679 094 530 · 924 254 639

Olejek eteryczny ravintsara BIO

Olejek eteryczny ravintsara z dzikich zbiorów i BIO

Cinnamomum camphora

  • Olejek eteryczny w 100% czysty i naturalny.
  • Certyfikat ekologiczny.
  • Pochodzenie: Madagaskar.
  • Nuta zapachowa: świeża, słodka, lecznicza, balsamiczna.
  • Aktualna partia: SERVS0529
  • Najkrótszy termin ważności: maj / 2029

Wybierz opcję:

  • 5ml 5,84 €
  • 10ml 8,98 €
  • 30ml 22,70 €
  • 100ml 68,50 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Cinnamomum camphora cineoliferum
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Gęstość względna: 0,905
  • Skręcalność optyczna: -19,20º
  • Współczynnik załamania światła: 1,465
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Liście
  • Nuta zapachowa: Nuta głowy
  • Intensywność zapachu: Średnia - silna
  • Kraj pochodzenia: Madagaskar
  • OAE-RAVINTBIO
  • Numer CAS: 92201-50-8
  • Numer EINECS: 295-980-1
  • Główne składniki:
    • 1,8 Cineol: 56,55%
    • Sabineno: 14,58%
    • α Terpineol: 7,06%
    • α Pineno: 4,19%
    • β Pineno: 3,69%
    • Terpineno-4-ol: 2,74%
    • Mirceno: 1,59%
    • γ Terpineno: 1,43%
    • β Felandreno: 1,12%
    • Limoneno: 0,71%

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny ravintsara z dzikich zbiorów i BIO w Mi Cosmética Casera od 5,84 € do 68,50 € w 4 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Ravintsara to nazwa nadana drzewu kamforowemu na Madagaskarze, gdzie najprawdopodobniej sprowadzono je w XVII wieku. Na tej wyjątkowej, dużej wyspie drzewo kamforowe bardzo dobrze ukazuje i ilustruje pojęcie „rasy chemicznej”, czyli chemotypu.

Drzewo kamforowe należy do rodziny wawrzynowatych i występuje naturalnie w subtropikalnych regionach Azji. Jego przystosowanie do biotopu każdego regionu przejawia się znacznym zróżnicowaniem wytwarzanej esencji aromatycznej.

Znanych jest co najmniej 5 chemotypów: kamforowy, linalolowy, nerolidolowy, safrolowy i 1,8-cyneolowy (czyli eukaliptolowy).
Drzewo to jest powszechne na Tajwanie i w Japonii. W tych regionach w składzie olejku eterycznego dominuje kamfora.

Drzewo kamforowe rośnie również naturalnie w Chinach, gdzie nazywa się je drewnem Ho, a jego olejek eteryczny zawiera bardzo wysoki procent linalolu i nie zawiera kamfory.

Ravintsara wyróżnia się obecnością 1,8-cyneolu, nieobecnego w pozostałych drzewach kamforowych. Tylko drzewa kamforowe z Madagaskaru wytwarzają ten związek. Widzimy tu, jak otoczenie rośliny może w bardzo szczególny sposób wpływać na skład olejku eterycznego.

Słowo ravintsara pochodzi z języka malgaskiego i oznacza „dobry liść”. Drzewo należy do tradycyjnej farmakopei. Madagaskar jest jednym z najbiedniejszych krajów świata i duża część ludności sięga po rośliny lecznicze, aby rozwiązywać problemy zdrowotne; tamtejsi uzdrowiciele cieszą się uznaniem i dużym szacunkiem. Ravintsara jest uważana za drzewo lecznicze i stosowana w leczeniu zakaźnych chorób układu oddechowego, malarii, kontrolowaniu gorączki, łagodzeniu kaszlu i bólów reumatycznych.

Zapach olejku eterycznego ravintsara odświeża, udrażnia nos i otwiera płuca, dając przyjemne uczucie odzyskania energii.

Obecnie bez wątpienia należy do najbardziej cenionych i stosowanych zimą olejków eterycznych do zapobiegania zakaźnym chorobom układu oddechowego lub łagodzenia ich objawów.

Wygląd: Przezroczysta ciecz, od jasnożółtej do pomarańczowożółtej.

Rozpuszczalność: Rozpuszczalny w alkoholu i oleju. Nierozpuszczalny w wodzie.

Środki ostrożności

Olejek eteryczny ravintsara nie wykazuje toksyczności, jeśli przestrzega się dawek i sposobów stosowania. Osobom z astmą zaleca się jednak ostrożne stosowanie i rezygnację z używania podczas napadów.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Cinnamomum camphora cineoliferum - Rodzina: Lauraceae - Rodzaj: Cinnamomum

Powiązane produkty

Opinie

Opinie klientów 36 szt.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Niezbędny zimą
Beatriz P.  - opublikowano 30.12.2024
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Często używam go, gdy jesteśmy przeziębieni, zgodnie ze wskazówkami Antonii Jover.
Zobacz oryginał
Imprescindible en invierno

Lo uso mucho para cuando estamos resfriados siguiendo las indicaciones de Antonia Jover.

  - opublikowano 29.09.2024
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Uwielbiam ten olejek ravintsara z mi cosmética casera, idealny na zimę
Zobacz oryginał

Me encanta este aceite de ravintsara de mi cosmética casera, ideal para el invierno

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wysokiej jakości
Beatriz P.  - opublikowano 08.06.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Używam go na przeziębienie i ból gardła zgodnie ze wskazówkami Antonii Jover
Zobacz oryginał
De gran calidad

Lo uso para tratar resfriados y dolor de garganta siguiendo las indicaciones de Antonia Jover

  - opublikowano 16.04.2023
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Doskonały produkt. Świetna jakość.
Zobacz oryginał

Excelente producto. Gran calidad.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Cudowny
Maribel L.  - opublikowano 07.04.2022
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Bardzo wszechstronny, używam go bardzo często w produktach higienicznych, do sprzątania domu, w dyfuzorze, świetny środek przeciwwirusowy... doskonały aromat
Zobacz oryginał
Maravilloso

Muy versátil, lo uso muchisimo, en productos de higiene, limpieza hogar, difusión, gran antiviral... excelente aroma

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Rewelacyjny!
Camelia M.  - opublikowano 02.01.2022
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Cześć, ten wspaniały olejek dotarł do mnie tuż przed zwykłym przeziębieniem, więc bardzo się cieszę, że mam go w apteczce!
Zobacz oryginał
Fenomenal!

Hola,me llegó esta maravilla de aceite justo antes de pillar el típico resfriado así que muy contenta de tenerlo en el botiquín!

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Bardzo dobry
Carolina D.  - opublikowano 01.03.2021
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Jeden z moich niezbędników, szczególnie w tym okresie
Zobacz oryginał
Muy bueno

Uno de mis imprescindibles, sobre todo en esta época

  - opublikowano 14.02.2021
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Uwielbiam.
Zobacz oryginał

Me encanta.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Doskonały
Patro  - opublikowano 30.01.2021
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Doskonały
Zobacz oryginał
Perfecto

Perfecto

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Świetny
Nuria R.  - opublikowano 19.01.2021
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Idealnie jak zawsze,dziękuję.
Zobacz oryginał
Genial

Perfecto como siempre,gracias.