679 094 530 · 924 254 639

Olejek eteryczny z cyprysu prowansalskiego BIO - Francja

Olejek eteryczny z cyprysu prowansalskiego BIO - Francja

Cupressus sempervirens

  • Nuty zapachowe: drzewne, świeże, balsamiczne, żywiczne, pobudzające.
  • Aktualna partia: OECRP0629
  • Najkrótszy termin ważności: czerwiec / 2029

Wybierz opcję:

  • 2ml 4,35 €
  • 5ml 8,75 €
  • 10ml 14,95 €
  • 30ml 36,55 €
  • 50ml 54,60 €
  • 100ml 80,75 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Cupressus sempervirens
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Nuta zapachowa: Nuta serca
  • Intensywność zapachu: Średnia
  • Kraj pochodzenia: Francja
  • OE0045
  • Numer CAS: 8013-86-3 / 84696-07-1
  • Numer EINECS: 283-626-9
  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny z cyprysu prowansalskiego BIO - Francja w Mi Cosmética Casera od 4,35 € do 80,75 € w 6 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Cyprys to drzewo bardzo pospolite w basenie Morza Śródziemnego, stanowiące część jego krajobrazu. To majestatyczne drzewo pochodzi z Azji Mniejszej; pierwsze wzmianki o nim pochodzą z Babilonii. Fenicjanie sprowadzili je na Cypr i Kretę, skąd prawdopodobnie trafiło do Grecji i Włoch.
Cyprys był drzewem leczniczym, którego wraz z cedrem, wawrzynem, mirtem i dębem ostrolistnym używano też do oddawania czci bóstwom.
W wielu cywilizacjach był wręcz drzewem świętym. Należy do biblijnej trójki świętych gatunków drewna świątyni Salomona: cedru, cyprysu i sandałowca.
Wchodził w skład słynnego egipskiego kifi, świętego kadzidła spalanego przez kapłanów podczas obrzędów religijnych. Jego odporne na gnicie drewno wykorzystywano również do produkcji sarkofagów.

To drzewo pełne symboliki. Wiąże się ze śmiercią, a jednocześnie symbolizuje nieśmiertelność i zmartwychwstanie. Dawniej w Rzymie, Grecji i Turcji sadzono cyprys po narodzinach córki i ścinano go, gdy wychodziła za mąż.
Cyprys jest także symbolem ochrony, dlatego sadzono go na cmentarzach oraz przy wejściach do klasztorów, opactw i pustelni. Uważano go za talizman odpędzający demoniczne istoty.

Olejek eteryczny pozyskuje się z gałęzi; wymaga długiej destylacji z długimi przerwami.
Jego aromat dobrze odzwierciedla skład, w którym zdecydowanie dominują związki należące do rodziny monoterpenów.

Wygląd: Przezroczysta ciecz, od bezbarwnej do bladożółtej

Rozpuszczalność: Rozpuszczalny w alkoholu i oleju. Nierozpuszczalny w wodzie

Środki ostrożności

Nie stosować długotrwale w przypadku chorób hormonozależnych (rak piersi, macicy, jajników, prostaty). Nie stosować w ciąży, chyba że zaleci to specjalista. Nie stosować u dzieci poniżej 6 lat.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Cupressus sempervirens - Rodzina: Cupressaceae - Rodzaj: Cupressus

Opinie

Opinie klientów 3 szt.

  - opublikowano 11.08.2020
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Bardzo dobrze
Zobacz oryginał

Muy bien

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Podoba mi się jego aromat.
Sandra Á.  - opublikowano 26.10.2019
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Używam go do robienia mydeł glicerynowych, pozostawia uczucie świeżości. Uwielbiam.
Zobacz oryginał
Me gusta su aroma.

Lo uso para hacer jabones de glicerina, deja una sensación de frescura. Me encanta.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Doskonały
Pili  - opublikowano 18.08.2019
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Bardzo mi się przydaje, zwłaszcza latem.Dziękuję, że macie tak dobre produkty.
Zobacz oryginał
Exelente

Me es muy útil sobre todo en verano.Gracias por tener productos tan buenos.