679 094 530 · 924 254 639

Olejek eteryczny z cynamonowca kasja BIO - kora

Olejek eteryczny z cynamonowca kasja BIO - kora

Cinnamomum cassia

  • Olejek eteryczny w 100% czysty i naturalny z certyfikatem ekologicznym.
  • Pochodzenie: Chiny
  • Nuta zapachowa: słodka, korzenna, ciepła, pikantna
  • Aktualna partia: OECCS0930
  • Najkrótszy termin ważności: wrzesień / 2030

Wybierz opcję:

  • 5ml 3,15 €
  • 10ml 5,05 €
  • 30ml 11,85 €

    Niedostępny

  • 50ml 14,85 €

    Niedostępny

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Cinnamomum cassia
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Gęstość względna: 1,055
  • Skręcalność optyczna: - 0,20º
  • Współczynnik załamania światła: 1,610
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Kora
  • Nuta zapachowa: Korzenna, ciepła, słodka, pieprzna
  • Intensywność zapachu: Średnia - silna
  • Kraj pochodzenia: Chiny
  • OAE-CNCASIABARK
  • Główne składniki:
    • e-cinamaldehido: 77,99%
    • Cinnamyl acetato: 4,02%
    • Coumarina: 2,58%
    • Benzaldehido: 0,85%
    • Benzoato de bencilo: 0,08%

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny z cynamonowca kasja BIO - kora w Mi Cosmética Casera od 3,15 € do 14,85 € w 4 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Istnieje wiele gatunków cynamonowców. W aromaterapii interesują nas Cinnamomum cassia i Cinnamomum verum. Pierwszy występuje w Chinach i w różnych krajach kontynentu azjatyckiego, gdzie rośnie naturalnie. Drugi pochodzi z południowych Indii i Sri Lanki (dawniej Cejlonu), gdzie jest szeroko uprawiany, choć został przeniesiony do innych regionów tropikalnych, w których doskonale się zaaklimatyzował, na przykład na Madagaskar.

Cynamon jest przyprawą bardzo dobrze znaną od setek lat. Opisano go w słynnej, dawnej księdze tradycyjnej medycyny chińskiej Pen Pen T’Sao.
Biblia również wspomina o tej przyprawie i podobno jest ona jednym ze składników świętego oleju używanego przez Mojżesza. W Nowym Testamencie wymienia się ją jako przyprawę cenniejszą od złota.

Cynamon jako przyprawa przekroczył wszystkie granice i został przyjęty na całym świecie ze względu na walory kulinarne.

Olejek eteryczny z cynamonowca chińskiego ma ciepły i kojący aromat. Daje natychmiastowe poczucie dobrostanu, pomaga odzyskać kontakt z radością i rewitalizuje.



Środki ostrożności

Nie stosować tego olejku eterycznego w czasie ciąży ani u dzieci poniżej 12 lat.
Olejek eteryczny z cynamonu działa silnie żrąco na skórę; nigdy nie stosować nierozcieńczonego na skórę ani błony śluzowe.
Maksymalna zalecana ilość w preparatach nie powinna przekraczać 10 %

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Cinnamomum zeylanicum - Rodzina: Lauraceae - Rodzaj: Cinnamomum

Opinie

Opinie klientów 11 szt.

  - opublikowano 24.04.2025
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Jest fantastyczny
Zobacz oryginał

Es fantástico

Przetłumaczona opinia. Wszystko idealnie, polecam.
Zobacz oryginał
Todos los aceites esencisles que les he comprado son una pasada , muy contenta porque son puros y la información te la detalla en el frasquito ,no te deja duda de que son puros .

Todo perfecto lo recomiendo .

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Doskonały
Ruth C.  - opublikowano 24.11.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Z czasem używania jego aromat łagodnieje i staje się bardzo przyjemny, a do tego trwały
Zobacz oryginał
Excelente

Según va pasando el tiempo de uso su aroma se va suavizando y queda súper rico y duradero además

Przetłumaczona opinia. Niesamowity, mam tak samo jak z oregano: jakby trzymało się roślinę w dłoniach, a jakość jest bardzo dobra.
Zobacz oryginał
Pues si ncreible me pasa como con el orégano tienes la planta en tus manos y de muy buena calidad.

Pues increíble me pasa como el de orégano tienes la planta en tus manos y de muy buena calidad.

Zalety (oryginał): Todas las ventajas

Wady (oryginał): Ninguna la verdad.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Uczta dla zmysłów
Magdalena .  - opublikowano 07.01.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Dotarł w idealnym stanie. Bardzo przyjemny aromat: słodki i korzenny. Świetny do „aromatyzowania” zimy. Używam go na wiele sposobów: od dyfuzora (mocno rozcieńczony, zmieszany z innymi olejkami eterycznymi) po olejek na zimne dłonie. Uwielbiam go.
Zobacz oryginał
Una delicia para los sentidos

Llegó en perfectas condiciones. Aroma muy agradable: dulce y especiado. Genial para "aromatizar" el invierno. Lo uso de muchas formas: desde difusor (muy diluido - mezclado con otros aceites esenciales) hasta aceite para manos frías. Me encanta.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Substancja zapachowa
Paloma  - opublikowano 30.06.2021
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Dodaję kroplę do kawy i smak jest spektakularny
Zobacz oryginał
Aromatizante

Me echo una gota en el café y el sabor es espectacular

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka rewelacyjny
Nieves  - opublikowano 25.06.2021
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. wspaniale pachnie
Zobacz oryginał
fenomenal

huele de maravilla

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Intensywny i bardzo skoncentrowany aromat
Vanessa G.  - opublikowano 09.12.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Zmieszany w dyfuzorze z majerankiem i jakimś olejkiem cytrusowym (grejpfrut, cytryna, pomarańcza...) tworzy słodką, relaksującą atmosferę. Uwaga przy kontakcie ze skórą, musi być rozcieńczony w oleju bazowym, może wywołać reakcję. Najlepiej zmieszać go z olejem z dzikiej róży lub migdałowym, na początek użyłabym proporcji 1/20
Zobacz oryginał
Aroma intenso y muy concentrado

Mezclado en difusor con mejorana y algún cítrico (pomelo, limón, naranja...) crea un ambiente dulce y relajante. Ojo al contacto con la piel, debe ser diluído en aceite portador, puede producir reacción. Mejor mezclado en aceite de rosa mosqueta o almendra, la proporción q yo usaría para empezar es de 1/20

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Dobry produkt
Raquel .  - opublikowano 02.09.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Dobry produkt, trzeba pamiętać, że może podrażniać skórę
Zobacz oryginał
Buen producto

Buen producto, hay que tener en cuenta que puede causar irritación en la piel

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Uwielbiam jego zapach
Cati R.  - opublikowano 13.01.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Uwielbiam go, kupię ponownie
Zobacz oryginał
Me encanta su olor

Me encanta, lo volveré a comprar