679 094 530 · 924 254 639

Olej z nagietka BIO macerowanego w oliwie extra virgin BIO

  • BIO
  • COSMOS-certified
  • Ecocert

Olej z nagietka BIO na bazie oliwy BIO

20% nagietka w oliwie extra virgin BIO

  • Działa przeciwzapalnie i łagodząco
  • Do skóry suchej i wrażliwej
  • Głęboko nawilża i zmiękcza
  • Intensywnie odżywia i rewitalizuje
  • Regeneruje i wspomaga gojenie
  • Do pielęgnacji skóry z przebarwieniami
  • Idealny do skóry niemowląt.
  • 1. tłoczenie na zimno
  • Macerat olejowy
  • Virgin
  • Aktualna partia: ONCAO0328
  • Najkrótszy termin ważności: marzec / 2028

Wybierz opcję:

  • 30ml 4,85 €
  • 50ml 7,55 €
  • 100ml 12,65 €
  • 250ml 22,35 €
  • 500ml 39,95 €
  • l 75,90 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Calendula officinalis extract, Olea europaea fruit oil
  • Ekstrakcja: macerat w oliwie z oliwek
  • Rodzaj oleju: Macerat olejowy
  • Wykorzystana część rośliny: kwiaty
  • Główny składnik: Oleinowy (58,98%)
  • Wrażliwy na światło: Nie
  • AN005B
  • Nr CAS: 84776-23-8, 8001-25-0
  • Nr EINECS: 283-949-5, 232-277-0
  • Kraj pochodzenia: Francja
  • Jakość oleju:
  • Informacje do produkcji mydła:
  • Liczba zmydlania SAP: 135 NaOH / 190 KOH
  • Liczba jodowa: 82

Ilustracja

Ilustracja: Olej z nagietka BIO na bazie oliwy BIO

By Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, via Wikimedia Commons

Zakres cen Olej z nagietka BIO na bazie oliwy BIO w Mi Cosmética Casera od 4,85 € do 75,90 € w 6 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Suszone kwiaty nagietka, znanego pod naukową nazwą Calendula officinalis, od tysiącleci ceniono za liczne korzyści dla zdrowia i urody. Te piękne kwiaty nazywa się „złotym kwiatem”; na przestrzeni dziejów wykorzystywano je w różnych kulturach.

Od czasów starożytnych suszone kwiaty nagietka ceniono za właściwości lecznicze i zmiękczające skórę. Są powszechnie stosowane w medycynie tradycyjnej ze względu na zdolność leczenia i łagodzenia różnych dolegliwości skórnych.

Nagietek jest znany z właściwości przeciwzapalnych, przeciwdrobnoustrojowych i przeciwutleniających. Dzięki nim suszone kwiaty nagietka są cennym składnikiem kosmetyków naturalnych i produktów do pielęgnacji skóry.

W kosmetyce olej nagietkowy jest szeroko stosowany w kremach, balsamach i maściach ze względu na zdolność nawilżania, łagodzenia podrażnionej skóry i wspierania regeneracji komórkowej. Łagodność i właściwości zmiękczające sprawiają, że jest idealnym składnikiem pielęgnacji skóry niemowląt.

Stosowanie i korzyści oleju nagietkowego BIO

Olej nagietkowy BIO, znany także jako macerat nagietkowy lub olej z nagietka, to naturalny produkt otrzymywany przez macerowanie suszonych kwiatów nagietka (minimum 20%) w oliwie z oliwek BIO. Ten proces ekstrakcji pozwala przenieść wszystkie korzystne właściwości nagietka do oleju, tworząc skuteczny i wszechstronny produkt do pielęgnacji skóry.

Olej nagietkowy BIO jest ceniony za zdolność naturalnego łagodzenia, nawilżania i odżywiania skóry. Jego łagodne, delikatne działanie przynosi ulgę skórze suchej, wrażliwej lub podrażnionej.

Olej ten jest szczególnie korzystny w pielęgnacji skóry niemowląt, ponieważ pomaga zapobiegać podrażnieniom i zaczerwienieniom typowym dla delikatnej skóry noworodków oraz je leczyć. Jego właściwości zmiękczające i regenerujące pomagają utrzymać skórę niemowlęcia miękką, chronioną i zdrową.

Olej nagietkowy BIO jest również szeroko stosowany w pielęgnacji skóry dorosłych. Bogactwo przeciwutleniaczy i niezbędnych kwasów tłuszczowych pomaga chronić skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz sprzyja promiennemu, młodemu wyglądowi.

Ponadto olej ten jest znany z właściwości przeciwzapalnych i wspomagających gojenie, dzięki czemu idealnie nadaje się do leczenia problemów skórnych, takich jak lekkie oparzenia, rany, podrażnienia i egzema. Regularne stosowanie może pomóc zmniejszyć stan zapalny, wspomóc gojenie skóry i poprawić jej wygląd.

Podsumowując, olej nagietkowy BIO, otrzymywany z suszonych kwiatów nagietka macerowanych w oliwie z oliwek BIO, jest cennym produktem do pielęgnacji skóry. Właściwości łagodzące, nawilżające i regenerujące sprawiają, że nadaje się zarówno dla dorosłych, jak i do pielęgnacji skóry niemowląt. Skorzystaj z dobroczynnego działania tej znanej od wieków rośliny i ciesz się miękką, odżywioną i zdrową skórą.

Dla optymalnych rezultatów łączymy go z olejkami eterycznymi.
U niemowląt nie wcześniej niż od 8. miesiąca, odpowiednio dostosowując recepturę (0,5%).

Przykłady połączeń:

Skóra wrażliwa, podrażniona, zaczerwieniona lub swędząca: rumianek niebieski, katrafay, lawenda, manuka.
Oparzenia: lawenda, lawenda sewilska, lawenda szerokolistna, manuka.
Gojenie: lawenda, lawenda sewilska, kocanka włoska, czystek, mirra, copaiba.

Profil kwasów tłuszczowych

Poniższe informacje są generowane automatycznie na podstawie analizy aktualnej partii. Dotyczą więc olejów kupowanych w naszym sklepie i są udostępniane przez nasz autorski system.

Właściwości, które nadaje Olej z nagietka BIO na bazie oliwy BIO mydłu: kondycjonowanie.

KondycjonowanieTwardośćPianaTrwałość pianyOczyszczanie5

Kwasy tłuszczowe

  • Esteárico: 2,52%
  • Linoléico: 14,59%
  • Linolénico: 0,70%
  • Oleinowy: 58,98%
  • Palmítico: 16,16%
  • Palmitoleico: 2,02%
  • Vaccenico: 2,94%
  • Temperatura topnienia: Nie określono

Środki ostrożności

Nie stosować w przypadku uczulenia na tę roślinę.

Postać produktu

Opakowanie tego oleju: Szkło

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Calendula officinalis - Rodzina: Asteraceae - Rodzaj: Calendula

Roślina zielna, aromatyczna, gruczołowata, od jednorocznej do wieloletniej, drewniejąca tylko u nasady. Łodyga o wysokości od 20 do 55 cm jest wzniesiona lub pokładająca się, rozgałęziona i zwykle ulistniona niemal do samego wierzchołka. Liście o wymiarach 7-14 x 1-4 cm są skrętoległe, pojedyncze, podłużnie lancetowate, wąsko odwrotnie jajowate, podłużne lub łopatkowate.

Kwiaty są języczkowate i żółte; kwitnienie trwa praktycznie przez cały rok, a kwiaty zamykają się nocą i otwierają o świcie. Kwiatostany mają postać koszyczków o szerokości 3-5cm i pomarańczowożółtej barwie.

Owoce to wygięte niełupki, niemal wszystkie zaopatrzone na grzbiecie w błoniaste skrzydełka lub kolce, występujące naprzemiennie z krótszymi, łódkowatymi owocami. Zapach kwiatów jest nieprzyjemny, a smak gorzki.

Fragment informacji z https://es.wikipedia.org/wiki/Calendula_officinalis

Opinie

Opinie klientów 33 szt.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Świetny
Loli .  - opublikowano 15.02.2026
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Świetny
Zobacz oryginał
Estupendo

Estupendo

Zalety (oryginał): Muy bueno para la piel

Wady (oryginał): No le encuentro

  - opublikowano 08.02.2026
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Zawsze kupuję ponownie! Zdecydowanie najlepszy macerat. Doskonały
Zobacz oryginał

Siempre repito! El mejor macerado con diferencia. Excelente

  - opublikowano 14.11.2025
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Doskonała jakość
Zobacz oryginał

Excelente calidad

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Doskonała jakość
Eva L.  - opublikowano 29.07.2025
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Doskonały do stosowania po radioterapii
Zobacz oryginał
Excelente calidad

Excelente en aplicación post radioterapia

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Mocny
Eva .  - opublikowano 06.07.2024
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Bardzo dobra jakość i zapach. Moje doświadczenie: doskonałe i szybkie efekty na suchych ustach oraz w regeneracji skóry po drobnym oparzeniu wrzątkiem. Znakomity do cery dojrzałej.
Zobacz oryginał
Potente

Muy buena calidad y olor. Mi experiencia: excelentes y rápidos resultados en labios secos y para regenerar la piel tras una pequeña quemadura de agua hirviendo. Magnífico para pieles maduras.

Zalety (oryginał): La extracción en aceite de oliva es más estable.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Fantastyczny na egzemę
Eva F.  - opublikowano 11.09.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Bardzo podoba mi się jakość. Wcześniej kupione do leczenia egzemy, teraz kupuję ponownie
Zobacz oryginał
Para Eccema fantástico

Me ha gustado mucho la calidad. Lo había comprado para tratar un eccema anteriormente y he vuelto a repetir

Zalety (oryginał): Tiene un olor rico

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Doskonała jakość i pozytywne działanie na skórę.
María S.  - opublikowano 11.09.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. To najlepszy olej nagietkowy, jaki udało mi się wypróbować. Widać, że jest bardzo dobrze wykonany, w odpowiednich proporcjach nagietka i oliwy (najlepszego oleju do tego produktu). Skóra jest odżywiona, zregenerowana, ukojona... ma wiele zastosowań, zarówno u dorosłych, jak i dzieci.
Zobacz oryginał
Excelente calidad y efectos positivos en la piel.

Es el mejor aceite de cañéndula que he probado. Se nota que está muy bien elaborado y con las proporciones adecuadas de caléndula y aceite de oliva (es el mejor aceite para elaborar este producto). La piel queda nutrida, reparada, calmada...y tiene muchos usos, tanto en adultos como en ñiños.

Zalety (oryginał): EFECTOS BENEFICIOSOS EN LA PIEL DE TODA LA FAMILIA.

Wady (oryginał): AL PRINCIPIO RESULTA UN POCO DENSO, PERO LA CALÉNDULA HACE QUE SE ABSORBA MEJOR.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Fantastyczny olej z nagietka
Margm  - opublikowano 15.07.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Bardzo spodobał mi się efekt tego oleju nagietkowego. Mam doświadczenie z innymi, ale ten jest bardzo dobrze tolerowany i wydaje mi się doskonałej jakości. Pozdrawiam.
Zobacz oryginał
Fantástico Aceite de Calendula

Me ha encantado el resultado de este aceite de calendula. He probado otros pero este ha sido muy bien tolerado y me parece de una excelente calidad. Un saludo.

Zalety (oryginał): Textura agradable.

Wady (oryginał): Ninguno

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Bardzo dobry produkt
Anna .  - opublikowano 16.04.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Bardzo dobry produkt
Zobacz oryginał
Muy buen producto

Muy buen producto

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Doskonała jakość
Natalia D.  - opublikowano 28.02.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Bardzo polecam. Jakość jest doskonała, jak wszystkiego, co sprzedaje ten sklep
Zobacz oryginał
Excelente calidad

Muy recomendado. La calidad es excelente, como todo lo que venden en esta tienda