679 094 530 · 924 254 639

Słodki koper włoski BIO

Olejek eteryczny ze słodkiego kopru włoskiego BIO

Foeniculum vulgare

  • Olejek eteryczny w 100% czysty i naturalny.
  • Certyfikat ekologiczny.
  • Pochodzenie: Hiszpania.
  • Nuta zapachowa: anyżowa, świeża, słodka.
  • Aktualna partia: OAEAA
  • Najkrótszy termin ważności:

Wybierz opcję:

  • 5ml 4,05 €

    Niedostępny

  • 10ml 6,95 €

    Niedostępny

  • 30ml 16,35 €
  • 100ml 32,80 €

    Niedostępny

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Foeniculum vulgare
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Gęstość względna: 0,960
  • Skręcalność optyczna: +16º
  • Współczynnik załamania światła: 1,535
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: nasiona
  • Nuta zapachowa: Nuta głowy
  • Intensywność zapachu: Średnia
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • OAEHINDULCEBIO
  • Numer CAS: 84455-29-8
  • Numer EINECS: 282-892-3
  • Główne składniki:
    • at-Anethole: 69,89%
    • Fenchone: 9,63%
    • a-Pinene: 6,26%
    • Limonene: 4,78%
    • Estragole: 3,41%
    • a-Phellandrene: 1,91%

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny ze słodkiego kopru włoskiego BIO w Mi Cosmética Casera od 4,05 € do 32,80 € w 4 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Koper włoski pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Jest znany jako roślina lecznicza i aromatyczna od starożytności. Jego sława i popularność dotarły aż do Chin i Indii, gdzie spożywa się go bardzo często. Pojawia się w bardzo dawnych pismach egipskich i jest wspominany w opowieściach mitologicznych.
Grecy nazywali go „marathron”, nawiązując do pola kopru włoskiego, na którym w 490 roku przed Chrystusem rozegrała się słynna bitwa między Grekami a Persami. Stamtąd Filippides wyruszył do Aten, aby ogłosić zwycięstwo Greków; osiągnął swój cel, lecz przypłacił go życiem. Dlatego koper włoski kojarzy się ze zwycięstwem i sukcesem, a od niego pochodzi nazwa słynnej imprezy sportowej — maratonu.

Właściwości lecznicze kopru włoskiego opisywali Teofrast, Dioskurydes, Hipokrates i wielka Hildegarda z Bingen. Autorzy ci zgodnie przypisywali roślinie właściwości wspomagające trawienie, pobudzające miesiączkowanie i moczopędne.

W odniesieniu do otrzymywanego olejku eterycznego należy podkreślić, że istnieją dwa rodzaje kopru włoskiego i olejków eterycznych. Koper włoski gorzki, czyli Foenicululum vulgare var vulgare, oraz koper włoski słodki Foenicululum vulgare var vulgare mają nieco odmienny skład. W olejku eterycznym otrzymywanym z odmiany dulcis zawartość anetolu jest znacznie wyższa.

W aromaterapii zwykle preferuje się stosowanie odmiany dulcis.

Wygląd: Przezroczysta ciecz, od bezbarwnej do bladożółtej

Rozpuszczalność: Nierozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w alkoholu i oleju

Środki ostrożności

Nie stosować w czasie ciąży. Nie stosować u dzieci poniżej 6 lat. Osoby, które chorują lub chorowały na nowotwór hormonozależny, powinny unikać stosowania tego olejku eterycznego.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Foeniculum vulgare - Rodzina: Apiaceae - Rodzaj: Foeniculum

Opinie

Opinie klientów 6 szt.

  - opublikowano 20.01.2025
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Dobre opakowanie, kupiona mała pojemność na próbę, dobry aromat. Mam nadzieję, że będzie miał działanie drenujące, którego szukam
Zobacz oryginał

Buena presentación, compre el envase pequeño para probarlo, buen aroma espero tenga propiedades drenajes como busco en el

Zalety (oryginał): Me gustó el detalle del bote de cristal en verde.

  - opublikowano 07.08.2023
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. olej świetnej jakości
Zobacz oryginał

aceite de gran calidad

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Bardzo dobry
Flocsberna  - opublikowano 11.01.2021
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Ma bardzo ładny zapach
Zobacz oryginał
Muy bueno

Tiene un olor muy bueno

  - opublikowano 05.12.2020
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Bardzo mi się spodobał, to moje pierwsze użycie.
Zobacz oryginał

Me ha gustado mucho es la primera vez que lo uso .

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Niepowtarzalny aromat anyżu
Magdalena .  - opublikowano 18.11.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Niepowtarzalny anyżowy aromat. Bardzo intensywny. Bardzo kojący. Dobry towarzysz mojej menopauzy.
Zobacz oryginał
Inconfundible aroma anisado

Inconfundible aroma anisado. Muy intenso. Muy reconfortante. Buen compañero para mi menopausia.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Pusta gwiazdka Bardzo dobry
Maria C.  - opublikowano 10.11.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Bardzo dobra jakość, używam go po raz pierwszy i bardzo mi się podoba.
Zobacz oryginał
Muy bueno

Calidad muy buena , es la primera vez que lo uso y me gusta bastante .