Informacje o produkcie
- INCI: Ascorbyl palmitate.
- Poziom pH: 6 lub więcej.
- Temperatura topnienia: 114,4º
- Wzór chemiczny: C22H38O7
- AD1693
Ceny zawsze zawierają VAT.
Opis
Ta pochodna jest formą najczęściej stosowaną w kosmetykach, ponieważ nie podrażnia i jest znacznie stabilniejsza niż witamina C.
Jest syntetycznym estrem witaminy C (kwasu askorbinowego), powstałym z tego kwasu i kwasu palmitynowego, tworząc rozpuszczalną w tłuszczach postać witaminy C.
Ta lipofilowa forma jest silnym przeciwutleniaczem stosowanym samodzielnie, choć możemy wzmocnić jej działanie, łącząc ją z alfa-tokoferolem (witaminą E), ponieważ razem tworzą silny środek rozjaśniający przebarwienia słoneczne lub związane z wiekiem. Mieszanka pięciu części palmitynianu askorbylu i jednej części alfa-tokoferolu jest skuteczniejsza.
Występuje jako białożółtawy, bezwonny proszek. Jest słabo rozpuszczalny w wodzie, lepiej w etanolu 96% i słabo w olejach tłustych, choć rozpuszczalność w alkoholu umożliwia stosowanie w układach wodnych, bezwodnych i emulsjach.
Dodaje się go do fazy tłuszczowej i zwykle łączy z innymi przeciwutleniaczami (BHT, kwasem cytrynowym itd...)
Zazwyczaj jest bardzo stabilny, ponieważ jest mniej wrażliwy na tlen.
Ma właściwości pomagające stabilizować emulsje.
Właściwości i zastosowania palmitynianu askorbylu — stabilnej witaminy C
W przemyśle kosmetycznym stosuje się go do spowalniania procesu starzenia, ponieważ wspiera syntezę kolagenu i ceramidów skóry.
Pełni kilka funkcji: przeciwzmarszczkową, rozjaśniającą przebarwienia, tonizującą, poprawiającą elastyczność skóry, ochronną i naprawczą po ekspozycji na słońce, przeciwutleniającą oraz zwalczającą wolne rodniki (chroni zarówno skórę przed utlenianiem, jak i sam produkt).
Ma również właściwości stabilizujące emulsje.
Możemy przygotowywać różne produkty, takie jak kremy przeciwzmarszczkowe, regenerujące, rozjaśniające przebarwienia, preparaty przeciwsłoneczne..., lotiony, serum, kosmetyki do makijażu, szampony...
Zalecana ilość
Zazwyczaj; 0´2-10%.
- Stabilizacja produktu 0,2%.
- Ochrona UV 2%
- Produkty przeciwtrądzikowe 5%.
Więcej danych technicznych
Świadectwo analizy:
| Wynik | Norma |
Ilustracja cząsteczki
Środki ostrożności
Pył może powodować podrażnienie oczu i dróg oddechowych.
Powiązane produkty
Opinie
Opinie klientów 11 szt.
Zobacz oryginał
Buen producto y buen precio
Zalety (oryginał): Fácil de usar. Al ser soluble en aceite puedo usarla en emulsiones que lleven fase oleosa También en serum con base de aceite
Wady (oryginał): Al ser soluble en aceite no puedo usarla en fórmulas que solo llevan faseacuosa.
Zobacz oryginał
El producto de muy buena calidad, llego muy rapido
Wady (oryginał): recipiente muy grande para la cantidad de producto
Zobacz oryginał
Hace su papel
Zobacz oryginał
Muy bien
| Ocena |
|
|---|
Zobacz oryginał
Muy buena calidad precio
Zobacz oryginał
Buenas referencias
| Ocena |
|
|---|
Zobacz oryginał
Perfecto
| Ocena |
|
|---|
Zobacz oryginał
Lo he comprado para probar. Todavía no lo he utilizado
Zobacz oryginał
Aun no lo he usado, pero espero hacerlo ya pronto.
Zobacz oryginał
La ser el envase transparente y la vit. C fotosensible, creo que no es muy adecuado. Es una crítica constructiva.
Aby napisać opinię, zaloguj się na swoje konto.
Zaloguj się