Informacje o produkcie
- INCI: Melaleuca alternifolia
- Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
- Gęstość względna: 0,886
- Skręcalność optyczna: +9,27º
- Współczynnik załamania światła: 1,477
- Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
- Wykorzystana część rośliny: Liście
- Nuta zapachowa: Apteczna, drzewna, ziołowa, kamforowa, świeża
- Intensywność zapachu: Średnia
- Kraj pochodzenia: Republika Południowej Afryki
- AES-ABTEBIOSUD
- Numer CAS: 85085-48-9
- Numer EINECS: 285-377-1
- Główne składniki:
- Terpineno-4-ol: 40,4%
- γ Terpineno: 21,49%
- 1,8-Cineol: 0,82%
- Limoneno: 1,01%
Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.
- Dodatki: Brak
Ceny zawsze zawierają VAT.
Opis
Drzewo herbaciane jest krzewem pochodzącym z Australii, gdzie od pradawnych czasów wykorzystuje się jego właściwości lecznicze.Nazwę zawdzięcza żeglarzowi Jamesowi Cookowi i jego załodze. Podczas jednej z wypraw odkrywczych mieli okazję spróbować odświeżającej herbaty przygotowanej z liści tego krzewu i nazwali go „Tea tree”.
Mogli również zaobserwować, że rdzenni mieszkańcy nakładali rozdrobnione liście na rany, aby zapobiegać infekcjom.
Chemik Arthur de Raman Penfold jako pierwszy otrzymał olejek eteryczny w 1922 roku. Wtedy można było potwierdzić cenne właściwości przeciwinfekcyjne rośliny.
Podczas drugiej wojny światowej australijscy żołnierze otrzymywali butelkę olejku eterycznego z drzewa herbacianego wraz z apteczką pierwszej pomocy.
Ten olejek eteryczny jest prawdopodobnie, obok lawendy, jednym z najlepiej zbadanych, najczęściej stosowanych i sprzedawanych olejków na świecie.
Jego charakterystyczny leczniczy zapach może dla wielu osób nie być szczególnie atrakcyjny, lecz bez najmniejszych wątpliwości jest niezbędnym składnikiem rodzinnej apteczki aromaterapeutycznej.
Drzewo herbaciane uprawia się obecnie także w innych częściach świata; ten olejek eteryczny pochodzi z plantacji w Afryce Południowej.
Rozpuszczalność: Nierozpuszczalny w wodzie
Środki ostrożności
Zaleca się nie stosować w czasie ciąży, chyba że pod nadzorem lekarza
Po utlenieniu wywołuje reakcje skórne.
Taksonomia
Nazwa botaniczna: Melaleuca alternifolia - Rodzina: Myrtaceae - Rodzaj: Melaleuca
Powiązane produkty
Opinie
Opinie klientów 16 szt.
Zobacz oryginał
Estupendo
| Ocena |
|
|---|
Zobacz oryginał
Nos encanta. Es un básico imprescindible en nuestra casa. Lo usamos como desinfectante en heridas, cuando notamos que nos va a salir un herpes en el labio ( lo seca mucho antes y duele menos), para el acné, en la ropa interior de algodón unas gotas para la cistitis o las cándidas....
Zobacz oryginał
gran calidad, como siempre
Zobacz oryginał
Le doy muchos usos a este aceite esencial, es un imprescindible para mí.
Zobacz oryginał
Es buenísimo como todo los productos me cure un herpes labial con este aceite y es genial
Zalety (oryginał): Es puro y natural
Wady (oryginał): Ninguna
Zobacz oryginał
Indispensable para curar herpes y llagas en la boca. Y también para desinfectar granos, etc
Zobacz oryginał
Aceite muy versátil para todo tipo de productos y con la seguridad que es de buena calidad y ecológico. recomendable 100%
Zobacz oryginał
Estoy encantada, lo utilizo para problemas en la piel y me va muy bien
Zobacz oryginał
m encanto !!
| Ocena |
|
|---|
Zobacz oryginał
Me parece un aceite de gran calidad. Lo uso para casi todo: para realizar cremas de piel grasa, geles, champús e incluso lo he usado para tratar hongos en las uñas y va fenomenal!
Aby napisać opinię, zaloguj się na swoje konto.
Zaloguj się