679 094 530 · 924 254 639

Lawandyna Super, BIO - Lavandula x burnatii clone super

Olejek eteryczny z lawandyny Super BIO

Lavandula hybrida x super

  • Olejek eteryczny w 100% czysty i naturalny.
  • Certyfikat ekologiczny.
  • Pochodzenie: Hiszpania.
  • Nuta zapachowa: kamforowa, odświeżająca, dzika, lekko drzewna.
  • Aktualna partia: OAELS0830
  • Najkrótszy termin ważności: sierpień / 2030

Wybierz opcję:

  • 10ml 4,45 €
  • 30ml 11,80 €
  • 50ml 16,63 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Lavandula hybrida x super
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Współczynnik załamania światła: 1,459
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Kwiaty
  • Nuta zapachowa: Nuta głowy
  • Intensywność zapachu: Silna
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • OAE-LAVANSUPER
  • Numer CAS: 8022-15-9 / 91722-69-9
  • Numer EINECS: 294-470-6
  • Główne składniki:
    • Linalol: 33,78%
    • Acetato de Linalilo: 32,21%
    • 1,8-Cineol: 5,78%
    • Alcanfor: 5,31%
    • Borneol: 2,51%

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny z lawandyny Super BIO w Mi Cosmética Casera od 4,45 € do 16,63 € w 3 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Lawandyna jest rośliną mieszańcową, pojawiającą się tam, gdzie lawenda (Lavandula angustifolia) i lawenda szerokolistna (Lavandula spica) krzyżują się naturalnie. Lawandynę rozmnaża się przez sadzonki, ponieważ jest rośliną bezpłodną.

Łatwo więc pomylić lawandynę z lawendą lub lawendą szerokolistną. Uważna obserwacja pozwala jednak dostrzec różnice, które pomagają je rozpoznać.

Przede wszystkim lawenda jest rośliną występującą na dużych wysokościach. Jeśli zatem spotkasz roślinę, która Twoim zdaniem mogłaby być lawendą, ale jesteś blisko morza, nie jest to Lavandula angustifolia. Bardzo prawdopodobne, że to lawandyna, zwłaszcza jeśli jest to roślina ozdobna. Lawandyna jest dużą rośliną; łodyga z kwiatostanami rozgałęzia się w jednym miejscu na trzy pędy. Lawenda szerokolistna również często ma tę cechę. Natomiast lawenda ma tylko jeden kwiatostan na łodydze. U lawandyny kwiatostan jest dłuższy, a kolor kwiatów intensywniejszy i bardziej jednolity, choć zależy to w dużej mierze od miejsca uprawy.
Zapach lawandyny super jest bardziej podobny do lawendy niż do lawendy szerokolistnej, choć jest bardziej „surowy”, mniej subtelny i łagodny.

Uprawia się głównie trzy odmiany lawandyny: Grosso, Abrial i super.
Do celów terapeutycznych preferuje się olejek eteryczny z lawandyny super; odmiana Abrial również ma znaczenie terapeutyczne, a jej zastosowania przypominają zastosowania olejku z lawendy szerokolistnej.

Olejek eteryczny z lawandyny często stosuje się jako tańszą alternatywę dla olejku lawendowego. Nadaje się do naturalnego nadawania zapachu ubraniom w szafach, dodawania do prania i aromatyzowania mydeł.

Najbardziej wyróżniające się właściwości olejku eterycznego z lawandyny super to działanie przeciwlękowe, uspokajające, kojące i przeciwbólowe.

ZASTOSOWANIA

Drogą wziewną

Olejek eteryczny z lawandyny super można stosować w dyfuzji, szczególnie późnym popołudniem i wieczorem, aby ułatwić odprężenie i zasypianie:

Mieszanka tworząca odprężającą atmosferę sprzyjającą snowi
20 kropli olejku eterycznego z lawandyny super
40 kropli olejku eterycznego petit grain z gorzkiej pomarańczy
Dostosuj liczbę kropli do używanego rodzaju dyfuzora.

Mieszanka do otoczenia wolnego od patogenów

20 kropli olejku eterycznego z lawandyny super
20 kropli olejku eterycznego z rozmarynu o chemotypie kamforowym
20 kropli olejku eterycznego z sosny zwyczajnej

Dostosuj liczbę kropli do używanego rodzaju dyfuzora.

Miejscowo na skórę

(Po odpowiednim rozcieńczeniu w oleju roślinnym).
Olejek eteryczny z lawandyny super łagodzi ból mięśni.


15 kropli olejku eterycznego z lawandyny super
15 kropli olejku eterycznego z rozmarynu o chemotypie kamforowym
30 kropli olejku eterycznego z bazylii egzotycznej o chemotypie metylochawikolowym
13 ml maceratu olejowego z dziurawca lub arniki

Nakładamy około 5-6 kropli mieszanki na bolące miejsce co pół godziny, 4 razy z rzędu, a następnie w zależności od potrzeb.

Olejek eteryczny lawendowy jest bardzo przydatny w zapobieganiu wszawicy:

Nakładamy 2 krople olejku eterycznego z lawandyny super rozcieńczone w 2 kroplach oleju roślinnego za uszami i na karku.

Inna możliwość polega na roztarciu w dłoniach 2 kropli olejku eterycznego z lawandyny super i przeciągnięciu nimi po włosach.


Zastosowania w olfaktologii (dobrostan psychoemocjonalny)

Olejek eteryczny z lawandyny nie jest zwykle stosowany w olfaktologii.

Wygląd: Przezroczysta ciecz, od bezbarwnej do jasnożółtej

Środki ostrożności

Nie stosować w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Lavandula x burnatii clone super - Rodzina: Lamiaceae - Rodzaj: Lavandula

Opinie

Opinie klientów 9 szt.

  - opublikowano 14.04.2024
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Doskonała jakość
Zobacz oryginał

Excelente calidad

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Duże zaufanie do produktów
Josefa .  - opublikowano 24.07.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Wszystko bardzo dobrze, dziękuję
Zobacz oryginał
Mucha confianza en los productos

Todo muy bien gracias

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Niezbędnik w mojej apteczce.
Magdalena .  - opublikowano 07.01.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Dotarł w idealnym stanie. Zapach nieco „twardszy” (kamforowy) niż lawenda, ale bardzo przyjemny. Często używam go do masażu.
Zobacz oryginał
Un imprescindible de mi botiquín.

Llegó en perfectas condiciones. Olor algo más "duro" (alcanforado) que la lavanda, pero muy agradable. Lo uso mucho para masajes.

  - opublikowano 11.12.2022
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Dobry aromat i bardzo dobry stosunek jakości do ceny.
Zobacz oryginał

Buen aroma y muy buena relación calidad-precio.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Najwyższa jakość
Azahara  - opublikowano 26.03.2021
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Doskonały produkt. W połączeniu z golterią idealny na przykurcze mięśni. Niezbędny w mojej apteczce do masażu.
Zobacz oryginał
Calidad superior

Excelente producto. En sinergia con gaulteria, perfecto para contracturas. Imprescindible en mi botiquín para masajes.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Doskonały
MONTSE M.  - opublikowano 08.09.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Zamówienie dotarło w doskonałym stanie
Zobacz oryginał
Perfecto

Pedido recibido en optimas condiciones

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Podoba mi się
Ana G.  - opublikowano 25.08.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Używam go w balsamie do masażu
Zobacz oryginał
Me gusta

Lo uso en bálsamo para masaje

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Obłędnie pachnie
Andreea  - opublikowano 30.06.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Jest świetny do wszelkich kosmetyków i pozostawia niesamowity zapach, oprócz właściwości dla skóry. Do kosmetyków do twarzy polecam BIO
Zobacz oryginał
Huele de vicio

Es genial para todo tipo de cosmética y deja un olor increíble, ademas de las propiedades para la piel. Recomiendo BIO si es para cosmética facial

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Bardzo dobra jakość
Mari C.  - opublikowano 11.08.2019
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Używam go do robienia olejków do masażu.
Zobacz oryginał
Muy buena calidad

Lo uso para hacer aceites de masajes.