Informacje o produkcie
- INCI: Vetiveria zizanoides
- Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
- Gęstość względna: 0,9969
- Skręcalność optyczna: +31,52º
- Współczynnik załamania światła: 1,52473
- Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
- Wykorzystana część rośliny: Korzeń
- Nuta zapachowa: Nuta bazy
- Intensywność zapachu: Silna
- Kraj pochodzenia: Haiti
- OAE-VETIVERBIO
- Numer CAS: 8016‐96‐4
- Numer EINECS: 282‐490‐8
- Główne składniki:
- Khusenic acid: 23,79%
- Khusimol: 5,28%
- Isokhusenic acid: 4,43%
- α Vetivone: 3,14%
- β Vetivona: 2,98%
- β Vetivenona: 2,64%
- Isovalenceol: 1,49%
- Vetiselinenol: 1,37%
Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.
- Dodatki: Brak
Ceny zawsze zawierają VAT.
Opis
Wetiwer jest rośliną należącą do tej samej rodziny co palmarosa lub trawa cytrynowa. Pochodzi z Indii i Indonezji, gdzie rośnie w regionach tropikalnych. Tradycyjnie wykorzystuje się tę roślinę do zapobiegania erozji gleby i kontrolowania spływu wody w strefach tropikalnych.W zastosowaniach terapeutycznych tradycyjnie służy jako środek rozluźniający i uspokajający; używa się go również do odstraszania owadów.
Olejek eteryczny wetiwerowy jest jednym z najważniejszych składników w perfumiarstwie. Stosuje się go jako utrwalacz; jest często obecną nutą bazy w perfumach męskich, którym nadaje skórzany i ziemisty akcent.
Ten olejek eteryczny pochodzi z Haiti, gdzie wetiwer znany jest również jako Kush-kush. Haiti jest jednym z największych producentów tego olejku eterycznego.
ZASTOSOWANIA
Stosowanie zapachowe
Olejek eteryczny wetiwerowy jest gęsty i nie nadaje się do dyfuzora, chyba że w połączeniu z innymi olejkami eterycznymi i zawsze w bardzo małej ilości. Dobrze łączy się z lawendą, lawandyną, rozmarynami, jałowcami, cedrami, sosnami i jodłami, paczulą...
Stosowanie miejscowe
(Po odpowiednim rozcieńczeniu w oleju roślinnym).
Olejek eteryczny wetiwerowy doskonale nadaje się jako dodatek do preparatu po goleniu:
Emulsja nawilżająca po goleniu:
3 krople olejku eterycznego wetiwerowego
5 kropli olejku eterycznego lawendowego
4 krople olejku eterycznego z trawy cytrynowej
3 krople olejku eterycznego paczulowego
3 krople olejku eterycznego z cedru himalajskiego
20 ml oleju jojoba
30 ml żelu aloesowego
Nakładamy po goleniu. Emulsję można również stosować codziennie jako preparat nawilżający.
Zastosowania w olfaktologii (dobrostan psychoemocjonalny)
Olejek eteryczny wetiwerowy zaleca się do głębokiego wyciszenia i uspokojenia. Jest szczególnie wskazany przy nadpobudliwości.
U dzieci od 5 lat można wykonać masaż podeszew stóp, rozcieńczając 1 kroplę olejku eterycznego w 20 kroplach oleju roślinnego.
Dla dorosłych przygotowujemy roll-on 5 ml z 5 kroplami wetiweru i uzupełniamy olejem jojoba. Nakłada się go na nadgarstki i za uszami.
Wygląd: Przezroczysta ciecz o szmaragdowozielonej barwie.
Rozpuszczalność: Rozpuszczalny w alkoholu i oleju. Nierozpuszczalny w wodzie
Środki ostrożności
Nie stosować w czasie ciąży. Nie stosować długotrwale w przypadku nowotworów hormonozależnych.
Taksonomia
Nazwa botaniczna: Vetiveria zizanoides - Rodzina: Poaceae - Rodzaj: Vetiveria
Powiązane produkty
Opinie
Opinie klientów 7 szt.
Zobacz oryginał
Me gusta mucho su olor
Zobacz oryginał
He probado el último lote reciente (OAEVV0424, que por cierto no está actualizado en la página) y hay cambios aromáticos significativos. Aún así sigue estando a la altura de los aceites que vendéis. Ese olor base a tierra, musgo, bosque... que se queda en la piel no lo consigo ni con marcas conocidas de farmacia. A mejorar el tapón dispensador, sería preferible cuentagotas porque el actual no es nada práctico. Deseando que repongáis el habitual, un afectuoso saludo.
Zobacz oryginał
Personalmente el olor me parece muy intenso, pero reconozco que es eficaz para personas con insomnio o niños hiperactivos, induce a la relajación y la calma.
| Ocena |
|
|---|
Zobacz oryginał
El producto se ve que es de alta calidad, muy potente, muy denso.El problema es que el dispensador donde vino no deja salir el producto y la primera vez que lo quería usar,tuve que apañarme de mala manera y el perfume que hice quedó con exceso de esta esencia
| Ocena |
|
|---|
Zobacz oryginał
Muy satisfecha
Zobacz oryginał
Elaboro con él y otros aceites una sinergia que aplico sobre los ganglios linfáticos del cuello por medio de un aceite portador. Además de su fragancia, son notables sus efectos calmantes y relajantes.
Zobacz oryginał
Buenísimo aceite.
Aby napisać opinię, zaloguj się na swoje konto.
Zaloguj się