679 094 530 · 924 254 639

Olejek eteryczny z kadzidłowca - Boswellia carterii

Olejek eteryczny z kadzidłowca (olibanum)

Boswellia carterii

  • Olejek eteryczny w 100% czysty i naturalny.
  • Pochodzenie: Somalia.
  • Nuta zapachowa: żywiczna, balsamiczna, łagodna, ciepła.
  • Aktualna partia: AEINC1027
  • Najkrótszy termin ważności: październik / 2027

Wybierz opcję:

  • 5ml 9,35 €
  • 10ml 17,50 €
  • 30ml 44,85 €
  • 50ml 72,55 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Powiadom mnie o ponownej dostępności.

Informacje o produkcie

  • INCI: Boswellia carterii
  • Inne nazwy: Olibanum
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Gęstość względna: 0,869
  • Skręcalność optyczna: -8,4
  • Współczynnik załamania światła: 1,4750
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Żywica
  • Nuta zapachowa: Nuta bazy
  • Intensywność zapachu: Średnia
  • Kraj pochodzenia: Somalia
  • AES-INCIENSOCT
  • Numer CAS: 8016-36-2
  • Numer EINECS: 232-474-1
  • Główne składniki:
    • α Pineno: 32,79%
    • D Limoneno: 14,14%
    • α Tuyeno: 11,25%
    • Sabineno: 5,22%

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny z kadzidłowca (olibanum) w Mi Cosmética Casera od 9,35 € do 72,55 € w 4 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Kadzidło to żywica wytwarzana przez niewielkie drzewo należące do rodziny osoczynowatych i rodzaju Boswellia. Drzewa te żyją w bardzo suchych i skalistych miejscach o skrajnym klimacie.

Hiszpańskie słowo incienso pochodzi od łacińskiego incensum, oznaczającego „zapalać”.

Znane jest jako olibanum.

Kadzidło jest wspominane w Biblii około stu razy. Było jednym z darów, które Trzej Królowie ofiarowali Dzieciątku Jezus wraz z mirrą i złotem.
Do dziś pali się je w świątyniach i kościołach podczas obrzędów religijnych.

Już w średniowieczu stosowano je jako środek wspomagający gojenie; przypisywano mu również zdolność wzmacniania wzroku i pamięci. W Indiach używano go także do leczenia dolegliwości reumatycznych. Tradycyjnie okadzano nim przestrzenie mieszkalne w celu dezynfekcji.
Żywicę otrzymuje się przez wykonywanie niewielkich nacięć w korze drzewa, a z niej pozyskuje się olejek eteryczny.

Boswellia carterii rośnie w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, szczególnie w Omanie; występuje także w Afryce, konkretnie w Somalii i Etiopii.

Olejek eteryczny z kadzidłowca ma łagodny, bardzo charakterystyczny zapach, który przez kilka sekund może przypominać paliwo, po czym szybko ustępuje ciepłemu, delikatnemu aromatowi, kojącemu i głęboko relaksującemu.
Olejek eteryczny z kadzidłowca zaprasza do cieszenia się chwilą pokoju i spokoju. Jest szczególnie polecany jako towarzysz medytacji i do wyciszania umysłu.

Wygląd: Przezroczysta ciecz, od bezbarwnej do jasnożółtej

Rozpuszczalność: Rozpuszczalny w alkoholu i oleju. Nierozpuszczalny w wodzie

Środki ostrożności

Nie stosować w ciąży ani u dzieci poniżej 6 lat.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Boswellia Carterii - Rodzina: Burseraceae - Rodzaj: Boswellia

Opinie

Opinie klientów 10 szt.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Całe zamówienie OK
LOLY F.  - opublikowano 22.10.2022
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Chciałam wypróbować olejek kadzidłowy i nie zawiódł mnie, intensywny zapach, taki jak lubię. Muszę wypróbować inne rodzaje olejku kadzidłowego
Zobacz oryginał
Todo en el pedido ok

Tenía ganas de probar el aceite de incienso y no me ha defraudado, olor intenso como a mí me gusta. Tengo que probar otros tipos de aceite de oncoenso

  - opublikowano 09.07.2021
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Uwielbiam ten olejek eteryczny
Zobacz oryginał

Me encanta este aceite esencial

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Intensywny, głęboki
Laura S.  - opublikowano 07.08.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Myślę, że na początek i na próbę jest bardzo dobry. Aromat jest intensywny, bardzo przyjemny. Mam jeden innej marki (tani) i zupełnie się różni, ten jest znacznie głębszy, wystarczy odrobina, żeby wypełnić wszystko zapachem. Użyję go w kosmetykach; być może są lepsze, ale najpierw chciałam spróbować, zanim zdecyduję się na inne ceny. Spodobał mi się, kiedy się skończy, kupię ponownie. Mówią, że kadzidłowiec jest bardzo dobry dla skóry twarzy.
Zobacz oryginał
Intenso, profundo

Para empezar y probar creo que este está muy bien. El aroma es intenso, muy rico. Tengo uno de otra marca (barato) y no tiene nada que ver, este es mucho más profundo, lo abarca todo con poco que le eches. Lo usaré en cosmética, quizá los haya mejores, pero quería probar antes de lanzarme a pagar otros precios. Me ha gustado, cuando termine con este, repetiré. Dicen que es muy bueno el incienso para la piel del rostro.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Doskonały
Mari C.  - opublikowano 07.12.2019
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Bardzo lubię olejki eteryczne z tego sklepu
Zobacz oryginał
Excelente

Me gustan mucho los aceites esenciales de ésta tienda

  - opublikowano 10.12.2024
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Produkt pierwszej jakości, bardzo mi się spodobał! Dobra nuta do perfum, a dodatkowo dobry utrwalacz
Zobacz oryginał

Producto de primera calidad, me ha encantado! Buena nota para perfumes, además es un buen fijador

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Uwielbiam
Maribel L.  - opublikowano 07.04.2022
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Uwielbiam jego aromat, idealny do kremów, żeli, szamponów, dyfuzora
Zobacz oryginał
Me encanta

Su aroma me encanta, perfecto para cremas, geles, champús, difusión

  - opublikowano 06.03.2022
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Do kremu do twarzy
Zobacz oryginał

Para crema viso

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Uwielbiam
Ángeles .  - opublikowano 14.02.2021
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Używam jej w moich kremach.
Zobacz oryginał
Me encanta

La utilizo en mis cremas.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Uwielbiam
Ángeles .  - opublikowano 11.02.2021
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Dodaję ją do moich kremów do twarzy...uwielbiam ją.
Zobacz oryginał
Me encanta

Se la pongo a mis cremas faciales...me encanta.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Uwielbiam
Ángeles .  - opublikowano 02.02.2021
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Często używam jej w moich kremach.
Zobacz oryginał
Me encanta

La utilizo mucho en mis cremas.