679 094 530 · 924 254 639

Olejek eteryczny z cedru atlaskiego z dzikich zbiorów i BIO

Olejek eteryczny z cedru atlaskiego z dzikich zbiorów i BIO

Pomaga się skupić i zrelaksować

  • Uspokaja, koi i relaksuje.
  • Wspomaga krążenie limfy.
  • Pomaga się skupić.
  • Wskazany do tonizowania skóry głowy.
  • Aktualna partia: OAECA0930
  • Najkrótszy termin ważności: wrzesień / 2030

Wybierz opcję:

  • 5ml 4,95 €
  • 10ml 8,35 €
  • 30ml 19,55 €
  • 50ml 24,82 €
  • 100ml 38,55 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Cedrus atlantica
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Gęstość względna: 0,936
  • Skręcalność optyczna: +72,51º
  • Współczynnik załamania światła: +1,513º
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Kora
  • Nuta zapachowa: Drzewna, żywiczna, balsamiczna, ciepła, łagodna
  • Intensywność zapachu: Średnia - silna
  • Kraj pochodzenia: Maroko
  • OAE-CEDATBIO
  • Numer CAS: 92201-55-3
  • Numer EINECS: 295-985-9
  • Główne składniki:
    • β Himachalene: 41,55%; α Himachalene: 16,45%; γ Himachalene: 10,21%; Trans α atlantone: 3,23%; γ Dehydro ar himachalene: 3,07%; δ Cadinene:1,93%; α Dehydro ar himachalene:1,98%; Deodarone: 1,47%; Cis α atlantone: 0,725

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny z cedru atlaskiego z dzikich zbiorów i BIO w Mi Cosmética Casera od 4,95 € do 38,55 € w 5 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Nuta zapachowa:
Drzewna, żywiczna, balsamiczna, ciepła, łagodna

Cedr to duże, imponujące drzewo o pięknym pokroju. Rośnie w różnych regionach i często spotykamy go w europejskich miastach jako drzewo ozdobne. 
Cedr atlaski pochodzi z Maroka i rośnie dziko w górach Atlas. Cedr himalajski, jak wskazuje nazwa, rośnie w wysokich górach północnych Indii.
To drzewo bardzo długowieczne, które fascynuje człowieka od tysięcy lat.
Drewno cedrowe służy do budowy i wyrobu mebli. Dawniej używano go również do budowy statków.

Żywicę cedru stosowano także do celów terapeutycznych; przypisywano jej różne właściwości, wśród których wyróżnia się działanie przeciwpasożytnicze. Zalecano ją przy dolegliwościach oddechowych i podobno już Kleopatra używała cedru, aby zapobiegać wypadaniu włosów.

Jego drewno jest szlachetne, bardzo wytrzymałe i uchodzi za odporne na gnicie.
Biblia kilkakrotnie wspomina cedr libański, którego miano użyć do budowy świątyni Salomona.
Egipcjanie, zafascynowani długowiecznością i życiem wiecznym, wykorzystywali drewno do wyrobu sarkofagów, a żywicę do balsamowania.
W tradycji celtyckiej cedr symbolizuje zaufanie, obfitość, płodność i siłę duchową.
Przypisywano mu moc czynienia niezniszczalnymi osób nim namaszczonych. Orygenes z Aleksandrii powiedział: „cedr nie gnije; wykonywanie belek naszych domów z cedru oznacza zachowanie duszy od zepsucia”.

Alphonse de Lamartine napisał w 1833 roku, że cedr jest boską istotą w postaci drzewa.

Jak widzimy, cedr jest drzewem mocy, które przez całą historię ludzkości nikogo nie pozostawiało obojętnym.

Olejki eteryczne z cedru atlaskiego i himalajskiego mają podobne profile biochemiczne i mogą być stosowane zamiennie. Preferujemy jednak olejek z cedru himalajskiego, ponieważ cedr atlaski znajduje się na liście roślin zagrożonych wyginięciem.

Oba mają podobny zapach: łagodny i drzewny, przyjemny i kojący.



Zmiany kosztu surowca trend · bez wartości liczbowych
20182026
Pokazuje, jak zmieniał się koszt surowca w ostatnich latach.

Środki ostrożności

Nie stosować tego olejku eterycznego w czasie ciąży, chyba że pod nadzorem specjalisty lub poprzez wdychanie zapachu
Nie stosować u dzieci poniżej 6 lat.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Cedrus atlantica - Rodzina: Pinaceae - Rodzaj: Cedrus

Opinie

Opinie klientów 7 szt.

  - opublikowano 14.11.2025
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Rewelacyyyyjny
Zobacz oryginał

Espectaculaaaaar

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Na 10
Buenísimo L.  - opublikowano 19.05.2025
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Używam go do olejku pod prysznic
Zobacz oryginał
Un 10

Lo uso para el aceite de ducha

Zalety (oryginał): Un olor exquisito

Wady (oryginał): Ningun contras

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wspaniały zapach
Carmen M.  - opublikowano 03.03.2025
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Uwielbiam zapach, który przenosi do lasu. Ukąsił mnie jakiś owad (nie wiem jaki), więc na ukąszenie trafiła kropla. Niemal od razu przestałam się drapać, a po południu zniknęło. Nie żebym to zalecała, ale u mnie sprawdziło się znakomicie.
Zobacz oryginał
Olor maravilloso

Me encanta el olor que tiene que te transporta a un bosque. Me picó un bichito (no sé cual) y me puse una gota sobre la picadura. Dejé de rascarme casi a continuación y en la tarde me desapareció. No es que recomiende hacerlo pero me vino fenomenal.

Zalety (oryginał): Su olor que anima muchísimo.

Wady (oryginał): Ninguna.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Zachwycił mnie
Eva F.  - opublikowano 19.10.2022
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Służy mi do uzupełniania męskich mieszanek. Bardzo przyjemny zapach. Zwykle kupuję go o tej porze roku. Wysoka jakość
Zobacz oryginał
Me ha encantado

Me sirve para complementar las mezclas masculinas. El olor muy agradable.Lo suelo comprar en esta estación. Gran calidad

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Doskonały aromat i właściwości, dla mnie niezbędny.
Tamara G.  - opublikowano 18.03.2022
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Często używam go w preparatach do aromaterapii ze względu na właściwości przeciwreumatyczne, na przykurcze, a także bóle menstruacyjne. W psychoaromaterapii działa na stany depresyjne i niepokój, a jego drzewny zapach bardzo dobrze łączy się z kwiatowymi. Łączę go z lawendą, by zrobić bardzo łagodne mydło, którego używamy do wszystkiego: twarzy, ciała i włosów.
Zobacz oryginał
Aroma y propiedades excelentes, un imprescindible para mi.

Lo utilizo mucho en preparados de aromaterapia por sus propiedades antirreumaticas, para contracturas, también para dolores de regla, trabaja los estados depresivos y angustia en psicoaromaterapia y su olor amaderado combina muy bien con los florales. Lo combino con lavanda para hacer un jabón muy suave que utilizamos para todo, cara, cuerpo y cabello.

Zalety (oryginał): Infinitas propiedades, su calidad precio es increíble.

Wady (oryginał): Es un ae con alto contenido en cetonas por lo que neceistamos conocer bien el producto y la persona a la que se lo vamos a aplicar.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Dobra jakość
YOLANDA G.  - opublikowano 17.02.2021
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Kupuję go po raz pierwszy i wydaje mi się dobrej jakości. To, że jest bio, jest zaletą. Podoba mi się ten drzewny zapach, na razie sprawdził się w aromaterapii, ale mam w planach zastosowania na przykład do włosów. Wydaje mi się, że ma bardzo ciekawe właściwości.
Zobacz oryginał
Buena calidad

Es la primera vez que lo compro y me parece de buena calidad. El que sea bio es un punto a favor. Me gusta ese olor a madera y de momento lo he usado en aromaterapia, pero tengo en mente usos por ejemplo para el cabello. Me parece que tiene unas propiedades muy interesantes.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Podoba mi się
Ana G.  - opublikowano 15.09.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Podoba mi się
Zobacz oryginał
Me gusta

Me gusta