679 094 530 · 924 254 639

Jednowodny kwas cytrynowy

Jednowodny kwas cytrynowy - jakość standardowa

Idealny do wszelkiego rodzaju zastosowań.

  • Kwas cytrynowy jednowodny (1 H2O) jakości spożywczej
  • Regulator pH.
  • Naturalny konserwant i przeciwutleniacz.
  • Idealny do kul do kąpieli
  • Aktualna partia: ADCTM0328
  • Najkrótszy termin ważności: październik / 2028

Wybierz opcję:

  • 125g 2,45 €
  • 250g 3,35 €
  • 500g 5,75 €
  • 1Kg 9,65 €
  • 5Kg 43,55 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Citric acid
  • Temperatura topnienia: 153ºC
  • Wzór chemiczny: C6H8O7*H20
  • AD6446
  • Numer CAS: 77-92-9​
  • Numer EINECS: 201-069-1
Zakres cen Jednowodny kwas cytrynowy - jakość standardowa w Mi Cosmética Casera od 2,45 € do 43,55 € w 5 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Różnica między tym kwasem cytrynowym jednowodnym a bezwodnym (również dostępnym tutaj) polega na cząsteczce wody związanej z jego wzorem chemicznym. Nadaje się do większości zastosowań w produktach takich jak kule do kąpieli lub sole, ale zawiera o 10% mniej kwasu cytrynowego niż postać bezwodna.

Przez to jest nieco bardziej szorstki, a jego cena jest również niższa.

To kwas organiczny występujący w większości owoców, szczególnie cytrusowych, takich jak cytryna, limonka, pomarańcza czy grejpfrut.

Ma właściwości konserwujące w kosmetyce.

Ma postać krystaliczną, białą lub prawie białą: kryształy lub granulki ulegające wietrzeniu. Jest bezwonny.

Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i łatwo rozpuszcza się w etanolu 96%.



Właściwości i zastosowania kwasu cytrynowego jednowodnego

Zalecany do skóry trądzikowej, mieszanej i tłustej.

Hamuje enzymatyczny rozkład potu, zapobiegając przykrym zapachom, dzięki czemu doskonale nadaje się do dezodorantów i dezodorujących żeli myjących.

Aby działał w dezodorantach, gotowy produkt powinien mieć PH w zakresie 4-5.

Zwiększa skuteczność konserwantów stosowanych w produktach i działa synergistycznie, wzmacniając skuteczność antyoksydacyjną.

Nałożony bezpośrednio na skórę działa jako AHA i wywołuje efekt złuszczający, pomagający poprawiać wygląd zmarszczek i rozstępów.

Ponadto poprawia oczyszczanie skóry, dlatego doskonale nadaje się do cery trądzikowej: odblokowuje pory i pomaga zmniejszać rozszerzone pory.

Środek odkażający do stóp lub jamy ustnej.

Reguluje PH dzięki działaniu zakwaszającemu.

Działa przeciw przebarwieniom i depigmentująco.

Można go używać do wytwarzania żeli, kremów, balsamów, dezodorantów...

W celu zastosowania ogrzać w fazie olejowej lub dodać do gotowego produktu.


Jeśli jednak chcesz zwiększyć skuteczność domowych kosmetyków z kwasem cytrynowym, zalecamy użycie kwasu cytrynowego bezwodnego: do regulacji pH potrzebna będzie mniejsza ilość, a rezultaty w zastosowaniach skórnych będą lepsze.


Zalecane dawkowanie

Od 1-5%.





Zmiany kosztu surowca trend · bez wartości liczbowych
20182026
Pokazuje, jak zmieniał się koszt surowca w ostatnich latach.

Środki ostrożności

  • Przechowywać w miejscu chronionym przed światłem.
  • Niezgodny z wodorowęglanami metali alkalicznych, benzoesanami, salicylanami i węglanami.

Powiązane produkty

Opinie

Opinie klientów 2 szt.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Dobry produkt
ANA M.  - opublikowano 17.03.2025
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Używam go do sprzątania domu, a czasem nawet pół łyżki jako środka zmiękczającego w pralce.
Zobacz oryginał
Buen producto

Lo utilizo para la limpieza en el hogar; incluso, a veces, media cucharada como suavizante en la lavadora.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Bardzo dobry
Un B.  - opublikowano 01.10.2024
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Podstawa do robienia mydła do naczyń
Zobacz oryginał
Muy bueno

Es un básico para hacer jabon lavavajillas

Zalety (oryginał): Todas

Wady (oryginał): Ninguna