679 094 530 · 924 254 639

Olejek eteryczny z rozmarynu - cyneol BIO

Olejek eteryczny z rozmarynu - cyneol BIO

Salvia rosmarinus

  • Olejek eteryczny w 100% czysty i naturalny.
  • Certyfikat ekologiczny.
  • Pochodzenie: Maroko.
  • Nuta zapachowa: świeża, balsamiczna, ziołowa.
  • Aktualna partia: OERMC0530
  • Najkrótszy termin ważności: maj / 2030

Wybierz opcję:

  • 10ml 5,80 €
  • 30ml 14,40 €
  • 50ml 18,85 €
  • 100ml 28,65 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Salvia rosmarinus
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Gęstość względna: 0,908
  • Skręcalność optyczna: 1
  • Współczynnik załamania światła: 1,467
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Liście
  • Nuta zapachowa: Nuta głowy
  • Intensywność zapachu: Silna
  • Kraj pochodzenia: Maroko
  • OAE-ROMCINEOLBIO
  • Numer CAS: 8000-25-7
  • Numer EINECS: 283-291-9
  • Główne składniki:
    • 1,8 Cineol: 43,88%
    • α Pineno: 12,38%
    • Alcanfor: 10,15%
    • β Pineno: 7,41%
    • Canfeno: 4,18%
    • Limoneno: 3,44%
    • β Bariofileno: 2,89%
    • Borneol: 2,43%

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny z rozmarynu - cyneol BIO w Mi Cosmética Casera od 5,80 € do 28,65 € w 4 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Rozmaryn rośnie naturalnie w regionie śródziemnomorskim; występuje również na obszarach południowej Europy, Afryki Północnej i południowo-zachodniej Azji.
Przy sprzyjającym klimacie można zobaczyć go kwitnącego przez cały rok; jego kwiaty są zazwyczaj bladofioletowe, a czasem intensywnie niebieskie, różowe lub białe. Rozmaryn występuje w miejscach suchych, skalistych i wapiennych.
Rozmaryn znany jest co najmniej od starożytności. Przypisywano mu magiczne właściwości i używano głównie w obrzędach religijnych i oczyszczających, bardzo często zastępując nim kadzidło. Był też częścią uroczystości publicznych i kameralnych celebracji. Co ciekawe, w tamtych czasach nie stosowano go powszechnie jako rośliny leczniczej.
Symbolicznie kojarzono tę roślinę z miłością, wiernością, dobrobytem, a także nieśmiertelnością.
Używano jej do ochrony przed złymi duchami; palono ją, aby oczyszczać powietrze w pokojach chorych lub w czasie epidemii. Już w dawnych czasach rozmaryn stosowano do wspomagania pamięci i pobudzania zdolności intelektualnych uczniów. W tym celu nosili oni wieńce z rozmarynu.

Olejek eteryczny z rozmarynu otrzymuje się z łodyg, zazwyczaj podczas kwitnienia.

W aromaterapii wyróżnia się co najmniej trzy chemotypy. Najczęściej używane to:
Rosmarinus officinalis camphoriferum, czyli rozmaryn o chemotypie kamforowym.
Rosmarinus officinalis verbenoniferum L., czyli rozmaryn o chemotypie werbenonowym
Rosmarinus officinalis cineoliferum, czyli rozmaryn o chemotypie 1.8-cyneolowym.

Pod względem terapeutycznym należy podkreślić jego wyjątkowe właściwości przeciwutleniające. Rozmaryn jest jednym z naszych najlepszych sprzymierzeńców w walce ze starzeniem.
Wszystkie trzy mają interesujące właściwości w pielęgnacji układu oddechowego; rozmaryn o chemotypie 1.8-cyneolowym jest w tym przypadku najbardziej ukierunkowany.
Wśród innych szczególnych właściwości warto wymienić to, że olejek eteryczny z rozmarynu o chemotypie werbenonowym jest doskonałym przyjacielem wątroby, a olejek z rozmarynu kamforowego jest bardzo interesujący przy problemach reumatycznych lub urazach układu kostno-mięśniowego; dobrze łagodzi też zastój żylny.

Wygląd: Przezroczysta ciecz, od bezbarwnej do jasnożółtej

Rozpuszczalność: Rozpuszczalny w alkoholu i oleju. Nierozpuszczalny w wodzie

Środki ostrożności

Nie stosować w czasie ciąży ani u dzieci poniżej 6 lat. Nie stosować długotrwale w przypadku nadciśnienia tętniczego.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Salvia rosmarinus - Rodzina: Lamiaceae - Rodzaj: Rosmarinus

Opinie

Opinie klientów 5 szt.

  - opublikowano 26.07.2025
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Doskonały
Zobacz oryginał

Perfecto

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Bardzo dobry olej
Anna M.  - opublikowano 08.02.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Są wykonane z sercem i starannością, i to czuć.
Zobacz oryginał
Muy buen aceite

Estan elaborados con cariño y con esmero y se nota.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka PRZENIKLIWY
Modesta R.  - opublikowano 10.11.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. PRZENIKLIWY I TRWAŁY ZAPACH
Zobacz oryginał
PENETRANTE

OLOR PENETRANTE Y DURADERO

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Bardzo mi się podoba
Ana G.  - opublikowano 25.08.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Używam go w środku odstraszającym komary i w szamponie, bardzo podoba mi się jego zapach.
Zobacz oryginał
Me gusta mucho

Lo uso en repelente de mosquitos, en champú, y me gusta muchísimo su olor.

  - opublikowano 23.08.2020
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Bardzo dobry!!
Zobacz oryginał

Muy bueno!!