679 094 530 · 924 254 639

Kwas salicylowy Premium

Kwas salicylowy Premium

  • Pomaga usuwać trądzik.
  • Sprawia, że skóra jest gładsza w dotyku.
  • Silnie złuszczający.
  • Konserwant do produktów kosmetycznych.
  • Aktualna partia: ADACS0529
  • Najkrótszy termin ważności: maj / 2029

Wybierz opcję:

  • 50g 2,56 €
  • 100g 4,45 €
  • 200g 8,23 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Salicylic Acid
  • Temperatura topnienia: 159 ºC.
  • Wzór chemiczny: C7H6O3
  • AD2398
  • Numer CAS: 69-72-7
Zakres cen Kwas salicylowy Premium w Mi Cosmética Casera od 2,56 € do 8,23 € w 3 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Nazwa pochodzi od Salix, czyli wierzby po łacinie, ponieważ jego źródłem jest kora tych drzew i innych należących do tej samej rodziny.

Obecnie można go również wytwarzać syntetycznie, wychodząc od aminokwasu fenyloalaniny.

W XX wieku zaczęto stosować go jako środek złuszczający.

Ma postać bezbarwnych, białych lub prawie białych proszków albo kryształów. Jest słabo rozpuszczalny w wodzie, choć rozpuszczalność można zwiększyć za pomocą boraksu, cytrynianów, fosforanu sodu lub octanu amonu.

Na koniec warto dodać, że jest dość dobrze rozpuszczalny w etanolu 96%, eterze i chlorku metylu.



Właściwości i zastosowania kwasu salicylowego

Jest ważnym środkiem keratolitycznym, polecanym do skóry grubszej, takiej jak męska, tłusta i trądzikowa.

Dzięki temu, że ułatwia odrywanie się martwych komórek skóry, odblokowuje pory i przenika do mieszków włosowych, oczyszczając pory aż do głębszych warstw; doskonale nadaje się do leczenia trądziku.

Ze względu na właściwości złuszczające stosuje się go także w połączeniu z innymi terapiami przy łuszczycy, łupieżu, egzemie, łojotokowym zapaleniu skóry, rybiej łusce, zrogowaceniach... itd.

Ma również właściwości konserwujące w niskich stężeniach, przy pH = 4 - 6.

Możemy wytwarzać wszelkiego rodzaju roztwory, proszki, pasty, szampony, maści, kremy, żele itd…

Dodaje się go do emulsji po rozpuszczeniu w minimalnej ilości alkoholu.




Zalecane dawkowanie

Miejscowo na skórę
  • Stany łuszczenia skóry, do 1%.
  • Konserwacja 0´1-0´5%.
  • Modzele 10 – 20 %.
  • Łuszczyca, łupież, egzema, nadpotliwość i rybia łuska 1-10%
  • Szampony 8-12%.


Przeciwwskazania

  • Nie stosować na pieprzyki, brodawki ani znamiona wrodzone.
  • Niezalecany dla osób poniżej 12 lat.
  • Ciąża i karmienie piersią.

Środki ostrożności

  • Dokładnie umyć ... po użyciu.
  • Nie jeść, nie pić ani nie palić podczas używania produktu.
  • Stosować rękawice/odzież/okulary/maskę ochronną.
  • W przypadku kontaktu z oczami ostrożnie płukać wodą przez kilka minut. Wyjąć soczewki kontaktowe.

Powiązane produkty

Opinie

Opinie klientów 5 szt.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Fantastyczny
Lydia L.  - opublikowano 10.11.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Bardzo dobry na trądzik. Robię peeling, który pozostawia skórę bez zaskórników.
Zobacz oryginał
Fantástico

Muy bien para el acné. Hago un exfoliante que deja la piel libre de espinillas.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Do produktów przeciwłupieżowych i przeciwtrądzikowych
María L.  - opublikowano 15.06.2022
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Używam go w stężeniu 3% w szamponach i żelach na trądzik, łupież, łojotokowe zapalenie skóry, łuszczycę... Powstają bardzo skuteczne produkty.
Zobacz oryginał
Para productos anticaspa y antiacné

Lo utilizo al 3% en champús y geles para acné, caspa, dermatitis seborreica, psoriasis... Resultan productos muy efectivos.

Wady (oryginał): Es un poco difícil de disolver, debe hacerse previamente en alcohol.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Kupię go ponownie
Natalia S.  - opublikowano 10.06.2021
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Bardzo podoba mi się ten produkt. Na pewno kupię ponownie, aby znów użyć go w kremie, który robię.
Zobacz oryginał
Volveré a comprarlo

Me está encantando este producto. Repetire seguro para utilizarlo de nuevo en la crema que he elaborado.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Uwielbiam
Natalia S.  - opublikowano 16.05.2021
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Używam go w preparacie do mycia twarzy i bardzo mi się podoba.
Zobacz oryginał
Me encanta

Lo he utilizado para un limpiador facial y me está encantando.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Fantastyczny
Lydia L.  - opublikowano 10.11.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Bardzo dobry na trądzik
Zobacz oryginał
Fantástico

Muy bueno para el acné