679 094 530 · 924 254 639

Estragon BIO

Olejek eteryczny z estragonu BIO

Artemisia dracunculus

  • Olejek eteryczny w 100% czysty i naturalny.
  • Certyfikat ekologiczny.
  • Pochodzenie: Hiszpania.
  • Nuta zapachowa: ziołowa, świeża, anyżowa.
  • Aktualna partia: OAEAA
  • Najkrótszy termin ważności:

Wybierz opcję:

  • 5ml 7,25 €
  • 10ml 12,65 €
  • 30ml 32,35 €
  • 100ml 95,35 €

    Niedostępny

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Artemisia dracunculus
  • Inne nazwy: Estragon, dragoncillo
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Gęstość względna: 09277
  • Skręcalność optyczna: +6,55º
  • Współczynnik załamania światła: 1,50882
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Kwitnący wierzchołek
  • Nuta zapachowa: Nuta serca
  • Intensywność zapachu: Średnia
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • OAE-ESTRAGONBIO
  • Numer CAS: 90131‐45‐6
  • Numer EINECS: 290‐356‐5
  • Główne składniki:
    • Estragol: 64,90%
    • (e) β Ocimeno: 8,28%
    • (z) β Ocimeno: 6,93%
    • Eugenol: 5,07%
    • Sabineno: 4,59%
    • Limoneno: 3,10%

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny z estragonu BIO w Mi Cosmética Casera od 7,25 € do 95,35 € w 4 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Miejsce pochodzenia estragonu jest nieznane; wskazywano różne regiony świata, lecz żadna propozycja nie wydaje się powszechnie przyjęta. Znaleziono go w stanie dzikim na zachodzie Ameryki Północnej, konkretnie na Alasce, więc mogłaby to być pierwotna kolebka tej aromatycznej rośliny. Przez stulecia ceniono estragon głównie jako przyprawę; przed XVII wiekiem rzadko wykorzystywano jego właściwości lecznicze.
Niektóre źródła podają, że w starożytności stosowano go do odpędzania demonów z domów i ochrony przed złym okiem. Łacińska nazwa dracunculus oznacza małego smoka i odnosiła się do stosowania przy ukąszeniach węży.

Do Hiszpanii dotarł za pośrednictwem Arabów, którzy nazywali go „tharkoum”.

Otrzymywany olejek eteryczny ma profil biochemiczny podobny do bazylii egzotycznej o chemotypie metylochawikolowym, dlatego mają wiele wspólnych właściwości.

Jego zapach jest nieco słodkawy i wyraźnie anyżowy.

Wygląd: Przezroczysta ciecz, od bezbarwnej do zielonkawożółtej

Rozpuszczalność: Nierozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w alkoholu i olejach

Środki ostrożności

Nie stosować w czasie ciąży ani u dzieci poniżej 6 lat. Nie nakładać nierozcieńczonego na skórę.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Artemisia dracunculus - Rodzina: Lamiaceae - Rodzaj: Artemisia

Opinie

Opinie klientów 2 szt.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Super przydatny! Doskonała jakość
Maryse M.  - opublikowano 25.02.2026
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Zmieszany z rumiankiem, tanacetum, khela i calofila (z zachowaniem proporcji) łagodzi astmę.
Zobacz oryginał
Super útil! Excelente calidad

Mezclado con camomila, tanacetum, khela y calofila (respectar las proporciones) calma el asma.

Zalety (oryginał): Muchas propiedades!!!

Wady (oryginał): nada en contra

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Bardzo aromatyczny
Ana M.  - opublikowano 16.08.2019
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Podoba mi się intensywność zapachu i wszystko, co mi daje. Zmieszany z olejem migdałowym bardzo mi pomaga na żylaki i zmęczone nogi przy codziennych masażach.
Zobacz oryginał
Muy aromático

Me gusta la intensidad del olor y todo lo que me aporta. Mezclado con aceite de almendras me viene muy bien para las varices y las piernas cansadas, haciendo masajes diarios.