679 094 530 · 924 254 639

Olejek eteryczny z rozmarynu Qt. kamfora BIO

Olejek eteryczny z rozmarynu Qt. kamfora BIO

Salvia rosmarinus

  • Olejek eteryczny w 100% czysty i naturalny.
  • Certyfikat ekologiczny.
  • Pochodzenie: Hiszpania.
  • Nuta zapachowa: świeża, kamforowa, drzewna, balsamiczna.
  • Aktualna partia: OERMA0829
  • Najkrótszy termin ważności: sierpień / 2029

Wybierz opcję:

  • 5ml 3,85 €
  • 10ml 6,90 €
  • 30ml 16,80 €
  • 50ml 21,30 €
  • 100ml 35,55 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Salvia rosmarinus
  • Inne nazwy: Rosmarinus officinalis
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Gęstość względna: 0,900
  • Skręcalność optyczna: +2,50º
  • Współczynnik załamania światła: 1,469
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Liście i gałęzie
  • Nuta zapachowa: Nuta głowy
  • Intensywność zapachu: Silna
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • OAE-ROMALCBIO
  • Numer CAS: 8000-25-7
  • Numer EINECS: 84604-14-8
  • Główne składniki:
    • α Pineno: 22,94%
    • 1,8 Cineol: 20,28%
    • Alcanfor: 18,41%
    • Canfeno: 8,14%
    • Limoneno: 4,17%
    • Mirceno: 3,27%
    • β Pineno: 3,01%
    • β Cariofileno: 1,90%
    • α Terpineol: 1,65%
    • Verbenona: 1,47%
    • Linalol: 0,75%

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny z rozmarynu Qt. kamfora BIO w Mi Cosmética Casera od 3,85 € do 35,55 € w 5 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Rozmaryn rośnie naturalnie w regionie śródziemnomorskim; występuje również na obszarach południowej Europy, Afryki Północnej i południowo-zachodniej Azji.
Przy sprzyjającym klimacie można zobaczyć go kwitnącego przez cały rok; jego kwiaty są zazwyczaj bladofioletowe, a czasem intensywnie niebieskie, różowe lub białe. Rozmaryn występuje w miejscach suchych, skalistych i wapiennych.
Rozmaryn znany jest co najmniej od starożytności. Przypisywano mu magiczne właściwości i używano głównie w obrzędach religijnych i oczyszczających, bardzo często zastępując nim kadzidło. Był też częścią uroczystości publicznych i kameralnych celebracji. Co ciekawe, w tamtych czasach nie stosowano go powszechnie jako rośliny leczniczej.
Symbolicznie kojarzono tę roślinę z miłością, wiernością, dobrobytem, a także nieśmiertelnością.
Używano jej do ochrony przed złymi duchami; palono ją, aby oczyszczać powietrze w pokojach chorych lub w czasie epidemii. Już w dawnych czasach rozmaryn stosowano do wspomagania pamięci i pobudzania zdolności intelektualnych uczniów. W tym celu nosili oni wieńce z rozmarynu.

Olejek eteryczny z rozmarynu otrzymuje się z łodyg, zazwyczaj podczas kwitnienia.

W aromaterapii wyróżnia się co najmniej trzy chemotypy. Najczęściej używane to:
Rosmarinus officinalis camphoriferum, czyli rozmaryn o chemotypie kamforowym.
Rosmarinus officinalis verbenoniferum L., czyli rozmaryn o chemotypie werbenonowym
Rosmarinus officinalis cineoliferum, czyli rozmaryn o chemotypie 1.8-cyneolowym.

Zmiany kosztu surowca trend · bez wartości liczbowych
20182026
Pokazuje, jak zmieniał się koszt surowca w ostatnich latach.

Wygląd: Ciecz od jasnożółtej do żółtawozielonej

Rozpuszczalność: Rozpuszczalny w oleju i alkoholu

Środki ostrożności

Nie stosować w czasie ciąży ani u dzieci poniżej 6 lat. Nie stosować długotrwale w przypadku nadciśnienia tętniczego.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Salvia rosmarinus - Rodzina: Lamiaceae - Rodzaj: Rosmarinus

Powiązane produkty

Opinie

Opinie klientów 8 szt.

  - opublikowano 14.04.2026
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Uwielbiam to, że są doskonale opisane, w szklanych butelkach, ze składem, przynajmniej głównym.
Zobacz oryginał

Me encanta que vengan perfectamente etiquetados, en frasco de vidrio, con la composición, al menos la principal.

  - opublikowano 21.06.2024
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Jako część mieszanki olejków eterycznych zmienia produkt końcowy w produkt premium.
Zobacz oryginał

Como parte de una sinergia de aceites esenciales, transforma el producto final, en un producto premium.

Przetłumaczona opinia. Przyjemny zapach, sprawdził się w żelu antycellulitowym i do masażu mięśni
Zobacz oryginał
Agradable olor, múltiples beneficios. Lo he usado para gel anticelulitico y masaje muscular

Agradable olor, lo he usado para gel anticelulitico y para masaje muscular

  - opublikowano 16.04.2023
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Doskonały produkt. Bardzo aromatyczny.
Zobacz oryginał

Excelente producto. Muy aromático.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Bardzo dobry
María A.  - opublikowano 26.12.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. świetna jakość
Zobacz oryginał
Muy bueno

una gran calidad

  - opublikowano 04.08.2020
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Dobry produkt
Zobacz oryginał

Buen producto

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Olej do masażu
IMMA B.  - opublikowano 31.03.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Olejek eteryczny do masażu, ma 3 różne, ciekawe zastosowania. Używam go bardzo często.
Zobacz oryginał
Aceite para masajes

Aceite esencial para masajes, tiene3 diferentes y interesantes aplicaciones. Lo uso muy a menudo.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Bardzo przydatny
Maria D.  - opublikowano 08.08.2019
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Idealny do przygotowania mieszanek rozluźniających mięśnie
Zobacz oryginał
Muy útil

Para preparar mezclas descontracturantes ideal