679 094 530 · 924 254 639

Olejek eteryczny z bergamotki BIO - Citrus Bergamia

Olejek eteryczny z bergamotki BIO

Citrus bergamia

  • Olejek eteryczny w 100% czysty i naturalny.
  • Certyfikat ekologiczny.
  • Nuta zapachowa: cytrusowa, owocowa, świeża, zielona, musująca.
  • Aktualna partia: OEBGB1128
  • Najkrótszy termin ważności: listopad / 2028

Wybierz opcję:

  • 5ml 7,35 €
  • 10ml 11,90 €
  • 30ml 29,95 €
  • 100ml 92,95 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Citrus bergamia
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Gęstość względna: 0,878
  • Skręcalność optyczna: + 22º
  • Współczynnik załamania światła: 1,468
  • Ekstrakcja: Tłoczenie na zimno
  • Wykorzystana część rośliny: Kora
  • Nuta zapachowa: Cytrusowa, owocowa, świeża, zielona, musująca
  • Kraj pochodzenia: Włochy
  • Fotouczulający: Tak
  • OAE-BGMTBIO
  • Numer CAS: 89957-91-5
  • Numer EINECS: 289-612-9
  • Główne składniki:
    • Limonene: 36,60%
    • Linalyl Acetate: 27,50%
    • Linalool: 15,00%
    • γ Terpinene: 6,50%
    • β Pinene: 5,40%

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny z bergamotki BIO w Mi Cosmética Casera od 7,35 € do 92,95 € w 4 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Nie wiadomo dokładnie, skąd pochodzi drzewo, którego owoc nazywamy bergamotką. Niektóre źródła podają, że Krzysztof Kolumb przywiózł je z Wysp Kanaryjskich, inne wskazują Włochy jako miejsce pochodzenia. Turcy jednak się z tym nie zgadzają i twierdzą, że nazwa wywodzi się od tureckiego beg-armadê, oznaczającego gruszkę pana. Wiemy natomiast, że uprawia się je głównie we Włoszech, przede wszystkim w Kalabrii.

Bergamotka nie jest owocem jadalnym ze względu na bardzo kwaśny smak. Jej skórkę wykorzystuje się jednak do przygotowywania napojów, deserów, naparów i herbat (słynnej Earl Grey). To w skórce koncentruje się esencja, którą pozyskuje się przez tłoczenie owocni na zimno.

Esencja ta jest szczególnie ceniona w perfumerii i należy do najczęstszych składników wód kolońskich oraz lekkich, świeżych wód zapachowych na lato.

Pod względem terapeutycznym esencja bergamotowa wykazuje pewne podobieństwo do olejku eterycznego lawendowego lub petit grain (z liści gorzkiej pomarańczy).
Wyróżniają się jej właściwości relaksujące, przeciwlękowe i przeciwdepresyjne.
Oferuje również działanie przeciwdrobnoustrojowe i antyseptyczne.

Jej cytrusowy zapach jest bardzo atrakcyjny i przemawia do różnych osób. Przyciąga i zabiera w podróż przez rozmaite „krajobrazy zapachowe”; jego wąchanie nigdy się nie nudzi. Jest odświeżający, musujący, radosny i zabawny. Mógłby być tym przyjacielem, o którym wszyscy marzymy. Pociesza nas, pozwala zapomnieć o zmartwieniach i smutkach. Może nawet zdoła nas rozśmieszyć.



Zmiany kosztu surowca trend · bez wartości liczbowych
20182026
Pokazuje, jak zmieniał się koszt surowca w ostatnich latach.

Środki ostrożności

Nie nakładać nierozcieńczonej na skórę; może powodować podrażnienie.
Działa fototoksycznie; nie stosować tej esencji miejscowo, jeśli planowana jest ekspozycja na słońce.

Należy rozcieńczyć ją w oleju bazowym lub przestrzegać zalecanego stężenia w kremach i innych kosmetykach.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Citrus bergamia - Rodzina: Rutaceae - Rodzaj: Citrus

Powiązane produkty

Opinie

Opinie klientów 5 szt.

  - opublikowano 14.11.2025
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Bardzo dobry
Zobacz oryginał

Buenísimo

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Pusta gwiazdka Ładnie pachnie
Tania L.  - opublikowano 27.10.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Stosowany w dyfuzorze, bardzo ładnie pachnie
Zobacz oryginał
Huele bien

Lo he usado en difusor y huele muy bien

  - opublikowano 07.09.2020
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Dla mnie najlepszy istniejący olejek eteryczny
Zobacz oryginał

Para mi el mejor aceite esencial que ahi

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Przecudowny zapach
Carolina J.  - opublikowano 18.02.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Uwielbiam ten olejek eteryczny. Używam go w wielu kremach i produktach do włosów. W tym szamponie w kostce tonującym kolor włosów przetłuszczających się uwielbiam zapach, jaki nadaje, a także jego właściwości. Bardzo dobra jakość, jak we wszystkim, co kupuję w tym sklepie.
Zobacz oryginał
Riquísimo olor

Me encanta éste aceite esencial. Lo utilizo en muchas cremas y en productos para el pelo. En éste champú sólido matizante para cabellos grasos me encanta el olor que dá , además de las propiedades que aporta. Muy buena calidad como todo lo que compro en ésta web.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Ten olejek eteryczny to czysta magia
Jesy  - opublikowano 23.08.2019
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Ten olejek eteryczny to czysta magia, czyste światło
Zobacz oryginał
Este ae es pura magia

Este ae es pura magia, pura luz