679 094 530 · 924 254 639

Olejek eteryczny z kocanki BIO - Włochy

Olejek eteryczny z kocanki BIO - Włochy

Helichryssum italicum ssp. italicum

  • Olejek eteryczny w 100% czysty i naturalny.
  • Pochodzenie: Francja.
  • Nuta zapachowa: ciepła, korzenna, słodka, subtelna, złożona.
  • Aktualna partia: OAEAA
  • Najkrótszy termin ważności:

Wybierz opcję:

  • 1g 8,35 €
  • 2ml 14,70 €
  • 5ml 27,90 €
  • 10ml 49,90 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Powiadom mnie o ponownej dostępności.

Informacje o produkcie

  • INCI: Helichrysum italicum
  • Inne nazwy: Ziele słońca, Immortelle, żółte kocanki
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Gęstość względna: 0,900
  • Skręcalność optyczna: -1,6º
  • Współczynnik załamania światła: 1,467
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Kwitnący wierzchołek
  • Nuta zapachowa: Ciepła, korzenna, słodka, delikatna, złożona.
  • Intensywność zapachu: Średnia
  • Kraj pochodzenia: Francja
  • OE1942
  • Numer CAS: 90045-56-0
  • Numer EINECS: 289-918-2
  • Główne składniki:
    • Acetato de Nerilo: 33,77%
    • γ Curcumeno: 14,39%
    • Italidiones: 13,94%
    • Propionato de Nerilo: 5,22%
    • Limoneno: 4,04%
    • Nerol: 2,59%
    • Ar Curcumeno: 2,53%
    • Italiceno: 2,14%
    • α Pineno: 1,51%
    • Linalol: 1,31%

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny z kocanki BIO - Włochy w Mi Cosmética Casera od 8,35 € do 49,90 € w 4 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Kocanka żółta jest małą, bardzo aromatyczną rośliną pospolitą w regionie śródziemnomorskim i na południu Europy. Spotykamy ją we Francji, szczególnie na Korsyce, we Włoszech, gdzie została po raz pierwszy opisana i skąd pochodzi jej nazwa, a także w Chorwacji. W Hiszpanii występuje również na pojedynczych stanowiskach, głównie na wybrzeżu śródziemnomorskim i w Andaluzji. Zazwyczaj kwitnie od maja do czerwca, choć zależnie od warunków klimatycznych może kwitnąć przez cały rok.

Jej kwiaty pozostają na roślinie przez długi czas i zachowują silny aromat nawet po ścięciu, stąd jej nazwa zwyczajowa. Nazwa botaniczna „Helichrysum” oznacza po grecku złote słońce.

Kocanka była znana już w czasach grecko-rzymskich. Roślina ta była jednym z atrybutów boga Apollina. Ten bóg słońca z mitologii greckiej zdobił głowę kwiatami kocanki, symbolizując swoją nieśmiertelność.
Według opowieści z Odysei piękna Nauzykaa, która oczarowała Odyseusza, zachowywała urodę dzięki olejowi przygotowanemu z kocanki. Co ciekawe, obecnie roślina ta i jej olejek eteryczny są bardzo cenionymi składnikami aktywnymi kosmetyków przeciwstarzeniowych.
Zgodnie z pismami Teofrasta, Pliniusza i Dioskurydesa roślina przynosiła chwałę i sławę.
Na Korsyce, gdzie rośnie obficie, kocankę uważano raczej za roślinę inwazyjną; choć mieszkańcy wyspy znali ją i wykorzystywali do niektórych celów terapeutycznych, nie destylowano jej. Nieco ponad 20 lat temu zaczęto pozyskiwać jej olejek eteryczny, nie wiedząc dokładnie, do czego będzie używany. Nieoczekiwanie odniósł ogromny sukces, a produkcja nie nadążała za popytem. Dlatego zaczęto uprawiać ją w innych regionach, konkretnie na Bałkanach.
Ze względów wyraźnie handlowych mówi się, że kocanki pochodzące z innych miejsc dają ten sam olejek eteryczny i mają te same właściwości terapeutyczne. W rzeczywistości tak nie jest. Bardzo ważne jest upewnienie się, że kupowany olejek eteryczny odpowiada wymaganiom. Jego bardzo specyficzny i wyjątkowy skład biochemiczny nadaje mu tak szczególne właściwości terapeutyczne.

Zapach olejku eterycznego z kocanki żółtej zwykle przypomina curry. Jeśli jednak poświęcimy czas na uważne wąchanie, odkryjemy wiele niuansów i jego złożoność. Niełatwo go opisać, ale bez wątpienia jest to bogate doświadczenie.
Zmiany kosztu surowca trend · bez wartości liczbowych
20182026
Pokazuje, jak zmieniał się koszt surowca w ostatnich latach.

Wygląd: Przezroczysta ciecz, od jasnozielonożółtej do pomarańczowej

Rozpuszczalność: Rozpuszczalny w alkoholu i olejach

Środki ostrożności

Nie stosować w czasie ciąży ani u dzieci poniżej 6 lat, chyba że pod nadzorem specjalisty. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny unikać długotrwałego stosowania; skonsultować się ze specjalistą.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Helichrysum italicum - Rodzina: Asteraceae - Rodzaj: Helichrysum

Opinie

Opinie klientów 8 szt.

  - opublikowano 01.02.2024
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Jego aromat przekazuje silną energię
Zobacz oryginał

Potente la energia que transmite su aroma

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Niezastąpiony
Maria C.  - opublikowano 28.07.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Doskonały na uderzenia, urazy, obrzęki.
Zobacz oryginał
Imprescindible

Para golpes, traumatismos, edemas excelente.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka cudowny
Sonia E.  - opublikowano 16.04.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. zarówno za właściwości terapeutyczne, jak i subtelny zapach.
Zobacz oryginał
maravilloso

tanto por sus virtudes terapéuticas, como su fino olor.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Niezbędny
Maria C.  - opublikowano 27.10.2022
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Regularnie używam jej w różnych recepturach: na siniaki, skręcenia, do skóry... jest wspaniała.
Zobacz oryginał
Indispensable

La utilizo habitualmente para diferentes formulaciones, sea hematomas, esguinces, para la piel.. es una maravilla.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Niesamowity
Elsa G.  - opublikowano 18.02.2022
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Używam go w recepturze na odmroziny.
Zobacz oryginał
Increible

Lo utilizo en una formula para sabañones.

Zalety (oryginał): Efecto rápido

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Silna substancja
Verónica R.  - opublikowano 05.05.2021
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Intensywny aromat, zgodny z jego właściwościami ;-)
Zobacz oryginał
Sustancia potente

Aroma intenso, acorde con sus propiedades ;-)

  - opublikowano 18.11.2020
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Przy zakupie olejku doceniam informacje w opisie produktu (dotyczące różnych chemotypów): bardzo kompletne i jasne. Cudowny olejek o bardzo intensywnym, charakterystycznym aromacie. Dla mnie jeden z niezbędników mimo ceny. Warto ze względu na jego właściwości.
Zobacz oryginał

A la hora de comprar el aceite agradecí la información de la descripción en la ficha (en cuanto a los distintos quimiotipos) - muy completa y clara. Un maravilloso aceite, con aroma muy intenso y particular. Para mí - uno de los imprescindibles a pesar de su precio. Merece la pena por las propiedades que brinda.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Bardzo mocny
Verónica R.  - opublikowano 08.09.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Intensywny, pełny aromat
Zobacz oryginał
Muy potente

Aroma intenso, con mucho cuerpo