Informacje o produkcie
- INCI: Copaifera officinalis
- Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
- Gęstość względna: 0,950
- Skręcalność optyczna: -1,6º
- Współczynnik załamania światła: 1,5070
- Ekstrakcja: Pozyskiwana bezpośrednio z drzewa
- Wykorzystana część rośliny: Żywica
- Nuta zapachowa: Żywiczna, drzewna, korzenna, łagodna i subtelna
- Kraj pochodzenia: Brazylia
- AES-BLCOPAI
- Numer CAS: 8001-61-4
- Główne składniki:
- Beta Cariofileno: 38,56%
- alpha-COPAENE: 5,20%
- alpha-HUMULENE: 5,21%,GERMACRENE D:12,41%
- delta-CADINENE: 4,53%,beta-BISABOLENE: 2,98%
Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.
- Dodatki: Brak
Ceny zawsze zawierają VAT.
Opis
To duże drzewo, które może osiągać 40 metrów wysokości, i bardzo długowieczne — może żyć około 300 lat. Lasy copaiby są eksploatowane przez przemysł drzewny, a zarówno oleożywica, jak i olejek eteryczny pochodzą z dzikich drzew.
Właściwości lecznicze oleożywicy wydzielanej przez copaibę są znane rdzennym ludom od pradawnych czasów. W niektórych regionach Ameryki Południowej uważa się ją za prawdziwe panaceum; od setek lat stosuje się ją tam do leczenia ran i chorób skóry. W Europie do początku XX wieku zalecano ją do leczenia rzeżączki (zakaźnej choroby przenoszonej drogą płciową).
W Kolumbii tradycyjnie używa się jej na obszarach wiejskich do leczenia zapalenia żołądka, blizn, zapalenia stawów, ran i infekcji grzybiczych.
Brazylijski filozof duchowy Jose Trigueirinho opowiada, że szamani używali drewna copaiby i oleożywicy w rytuałach oczyszczających. Namaszczali balsamem copaiba ciała rannych wojowników wracających z wojny i oczyszczali ich dymem palonego drewna copaiby. Trigueirinho mówi: „Zamiarem szamana, przywódcy religijnego, rytualisty i uzdrowiciela tych grup oraz przewodnika ich świętych ceremonii, było uwolnienie wojowników od negatywnych i destrukcyjnych wibracji powstających podczas śmiertelnych konfliktów wojennych, głęboko przenikających ciała walczących i później negatywnie oddziałujących na cały organizm lub całą istotę”.
Aromat olejku copaiba można określić jako dyskretny, subtelny, niewątpliwie drzewny i nieco korzenny. Kojący i otulający, szczególnie odpowiada najdelikatniejszym i najbardziej wrażliwym duszom.
Wygląd: Mętna ciecz, od brązowej do ciemnobrązowej
Środki ostrożności
Nie stosować w pierwszych trzech miesiącach ciąży.
Nie nakładać bezpośrednio na skórę; należy rozcieńczyć w oleju bazowym lub przestrzegać zalecanego stężenia w kremach i innych kosmetykach.
Powiązane produkty
Opinie
Opinie klientów 13 szt.
Zobacz oryginał
Es una de los aceites principales que utilizo para masajear músculos contracturados. Su aroma es suave y agradable. Su efecto, rápido y duradero.
| Ocena |
|
|---|
Zobacz oryginał
10/10 lo recomiendo
Zobacz oryginał
Todo perfecto seguiré comprando.
Zobacz oryginał
Es la segunda vez que lo compro, lo recomiendo.
Zobacz oryginał
He leído que el aceite de copaiba es muy bueno para un sin fin de malestares, asi que decidí probarlo. Me sorprendió su olor, la verdad huele muy bien!
Zalety (oryginał): Frasco de cristal azul oscuro y BUEN PRECIO.
Wady (oryginał): Ninguno.
Zobacz oryginał
Buen reestructurador de la piel
| Ocena |
|
|---|
Zobacz oryginał
Aroma peculiar, amaderado, que combina bien como fijador con las esencias florales con las que lo he probado.
| Ocena |
|
|---|
Zobacz oryginał
Perfecto para cualquier producto para la piel
Zobacz oryginał
El producto tiene muy buena calidad, la uso para mis serums y también de manera terapéutica.
| Ocena |
|
|---|
Zobacz oryginał
Buena calidad
Aby napisać opinię, zaloguj się na swoje konto.
Zaloguj się