679 094 530 · 924 254 639

Olejek eteryczny z kadzidłowca Serrata - z dzikich zbiorów

Olejek eteryczny z kadzidłowca indyjskiego z dzikich zbiorów (Boswellia serrata)

Boswellia serrata

  • Olejek eteryczny w 100% czysty i naturalny.
  • Pochodzenie: Indie.
  • Pochodzi z niewielkich produkcji na terenach dzikich i chronionych.
  • Nuta zapachowa: żywiczna, balsamiczna, cytrusowa, łagodna, ciepła.
  • Aktualna partia: SEISS0330
  • Najkrótszy termin ważności: marzec / 2030

Wybierz opcję:

  • 5ml 9,18 €
  • 10ml 16,90 €
  • 30ml 46,70 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Boswellia serrata
  • Inne nazwy: Kadzidło Salai
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Żywica
  • Nuta zapachowa: Nuta serca
  • Intensywność zapachu: Średnia
  • Kraj pochodzenia: Indie
  • OAE-INCSILVESTRE
  • Numer CAS: 8050-07-5
  • Numer EINECS: 232-474-1
  • Główne składniki:
    • α Pineno
    • Limoneno
    • Mirceno
    • Sabineno
    • α Tuyeno
    • para Cimeno

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny z kadzidłowca indyjskiego z dzikich zbiorów (Boswellia serrata) w Mi Cosmética Casera od 9,18 € do 46,70 € w 3 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Kadzidło jest żywicą wytwarzaną przez niewielkie drzewo należące do rodziny osoczynowatych i rodzaju Boswellia. Drzewa te rosną w bardzo suchych, skalistych miejscach o skrajnych warunkach klimatycznych.

Słowo incienso pochodzi od łacińskiego incensum, oznaczającego zapalanie.
W Indiach, podobnie jak w innych krajach, w których rośnie to drzewo, żywicę wykorzystywano zarówno do celów religijnych, jak i terapeutycznych.

Kadzidło jest wspomniane w Biblii około stu razy. Było jednym z darów, które Trzej Królowie przynieśli Dzieciątku Jezus wraz z mirrą i złotem.
Do dziś pali się je w świątyniach i kościołach podczas obrzędów religijnych.

Już w średniowieczu stosowano je jako środek gojący; przypisywano mu również zdolność wzmacniania wzroku i pamięci. W Indiach służyło ponadto do leczenia dolegliwości reumatycznych. Tradycyjnie okadzano nim pomieszczenia mieszkalne w celu dezynfekcji.
Żywicę pozyskuje się przez wykonywanie niewielkich nacięć w korze drzewa, a z niej otrzymuje się olejek eteryczny.

Boswellia serrata rośnie głównie w Indiach, ale można go również spotkać w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Bywa nazywany kadzidłem ajurwedyjskim lub kadzidłem salai.

Olejek eteryczny z kadzidłowca indyjskiego ma delikatny aromat z lekką nutą cytrusową. Podobnie jak inne olejki eteryczne kadzidłowe zachęca do delektowania się chwilą ciszy i spokoju. Jest szczególnie wskazany jako towarzysz medytacji.

Wygląd: Przezroczysta ciecz, od jasnożółtej do żółtej

Rozpuszczalność: Rozpuszczalny w alkoholu i oleju. Nierozpuszczalny w wodzie

Środki ostrożności

Nie stosować w ciąży ani u dzieci poniżej 6 lat.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Boswellia serrata - Rodzina: Burseraceae - Rodzaj: Boswellia

Opinie

Opinie klientów 2 szt.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Subtelny
Mar  - opublikowano 08.09.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Po prostu zakochana w jego zapachu. Najpierw kupiłam 2 ml na próbę, a teraz już 5 ml. Trafił do mojej apteczki
Zobacz oryginał
Sutil

Enamorada de su aroma, simplemente. Compré primero 2 ml para probarlo y ahora me ya, 5 ml. Integrado en mi botiquín

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Bardzo mi się spodobał
Gema M.  - opublikowano 05.09.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Bardzo mi się spodobał
Zobacz oryginał
Me gustado mucho

Me ha gustado mucho