Informacje o produkcie
- INCI: Citrus bergamia
- Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
- Gęstość względna: 0,859
- Skręcalność optyczna: +32,50º
- Współczynnik załamania światła: 1,465
- Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
- Wykorzystana część rośliny: Skórka owocu
- Nuta zapachowa: Cytrusowa, owocowa, świeża, zielona, musująca
- Kraj pochodzenia: Włochy
- SE4652
- Numer CAS: 8007-75-8
- Numer EINECS: 289-612-9
- Główne składniki:
- Limonene: 46,30%
- Acetate de Linalyle: 22,10%
- Linalol: 13,00%
- γ Terpinene. 7,20%
- β Pinene: 5,30%
Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.
- Dodatki: Brak
Ceny zawsze zawierają VAT.
Opis
Nie wiadomo dokładnie, skąd pochodzi drzewo, którego owoc nazywamy bergamotką. Niektóre źródła podają, że Krzysztof Kolumb przywiózł je z Wysp Kanaryjskich, inne wskazują Włochy jako miejsce pochodzenia. Turcy jednak się z tym nie zgadzają i twierdzą, że nazwa wywodzi się od tureckiego beg-armadê, oznaczającego gruszkę pana. Wiemy natomiast, że uprawia się je głównie we Włoszech, przede wszystkim w Kalabrii.
Bergamotka nie jest owocem jadalnym ze względu na bardzo kwaśny smak. Jej skórkę wykorzystuje się jednak do przygotowywania napojów, deserów, naparów i herbat (słynnej Earl Grey). To w skórce koncentruje się esencja, którą pozyskuje się przez tłoczenie owocni na zimno.
Esencja ta jest szczególnie ceniona w perfumiarstwie i należy do najczęstszych składników wód kolońskich oraz lekkich, świeżych wód zapachowych na lato.
Pod względem terapeutycznym esencja bergamotowa wykazuje pewne podobieństwo do olejku eterycznego lawendowego lub petitgrain (z liści gorzkiej pomarańczy).
Wyróżniają się jej właściwości relaksujące, przeciwlękowe i przeciwdepresyjne.
Oferuje również działanie przeciwdrobnoustrojowe i antyseptyczne.
Jej cytrusowy zapach jest bardzo atrakcyjny i przemawia do różnych osób. Przyciąga i zabiera w podróż przez rozmaite „krajobrazy zapachowe”; jego wąchanie nigdy się nie nudzi. Jest odświeżający, musujący, radosny i zabawny. Mógłby być tym przyjacielem, o którym wszyscy marzymy. Pociesza nas, pozwala zapomnieć o zmartwieniach i smutkach. Może nawet zdoła nas rozśmieszyć.
Wygląd: Ciecz bezbarwna, od jasnozielonożółtej do żółtobrązowej
Rozpuszczalność: Rozpuszczalny w alkoholu i olejach. Nierozpuszczalny w wodzie
Środki ostrożności
Nie nakładać nierozcieńczonego na skórę; może powodować podrażnienie.
Należy rozcieńczyć go w oleju bazowym lub przestrzegać zalecanego stężenia w kremach i innych kosmetykach.
Taksonomia
Nazwa botaniczna: Citrus aurantium bergamia - Rodzina: Rutaceae - Rodzaj: Citrus
Powiązane produkty
Opinie
Opinie klientów 6 szt.
Zobacz oryginał
Tiene un olor estupendo. Lo compro sin bergapteno para poderlo poner en mis cremas sin problemas. Me encanta el olor cuando me las pongo
Zobacz oryginał
Todo perfecto y bien empaquetado.
Zobacz oryginał
Espectacular
Wady (oryginał): Precio
Zobacz oryginał
Me gusta más el olor de la Bergamota que venia gastando siempre.
Zobacz oryginał
He preparado una crema corporal y el aroma es ideal para el cerano
Zobacz oryginał
Olor cítrico. Muy relajante y en mi caso, me ayuda, junto con otros aceites, a tener controlado mi problema de eritrosis.
Aby napisać opinię, zaloguj się na swoje konto.
Zaloguj się