679 094 530 · 924 254 639

Lawenda Z HISZPANII

Olejek eteryczny lawendowy - Hiszpania

Lavandula angustifolia

  • Olejek eteryczny w 100% czysty i naturalny.
  • Pochodzenie: Hiszpania.
  • Nuta zapachowa: kwiatowa, łagodna, ziołowa, świeża.


  • Aktualna partia: AELAE0730
  • Najkrótszy termin ważności: lipiec / 2030

Wybierz opcję:

  • 10ml 5,05 €
  • 30ml 13,55 €
  • 50ml 21,30 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Lavandula angustifolia
  • Inne nazwy: Lavandula officinalis
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Współczynnik załamania światła: 1,462
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Kwiaty
  • Nuta zapachowa: Nuta głowy
  • Intensywność zapachu: Silna
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • AES-LAVESPAÑA
  • Numer CAS: 90063-37-9
  • Numer EINECS: 289-995-2
  • Główne składniki:
    • Linalol 39,4%

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny lawendowy - Hiszpania w Mi Cosmética Casera od 5,05 € do 21,30 € w 3 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Lawenda należy do dużej rodziny jasnotowatych. Roślina ta zasiedla tereny górskie na wysokościach zazwyczaj od 800 do 1900 metrów. Latem, między lipcem a sierpniem, można podziwiać jej kwitnienie i odwiedzać przepiękne pola lawendy na południu Francji.
Nie wiadomo dokładnie, skąd pochodzi lawenda, ale wszystko wskazuje na Persję.
Lawenda jest wspominana w licznych dawnych tekstach opisujących jej właściwości terapeutyczne i zastosowania. Nie wiadomo jednak dokładnie, o którą lawendę w nich chodziło, ponieważ w tamtym czasie nazwa mogła odnosić się do lawendy francuskiej (lavandula stoechas), lawendy szerokolistnej (lavandula spica) lub lawendy lekarskiej, zależnie od miejsca występowania tych roślin.

Lawenda zasłynęła dzięki swojemu olejkowi eterycznemu. Ma naprawdę liczne właściwości i jest uznawana za prawdziwe panaceum.

Produkcja olejku eterycznego rozpoczęła się na południu Francji, w Prowansji, w XVI wieku, ale dopiero na początku XX wieku zapotrzebowanie znacznie wzrosło, a produkcja była przeznaczona głównie dla perfumerii. Francja nie mogła zaspokoić potrzeb rynku i od tego czasu roślinę zaczęto uprawiać w takich krajach jak Anglia, Bułgaria, Stany Zjednoczone, a nawet na Tasmanii.
W Hiszpanii roślinę tę uprawia się rzadko. Znane pola w Brihuega w Guadalajarze lub niewielkie uprawy w niektórych regionach (Katalonia, Walencja) to w większości pola lawandyny (lavandula x hybrida).
Aromat olejku eterycznego lawendowego może się bardzo różnić w zależności od wielu czynników: miejsca i sposobu uprawy, pochodzenia roślin z klonowania lub ze stanowisk dzikich, wysokości nad poziomem morza... Czynniki te wpływają również na skład olejku eterycznego.
Aromat olejku eterycznego z roślin uprawianych na wysokościach od 800 do 1000 metrów jest zwykle bardzo łagodny i harmonijny. Przynosi spokój i odprężenie, pociesza i uspokaja.
Zaskakuje wyraźna różnica w porównaniu z olejkiem eterycznym z dzikich roślin rosnących na wysokości do 1900 metrów. Jego aromat jest na ogół intensywniejszy, czasem owocowy, a z pewnością bardzo złożony. Olejki eteryczne z dzikich roślin mają zazwyczaj pewne działanie euforyzujące.

Wygląd: Przezroczysta ciecz, od bezbarwnej do bladożółtej

Rozpuszczalność: Rozpuszczalny w alkoholu i olejach. Nierozpuszczalny w wodzie

Środki ostrożności

Nie stosować w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Lavandula angustifolia - Rodzina: Lamiaceae - Rodzaj: Lavandula

Opinie

Opinie klientów 23 szt.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Świetny
Diego A.  - opublikowano 18.03.2026
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Doskonały olejek lawendowy
Zobacz oryginał
Genial

Excelente aceite de lavanda

  - opublikowano 27.02.2025
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Świetny olejek eteryczny, którego często używam do kremów i mgiełek do poduszki. Pachnie niesamowicie, a te właściwości — uwielbiam go.
Zobacz oryginał

Buenísimo en un AE que utilizo mucho para mis cremas,brumas de almohada,huele increíble y las propiedades entonces,a mí me encanta.

  - opublikowano 10.12.2024
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Ma bardzo przyjemny aromat.
Zobacz oryginał

Tiene un aroma muy agradable .

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Uwielbiam
Yolanda S.  - opublikowano 03.06.2024
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Wspaniale pachnie i jest bardzo dobrej jakości
Zobacz oryginał
Me encanta

Huele de maravilla y es muy buena calidad

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Podstawowy produkt, który nie zawodzi
Beatriz P.  - opublikowano 24.04.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Bardzo ładnie pachnie i ma wiele właściwości
Zobacz oryginał
Un básico que no falla

Con muy buen olor y muchas propiedades

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka świeży, z nutami lawendy
Maite M.  - opublikowano 29.03.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Bardzo polecany ze względu na właściwości lawendy dla skóry
Zobacz oryginał
fresco y con los matices de la lavanda

Muy recomendable por tener las propiedades de la Lavanda para la piel

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wyjątkowy
Teresa M.  - opublikowano 16.10.2022
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Przenikliwy zapach, bardzo dobra jakość i odpowiednia cena.
Zobacz oryginał
Excepcional

Olor penetrante, calidad muy buena, y precio acertado.

Zalety (oryginał): Envío rápido y explicación de sus usos y aplicaciones perfecto para decantarte por un producto y otro

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Tego używam najczęściej
Tamara G.  - opublikowano 18.03.2022
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Bez wątpienia to olejek eteryczny, którego najczęściej używam w aromaterapii: do masażu, roll-onów, żeli, szamponów, a w psychoaromaterapii bardzo silnie działa na lęk.
Zobacz oryginał
El que más utilizo

Sin duda es el ae que más utilizo en aromaterapia, para masajes, roll-on, geles, champús y en psicoaromaterapia trabaja de una forma muy potente la ansiedad.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Najczęściej używany
Tamara G.  - opublikowano 07.02.2022
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Ten olejek kupuję już kolejny raz, jego aromat jest bardzo przyjemny. Używam go w aromaterapii do masażu, żeli, kąpieli, a w psychoaromaterapii do pracy z lękiem. Dar natury o doskonałej jakości.
Zobacz oryginał
El más usado

He comprado este aceite muchas veces, su aroma es muy agradable, lo utilizo en aromaterapia tanto para masaje, geles, baños, y en psicoaromaterapia para trabajar la ansiedad. Un regalo de la naturaleza, y de calidad excelente.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Cudowny
Adaly R.  - opublikowano 04.02.2022
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Pierwsze zakupy w (mi cosmética casera), przyjemne doświadczenie. Olej bardzo dobrej jakości. Do tego dbałość o szczegóły i bardzo staranne pakowanie. Macie nową klientkę.
Zobacz oryginał
Maravilloso

Primera vez que compró en (mi cosmética casera) una agradable experiencia. Aceite de muy buena calidad. Además detallistas y muy cuidadosos con el embalaje. Ya tenéis nueva clienta.