679 094 530 · 924 254 639

Olejek eteryczny z tymianku pospolitego Qt. linalol BIO

Olejek eteryczny z tymianku pospolitego BIO Qt. linalol

Thymus vulgaris

  • Olejek eteryczny w 100% czysty i naturalny.
  • Certyfikat ekologiczny.
  • Pochodzenie: Hiszpania.
  • Nuta zapachowa: kwiatowa, słodka, ziołowa.
.
  • Aktualna partia: OETVL0127
  • Najkrótszy termin ważności: styczeń / 2027

Wybierz opcję:

  • Muestra-1ml 2,85 €
  • 5ml 9,65 €
  • 10ml 13,25 €
  • 30ml 33,25 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Powiadom mnie o ponownej dostępności.

Informacje o produkcie

  • INCI: Thymus vulgaris
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Gęstość względna: 0,869
  • Skręcalność optyczna: -8,8º
  • Współczynnik załamania światła: 1,466
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Kwitnący wierzchołek
  • Nuta zapachowa: Nuta serca
  • Intensywność zapachu: Wysoka
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • OAE-TOMVGLINBIO
  • Numer CAS: 8007-46-3
  • Numer EINECS: 284-535-7
  • Główne składniki:
    • Linalol: 66,96%
    • Terpineno-4-ol: 5,21%
    • β Mirceno: 2,76%
    • γ Terpineno: 3,84%
    • α Pineno: 2,12%
    • α Terpineno: 1,98%
    • para Cimeno: 1,83%
    • Limoneno: 1,29%
    • α Tuyeno: 1,06%
    • Borneol: 1,03%
    • 1,8 Cineol: 1,00%

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny z tymianku pospolitego BIO Qt. linalol w Mi Cosmética Casera od 2,85 € do 33,25 € w 4 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Rodzaj Thymus obejmuje wiele gatunków. Jest to roślina z rodziny jasnotowatych, rosnąca w regionie śródziemnomorskim. Jest bardzo odporna i potrafi wytrzymywać bardzo wysokie temperatury właśnie dzięki swojemu olejkowi eterycznemu.
Najpospolitszy jest Thymus vulgaris.
W nie tak odległej przeszłości ta niewielka roślina aromatyczna była dobrze znana i ceniona w leczeniu dolegliwości oddechowych oraz niektórych problemów infekcyjnych. Dziś nadal pozostaje bardzo ważną rośliną leczniczą w fitoterapii.
Była szeroko stosowana w celach leczniczych, religijnych i magicznych. Kwiat tymianku. Egipcjanie dodawali tymianek do preparatów używanych do balsamowania, Grecy perfumowali świątynie przez palenie rośliny i używali jej do aromatyzowania wody do kąpieli.
Dla Greków tymianek był symbolem odwagi.
Rzymianie również używali tymianku do oczyszczania powietrza. Przed wyruszeniem do walki żołnierze kąpali się w tymianku, aby dodać sobie siły i odwagi.
W średniowieczu służył do maskowania nieprzyjemnych zapachów, szczególnie zapachu mięsa i ryb. W tym okresie Culpeper przypisał tymiankowi moc odpędzania koszmarów.
W bliższych nam czasach tymianek był używany jako roślina kulinarna.

Z rodzaju thymus otrzymujemy różne olejki eteryczne o zróżnicowanych właściwościach i zastosowaniach.

Wygląd: Przezroczysta ciecz, od bezbarwnej do jasnożółtej

Rozpuszczalność: Rozpuszczalny w alkoholu i olejach. Nierozpuszczalny w wodzie

Środki ostrożności

Nie stosować w pierwszym trymestrze ciąży ani u dzieci poniżej 6 lat.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Thymus vulgaris - Rodzina: Lamiaceae - Rodzaj: Thymus

Opinie

Opinie klientów 2 szt.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Świeża trawa
Verónica R.  - opublikowano 08.09.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Świeży aromat trawy, niemal czuję zapach rosy ;-)
Zobacz oryginał
Hierba fresa

Aroma freso a hierba, casi puedo oler el rocío ;-)

  - opublikowano 17.05.2020
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. IDEALNY ŚRODEK WZMACNIAJĄCY
Zobacz oryginał

IDEAL RECONSTITUYENTE