679 094 530 · 924 254 639

Lawenda wełnista BIO

Olejek eteryczny z lawendy białej BIO

Lavandula lanata

  • Olejek eteryczny w 100% czysty i naturalny.
  • Certyfikat ekologiczny.
  • Pochodzenie: Hiszpania.
  • Nuta zapachowa: lecznicza, świeża, ziołowa, kamforowa.


  • Aktualna partia: OELAZ0830
  • Najkrótszy termin ważności: sierpień / 2030

Wybierz opcję:

  • 5ml 5,65 €
  • 10ml 9,25 €
  • 30ml 21,35 €
  • 100ml 55,35 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Lavandula lanata
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Gęstość względna: -
  • Skręcalność optyczna: -
  • Współczynnik załamania światła: -
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Kwitnący wierzchołek
  • Nuta zapachowa: Nuta głowy
  • Intensywność zapachu: Niska
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • OAE-ALHUCEMONBIO
  • Numer CAS: N/A
  • Numer EINECS: N/A
  • Główne składniki:
    • Alcanfor: 41,61%
    • Lavandulol + e β Farneseno: 20,63%
    • β Bisaboleno: 7,65%
    • 1,8 Cineol: 4,28%
    • Linalol: 4,04%
    • 3-octanona: 2,88%
    • Limoneno: 2,00%
    • α Pineno + α Tuyeno: 1,54%
    • Canfeno: 1,33%,

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny z lawendy białej BIO w Mi Cosmética Casera od 5,65 € do 55,35 € w 4 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Lavandula lanata jest rośliną endemiczną rosnącą na południu Półwyspu Iberyjskiego, na wysokości od 800 do 1900 metrów.
Jej nazwa zwyczajowa, lawenda biała, odnosi się do wełnistego, aksamitnego wyglądu liści o szarobiałym odcieniu.

Niewiele wiadomo o tradycyjnych zastosowaniach tej rośliny. Używano jej do nadawania zapachu szafom i odstraszania moli. W odniesieniu do terapii pojawiają się wzmianki o właściwościach wspomagających trawienie i krążenie.

Jej olejek eteryczny składa się głównie z kamfory i lawandulolu, a w mniejszym stopniu z eukaliptolu. Wysoka zawartość kamfory wymaga ostrożnego stosowania tego olejku eterycznego, szczególnie u kobiet w ciąży i dzieci poniżej 6 lat.

Wygląd: Przezroczysta ciecz, od bezbarwnej do jasnożółtej

Rozpuszczalność: Rozpuszczalny w alkoholu i oleju. Nierozpuszczalny w wodzie

Środki ostrożności

Nie stosować w czasie ciąży ani u dzieci poniżej 6 lat.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Lavandula lanata - Rodzina: Lamiaceae - Rodzaj: Lavandula

Opinie

Opinie klientów 2 szt.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Niezbędny w apteczce
Maite M.  - opublikowano 19.05.2024
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Kupuję go już kolejny raz i stał się niezbędny w moim codziennym życiu. Gdy czuję, że spada mi odporność, gdy potrzebuję się zrelaksować. Wspaniały!!
Zobacz oryginał
De botiquín esencial

Ya lo he comprado varias veces y se ha convertido en imprescindible en mi día a día. Para cuando siento que me bajan las defensas, para cuando necesito relajarme. Maravilloso!!

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Odkrycie
Maite M.  - opublikowano 20.07.2022
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Nie mogę przestać go wąchać. Wyjątkowy, pełen niuansów. Po nałożeniu na skórę zapach zmienia się z upływem minut, zostaje na niej, uwalniając aromat przy ruchu.
Zobacz oryginał
Descubrimiento

No puedo dejar de olerlo. Especial, con muchos matices. Al ponérmelo en la piel va cambiando su olor a medida que pasan los minutos, queda impregnada la fragancia dispersando su olor con el movimiento.