabello. Además ayuda a que no aparezca la caspa. Así que lo mezclo con el aceite de coco y de recino y es ideal¡¡

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Klasyk w moich zapasach
Verónica .  - opublikowano 29.12.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Często używam go w kremie na zmęczone nogi i uwielbiam go
Zobacz oryginał
Un clásico en mi despensa

Lo utilizo mucho en una crema para piernas cansadas y me encanta

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Doskonały
Inma B.  - opublikowano 27.10.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Niezrównany zapach
Zobacz oryginał
Perfecto

El olor insuperable

  - opublikowano 08.06.2020
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Bardzo dobra jakość
Zobacz oryginał

Muy buena calidad

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Cudowny
Arantxa  - opublikowano 31.03.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Używam go w dyfuzorze. Olejek jest idealny, ale kroplomierz jest zbyt duży.
Zobacz oryginał
Maravilloso

Lo uso endifusor. El aceite es perfecto pero el cuentagotas es demasiado grande.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Czysty olej
Sergio P.  - opublikowano 17.12.2019
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Bardzo dobry do dyfuzorów w aromaterapii
Zobacz oryginał
Aceite puro

Muy bueno para usar en difusores en aromaterapia