Informacje o produkcie
- INCI: Citrus Sinensis
- Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
- Ekstrakcja: Tłoczenie na zimno
- Wykorzystana część rośliny: Kora
- Nuta zapachowa: Nuta głowy
- Intensywność zapachu: Średnia
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Fotouczulający: Tak
- AES-NARANJA
- Numer CAS: 8028-48-6
- Numer EINECS: 232-433-8
- Główne składniki:
- Limoneno: 96,26%
- Mirceno: 1,75%
Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.
- Dodatki: Brak
Ceny zawsze zawierają VAT.
Opis
Podobnie jak inne cytrusy, pomarańcza dotarła do Europy z Azji. Do Hiszpanii sprowadzili ją Arabowie w XI wieku; sadzono ją w celach ozdobnych, a także ze względu na piękne, pachnące kwiaty.Kwiaty drzew cytrusowych nazywa się po hiszpańsku azahar; słowo to pochodzi z arabskiego i oznacza biały kwiat.
Właściwości terapeutyczne tych drzew są znane od dawna. Należą do naturalnej farmakopei tradycyjnej medycyny chińskiej i ajurwedy.
Dla Chińczyków był to owoc przynoszący szczęście, symbol dobrobytu i płodności.
Dawniej pomarańcze były bardzo cennym, a nawet luksusowym prezentem. Jeszcze nie tak dawno w Hiszpanii podarowanie pomarańczy na Święto Trzech Króli było prawdziwym luksusem.
Olejek eteryczny ze słodkiej pomarańczy jest szczególnie polecany do uspokajania i relaksowania, nawet najmłodszych. Stosuje się go również do aromatyzowania deserów i napojów.
Środki ostrożności
Nie stosować na skórę bez rozcieńczenia. Przechowywać w lodówce, aby zapobiec utlenianiu. Wbrew informacjom podawanym w wielu źródłach olejek eteryczny ze słodkiej pomarańczy nie jest fototoksyczny (źródło: Robert Tisserand – Essential Oil Safety).
Powiązane produkty
Opinie
Opinie klientów 46 szt.
| Ocena |
|
|---|
Zobacz oryginał
Me gusta mucho
Zobacz oryginał
He comprado varios productos incluyendo aceites esenciales, aceites vegetales e hidrolatos. Todos son de máxima calidad. También son muy amables en el trato. Esta tienda es 100% recomendable. Volveré a vomprar mis productos de cosmética natural aquí.
Zobacz oryginał
Muy buen producto, si es cierto que el aroma de los citricos es mas volatil ñero este es de los mejores aceites esenciales de naranja que he usado, con un olor mas intenso y feal.
Zalety (oryginał): Muy buen olor
Wady (oryginał): El jabones saponificados el olor llega a no apreciarse mucho si no lo cargas bien de aceite ese cial
Zobacz oryginał
Me encanta es el ideal para.mis cremas y perfumes de aceite sus propiedades perduran intactas y si aroma también.
Zalety (oryginał): No mancha
Zobacz oryginał
Muy buen producto. Muy efectivo, calma nervios y ayuda a limpiar ambiente combinado con otros aceites.
Zobacz oryginał
Me gusta mucho y no me falta
Zalety (oryginał): Todas
Wady (oryginał): Ninguna
Zobacz oryginał
Lo uso para dar ese toque a mis jabones
Zobacz oryginał
Perfecto.
Zalety (oryginał): Súper aromático y concentrado.
Wady (oryginał): Atención a su uso por su fotosensibilidad.
Zobacz oryginał
Perfecto.
Zalety (oryginał): Amplio rango de propiedades curativas.
Wady (oryginał): El aroma es muy fuerte (depende de los gustos...)
Zobacz oryginał
Perfecto producto. Gracias
Zalety (oryginał): Aroma impresionante y calidad excelente del producto. Envío rapidisimo.
Aby napisać opinię, zaloguj się na swoje konto.
Zaloguj się