Informacje o produkcie
- INCI: Hydrolyzed collagen
- Czystość: > 93%
- Wrażliwy na ciepło: Si
- Higroskopijny: Levemente
- ADT-COLMAHI
- Numer CAS: 68410-45-7
- Numer EINECS: 270-082-2
Ceny zawsze zawierają VAT.
Opis
Ten kolagen pozyskuje się ze skóry ryb. Białko otrzymuje się z niej w procesach biochemicznych, poddając hydrolizie w celu zmniejszenia masy cząsteczkowej.
Kolagen morski zawiera ponad 16% aminokwasów niezbędnych i około 50% proliny, glicyny oraz hydroksyproliny, stanowiących składniki kolagenu typu I, niezbędnego do rozwoju ludzkiej tkanki łącznej.
Między 20 a 30 rokiem życia produkcja kolagenu w naszej skórze zaczyna się zmniejszać, co prowadzi do utraty jędrności i elastyczności oraz bardziej suchego wyglądu skóry; dlatego stosowanie go w naszych kosmetykach staje się coraz bardziej niezbędne.
Występuje jako biały proszek/mikrogranulat o neutralnym zapachu.
Jest rozpuszczalny w środowisku wodnym w temperaturze pokojowej.
Zastosowania i właściwości hydrolizowanego kolagenu morskiego
Kolagen jest niezgodny z substancjami ściągającymi, ponieważ jest białkiem. Na przykład w kremie zawierającym wodę oczarową będzie koagulował, uniemożliwiając prawidłowe opracowanie receptury.
Jest wskazany do pielęgnacji skóry i włosów ze względu na właściwości filmotwórcze i nawilżające
Zmniejsza zmarszczki i zapobiega ich powstawaniu, nadaje jędrność i elastyczność oraz zwiększa poziom nawilżenia.
Pobudza fibroblasty odpowiedzialne za wytwarzanie kolagenu w naszej skórze.
Tworzy warstwę ochronną, co przekłada się na mniejszą utratę wilgoci.
Zmniejsza łuszczenie i stosuje się go także zarówno zapobiegawczo, jak i łagodząco wobec uszkodzeń skóry powodowanych przez czynniki zewnętrzne.
Chroni włosy przed wszelkimi zabiegami chemicznymi i wspomaga wchłanianie farb.
W szamponie działa jako stabilizator piany.
Aby prawidłowo go zastosować, rozpuszczamy kolagen w proszku w fazie wodnej naszych kremów.
Możemy używać go do produkcji własnych kremów, maseczek, lotionów, serum, szamponów... itd.
Zalecane dawkowanie
1,5% -2,5% do stosowania w kosmetykach.
1% do stosowania w produktach do włosów.
Środki ostrożności
- Podczas przechowywania unikać źródeł ciepła, promieniowania, elektryczności i kontaktu z żywnością.
- Przechowywać z dala od utleniaczy oraz materiałów o silnym odczynie kwaśnym lub zasadowym.
- Przechowywać opakowania w temperaturze od 5 do 35 °C, w suchym, dobrze wentylowanym miejscu.
Powiązane produkty
Opinie
Opinie klientów 11 szt.
| Ocena |
|
|---|
Zobacz oryginał
Me encanta
Zobacz oryginał
Buen producto
Zobacz oryginał
Como siempre Calidad a Buen precio, gracias.
Zobacz oryginał
para cremas de cara
Zobacz oryginał
Lo voya a utilizar para hacer champú sólido
Zobacz oryginał
Espectacular
Zobacz oryginał
Lo uso en acondicionadores que sirve para proteger genial el pelo. Pronto lo incluiré en cosmética
Zobacz oryginał
Bien, yo lo he usado para hacer un acondicionador, aporta suavidad
Zobacz oryginał
He hecho mascarilla sólida capilar y me encanta como te deja el cabello con este colágeno.
Zobacz oryginał
Lo voy. A utilizar para hacer champú, ya comentaré que tal deja el pelo
Aby napisać opinię, zaloguj się na swoje konto.
Zaloguj się