Informacje o produkcie
- INCI: Caffeine
- Czystość: 99,8%
- Poziom pH: 5´5-7
- Temperatura topnienia: 236,7º
- Wzór chemiczny: C8H10N4O2
- AD1617
- Numer CAS: 58-08-2
- Numer EINECS: 200-362-1
Ceny zawsze zawierają VAT.
Opis
Alkaloid występujący głównie w kawie i herbacie.
Można go ekstrahować z liści kawowca lub otrzymywać syntetycznie przez metylację teobrominy.
Należy do grupy ksantyn i wykazuje liczne działania na metabolizm.
Ma postać kryształów lub białego proszku, bezwonnego i o gorzkim smaku.
Jest słabo rozpuszczalny w wodzie, nieznacznie rozpuszczalny w etanolu 96% i eterze oraz bardzo dobrze rozpuszczalny w chloroformie i wrzącej wodzie; w kontakcie z powietrzem wietrzeje.
Zastosowania i właściwości kofeiny bezwodnej
Ma działanie detoksykujące i moczopędne.
Pomaga poprawić krążenie i zapobiega powstawaniu żylaków; pobudzanie krążenia krwi oraz działanie drenujące wykorzystuje się również do usuwania cieni pod oczami.
Dzięki działaniu pobudzającemu pomaga nam usuwać toksyny, a dzięki działaniu lipolitycznemu zmniejszamy złogi tłuszczu.
Jest jednym z najlepszych naturalnych środków przeciw cellulitowi, ponieważ, jak wspomniano wcześniej, ułatwia rozbijanie komórek tłuszczowych, pobudza krążenie i zwiększa poziom cząsteczek spalających tłuszcz.
Dzięki działaniu keratolitycznemu pomaga usuwać martwe komórki, poprawiając wygląd skóry.
Możemy wytwarzać własne kremy do twarzy i ciała, mydła, żele, lotiony itd...
Zalecane dawkowanie
- Miejscowo na skórę; 0´2-3%.
- 3 – 10 % w leczeniu cellulitu.
Działania niepożądane
- Szkodliwa przy wdychaniu i kontakcie ze skórą.
- Może powodować podrażnienie oczu i skóry.
- Może podrażniać błony śluzowe i górne drogi oddechowe.
- Po spożyciu może powodować nerwowość, drżenie, bezsenność, bóle głowy, zawroty głowy, senność, zaburzenia koordynacji, spowolnione reakcje, niezrozumiałą mowę, zawroty głowy, utratę przytomności, letarg, drgawki, nudności, wymioty, biegunkę, ataksję, pobudzenie OUN i drgawki.
Ważne: DO UŻYTKU KOSMETYCZNEGO. PRODUKT NIEPRZEZNACZONY DO SPOŻYCIA.
Środki ostrożności
- W przypadku kontaktu: przemyć oczy dużą ilością wody.
- Podczas pracy używać maski, rękawic i okularów.
- Unikać wszelkiego kontaktu z oczami, skórą i odzieżą.
- Nie wdychać pyłu.
- Dokładnie umyć ręce i skórę po każdym użyciu.
- Przechowywać szczelnie zamknięte w chłodnym, suchym miejscu.
- Chronić przed światłem i wilgocią.
Powiązane produkty
Opinie
Opinie klientów 11 szt.
Zobacz oryginał
Producto de altísima calidad con muchos usos interesantes.
Zalety (oryginał): Es genial para mis productos anticaída, anticelulíticos y para las ojeras.
Wady (oryginał): Puede costar un poco de incorporar. Estaría bien poner alguna indicación en la web para su mejor integración en los productos.
| Ocena |
|
|---|
Zobacz oryginał
Es fantástico
Zobacz oryginał
Lo he añadido a los jabones que hago y hasta dentro de 40 días no puedo decir qué tal efecto. En cuanto lo haya probado vuelvo y lo cuento.
Zalety (oryginał): Que como no tengo duda ninguna de su calidad, seguro que he hecho unos jabones bomba para la circulación.
Wady (oryginał): Ninguna
Zobacz oryginał
La uso junto con determinados oleomacerados en mis cremas anticelulíticas.
Zobacz oryginał
Muy útil para hacer champu
Zobacz oryginał
Lo usaré en breve
Zobacz oryginał
Estupenda para crema antiojeras
| Ocena |
|
|---|
Zobacz oryginał
No lo conocía hasta ahora. Para las manchas va muy bien
Zobacz oryginał
Se diluye muy bien y hace perfecta su función
Zobacz oryginał
Perfecto
Aby napisać opinię, zaloguj się na swoje konto.
Zaloguj się