679 094 530 · 924 254 639

Mięta

Olejek eteryczny z mięty pieprzowej

Mentha piperita

  • Olejek eteryczny 100% czysty i naturalny.
  • Pochodzenie: Indie.
  • Nuty zapachowe: świeże, intensywne, słodkie, pikantne.
  • Aktualna partia: AESMN0529
  • Najkrótszy termin ważności: maj / 2029

Wybierz opcję:

  • 5ml 3,05 €
  • 10ml 5,25 €
  • 30ml 10,90 €
  • 50ml 12,85 €
  • 100ml 18,35 €

    Niedostępny

  • 250ml 34,50 €

    Niedostępny

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Mentha piperita
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Gęstość względna: 0,904
  • Skręcalność optyczna: - 23,6º
  • Współczynnik załamania światła: 1,4608
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Roślina
  • Nuta zapachowa: Nuta głowy
  • Kraj pochodzenia: Indie
  • AES-MENTA
  • Numer CAS: 8006-90-4
  • Główne składniki:
    • Menthol
    • Menthone
    • Menthyl acetate
    • 1,8-Cineol
    • Mentofurano
    • Neomentol
    • Limoneno

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny z mięty pieprzowej w Mi Cosmética Casera od 3,05 € do 34,50 € w 6 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Mięta pieprzowa jest rośliną mieszańcową, powstałą ze skrzyżowania mięty nadwodnej i mięty zielonej (Mentha spicata). Prawdopodobnie po raz pierwszy zauważono ją pod koniec XVII wieku na polu uprawnym mięty zielonej w Anglii. Jej uprawa rozpoczęła się w Anglii, Holandii i Niemczech w połowie XVIII wieku.
Jest rośliną bezpłodną, która nie może rozmnażać się przez nasiona. Rozbudowany system korzeniowy pozwala jej jednak łatwo się rozprzestrzeniać, do tego stopnia, że staje się wyraźnie inwazyjna.
Miętę uprawia się i wykorzystuje od ponad 4000 lat, choć nie wiadomo z całkowitą pewnością, którego gatunku dotyczą przedstawienia znalezione w egipskich hieroglifach, konkretnie w Edfu. Ustalono, że Egipcjanie używali pewnego rodzaju mięty do przygotowywania świętych perfum.

W Grecji stosowano ją w celach terapeutycznych; mięta występuje również w mitologii greckiej. Mintha była nimfą uwiedzioną przez Hadesa. Gdy zastała ich jego żona Persefona, ukarała nimfę, przemieniając ją w bezpłodną roślinę: miętę.

Mięta jest także jedną z roślin poświęconych Wenus.
W cesarskim Rzymie z liści mięty wykonywano wieńce dla panien młodych, a liście rozsypywano na podłodze komnaty małżeńskiej jako afrodyzjak.
Dziś miętę pieprzową uprawia się w wielu krajach: w Indiach, Chinach, Stanach Zjednoczonych, Japonii, Francji…
Olejek eteryczny z mięty pieprzowej jest prawdopodobnie jednym z najbardziej znanych i najczęściej używanych, obok olejków z drzewa herbacianego i lawendy. W Niemczech szeroko stosuje się go do łagodzenia bólu głowy i udrażniania nosa.

Jego przyjemny, orzeźwiający aromat jest nie do pomylenia.
W aromaterapii olejek eteryczny z mięty pieprzowej stosuje się do łagodzenia różnego rodzaju bólu oraz przy zaburzeniach trawienia.

Wygląd: Przezroczysta ciecz, od bezbarwnej do bardzo bladożółtej

Rozpuszczalność: Nierozpuszczalny w wodzie

Środki ostrożności

Nie stosować w czasie ciąży i karmienia piersią ani u dzieci poniżej 12 lat. Tego olejku eterycznego nigdy nie należy nakładać na duże obszary ciała ze względu na jego silne działanie chłodzące.

Opinie

Opinie klientów 25 szt.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Świetny
Diego A.  - opublikowano 19.12.2025
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Doskonały sprzymierzeniec porostu włosów!
Zobacz oryginał
Genial

Excelente aliado para el crecimiento del cabello!

  - opublikowano 02.09.2024
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Pusta gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Bardzo ładnie pachnie i jest bardzo odświeżający, używam go do szamponów i past do zębów
Zobacz oryginał

Huele muy bien y es muy refrescante, lo uso para champús y dentífricos

  - opublikowano 19.06.2024
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Uwielbiam jego zapach. Używam go z olejem nośnikowym do masażu obciążonych nóg lub na bóle mięśni ze względu na efekt chłodząco-rozgrzewający.
Zobacz oryginał

Me encanta su olor. Lo uso para masajes en piernas cuando tengo las piernas cargadas junto con un portador o para dolores musculares por su efecto frío calor.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Doskonały produkt
Claudia I.  - opublikowano 01.01.2024
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Uwielbiam go, używam do moich naturalnych kosmetyków, nawet do robienia pasty do zębów Ibarluz, a jego świeżość jest doskonała
Zobacz oryginał
Excelente producto

Me encanta lo uso para mis cosmética natural incluso para crear mi pasta de dientes Ibarluz y si frescura es excelente

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Bardzo dobry olej
CRISTINA F.  - opublikowano 27.07.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Uwielbiam aromat tego olejku, mam doświadczenie z innymi markami, ale ten jest niesamowity.
Zobacz oryginał
Muy buen aceite

Me encanta el aroma de este aceite, tengo teñido de otras marcas pero este es alucinante.

Zalety (oryginał): Muy buen aroma

  - opublikowano 26.07.2023
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Doskonała jakość, aromat jest przenikliwy i orzeźwiający.
Zobacz oryginał

Calidad excelente, su aroma es penetrante y refrescante.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Uwielbiam jego aromat
Maribel L.  - opublikowano 26.02.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Używam go w dyfuzorze Kremach na stłuczenia, ciężkie nogi… Szamponach…
Zobacz oryginał
Me encanta su aroma

Lo uso en difusión Cremas para golpes , piernas pesadas…. Champús …

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Kupuję ponownie
Alba C.  - opublikowano 27.01.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Kupuję go po raz drugi, dla mnie niezbędny do skóry głowy, bo mam łojotokowe zapalenie skóry i bardzo wypadają mi włosy. Nie mogę używać żadnego gotowego produktu, bo nasila zapalenie, więc używam tego po myciu we własnej recepturze, aby złagodzić swędzenie i pobudzić krążenie. Dzięki temu wypadanie i swędzenie ustały. Robię z niego lotion. Wysyłka świetna jak zawsze, a płatność za pobraniem jest dla mnie bardzo praktyczna
Zobacz oryginał
Repito

Segunda vez que lo compro, para mi indispensable para mi cuero cabelludo ya que padezco de dermatitis seborreica y muchisimas caida, no puedo ponerme ningun producto conercial porque me empeora la dermatitis asi k utilizo esto despues del lavado con una receta propia para calmarme los picores y activar la circulacion, gracias a esto la caida y los picores han parado, me lo hago en locion, en cuanto al envio genial como siempre y muy practico para mi el reembolso

Zalety (oryginał): Puedo añadirlo a cualquier cosa: champu, mascarilla, lociones

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Po prostu świetny
Cristina .  - opublikowano 28.10.2022
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Rewelacyjny zapach
Zobacz oryginał
Simplemente genial

Un olor espectacular

Zalety (oryginał): Todas

Wady (oryginał): Ninguna

  - opublikowano 29.03.2022
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Niezbędny w naszej apteczce.
Zobacz oryginał

Indispensabel en nuestro botiquín.