Informacje o produkcie
- INCI: Anthemis nobilis, Chamaemelum nobile
- Inne nazwy: Rumianek, kamomila
- Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
- Gęstość względna: 0,907
- Skręcalność optyczna: -0,90º
- Współczynnik załamania światła: 1,441
- Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
- Wykorzystana część rośliny: Kwitnący wierzchołek
- Nuta zapachowa: Nuta serca
- Intensywność zapachu: Średnia-silna
- Kraj pochodzenia: Węgry
- OAE-MZRMBIO
- Numer CAS: 84649-86-5
- Numer EINECS: 283-467-5
- Główne składniki:
- Angelate d’isoamyle: 17,89%
- Angelate de methyl allyle: 8,68% Trans pinocarveol: 6,17%
- Isobutyrate d’isoamyle: 2,47%
- α Pinene: 1,40%
Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.
- Dodatki: Brak
Ceny zawsze zawierają VAT.
Opis
Rumianek rzymski rośnie naturalnie w krajach strefy atlantyckiej (Francja, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania), ale jest uprawiany w wielu krajach.Przez długi czas mylono go z rumiankiem niemieckim, który jest bardziej śródziemnomorski. Obie rośliny długo mylono, a zdecydowana większość dawnych opisów terapeutycznych odnosi się do rumianku niemieckiego.
Był rośliną czczoną przez Celtów, środkiem druidów i świętą rośliną obecną w rytuałach przesilenia letniego.
Przypisywano mu właściwości wspomagające trawienie, wiatropędne, przeciwskurczowe, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe.
Jego zapach jest przyjemny, lecz intensywny i słodkawy. Jest nieco musujący i szczególnie radosny.
Wygląd: Przezroczysta ciecz, od bezbarwnej do zielonkawożółtej.
Rozpuszczalność: Rozpuszczalny w alkoholu i olejach.
Środki ostrożności
Można stosować w czasie ciąży i u dzieci pod nadzorem specjalisty.
Taksonomia
Nazwa botaniczna: Chamaemelum nobile, Anthemis nobilis - Rodzina: Asteraceae - Rodzaj: Anthemis
Powiązane produkty
Opinie
Opinie klientów 10 szt.
Zobacz oryginał
Aún no lo he utilizado, pero no dudo que será una maravilla sabiendo cuáles son sus beneficios y su control de calidad
Zobacz oryginał
Excelente calidad del aceite esencial
Zobacz oryginał
Hice una crema calmante para después del sol y cuando la olió mi hija dijo que le recordaba a su bisabuela, que todas las noches le preparaba una manzanilla, sin yo decir que aceite esencial llevaba
Zobacz oryginał
Un producto muy concentrado, con un fuerte olor a manzanilla .
Zobacz oryginał
Una maravilla con un olor que me encanta fuerte. Está muy concentrado y es ideal para pieles sensibles
Zobacz oryginał
Me encanta.
Zobacz oryginał
Comparándolo con otros aceites esenciales de manzanilla no tiene nada que ver su aroma. Me ha impresionado gratamente.
Zobacz oryginał
Lo utilizo muchísimo con mi bebé y en productos cosméticos. Perfectamente envasado y prueba de pureza superada, la etiqueta incluye todos los datos identificativos del ae
Zobacz oryginał
AE que de entrada puede desagradar su aroma, aunque va generando interiorización
Zobacz oryginał
Tiene un olor que en nada recuerda a la flor muy concentrado y con pocas gotas hace mucho en pieles problemáticas.
Aby napisać opinię, zaloguj się na swoje konto.
Zaloguj się