679 094 530 · 924 254 639

Imbir

Olejek eteryczny z imbiru - świeży korzeń

Zingiber officinalis

  • Olejek eteryczny w 100% czysty i naturalny.
  • Pochodzenie: Sri Lanka.
  • Nuta zapachowa: cytrusowa, świeża, musująca, radosna, korzenna, ciepła, ziemista.
  • Aktualna partia: AESGJ0829
  • Najkrótszy termin ważności: sierpień / 2029

Wybierz opcję:

  • 5ml 6,35 €
  • 10ml 11,25 €
  • 30ml 31,45 €
  • 100ml 94,85 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Zingiber officinale
  • Inne nazwy: Kion
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Gęstość względna: 0,882
  • Skręcalność optyczna: -29,90 º
  • Współczynnik załamania światła: 1,4904
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Korzeń
  • Nuta zapachowa: Nuta głowy
  • Intensywność zapachu: Średnia - silna
  • Kraj pochodzenia: Sri Lanka
  • AES-JENGIBRE
  • Numer CAS: 8007-08-7
  • Numer EINECS: 283-634-2
  • Główne składniki:
    • α Zingibereno: 28,86%
    • α Curcumeno: 19,78%
    • (e,e) α Farneseno: 7,26%
    • β Bisaboleno: 6,51%
    • Canfeno: 5,65%
    • β Felandreno: 5,07%
    • α Pineno: 1,99%
    • α Terpineol: 1,24%
    • Limoneno: 1,06%
    • β Mierceno: 0,81%
    • Geranial: 0,67%

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny z imbiru - świeży korzeń w Mi Cosmética Casera od 6,35 € do 94,85 € w 4 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Nuta zapachowa:
Cytrusowa, świeża, musująca, radosna, korzenna, ciepła, ziemista

Imbir to roślina pochodząca z południowo-zachodniej Azji. W Indiach uprawia się go od ponad 3000 lat. Jest jednym z najczęściej stosowanych środków w medycynie ajurwedyjskiej.

Dotarł najpierw do Egiptu, następnie do Persji, a stamtąd do Grecji. W Europie wykorzystywano go głównie w kuchni, a we Włoszech spożywano zazwyczaj w postaci kandyzowanej.
Obecnie uprawia się go w wielu regionach świata: w Azji, na Antylach, Hawajach, w Afryce, na Madagaskarze, w Oceanii…

Olejek eteryczny ze świeżego imbiru jest szczególnie cenny dla układu pokarmowego: łagodzi wszelkiego rodzaju nudności, ułatwia trawienie i zwalcza zaparcia. Zaleca się go również w celu poprawy metabolizmu oraz łagodzenia bólu stawów lub mięśni.

ZASTOSOWANIA

Drogą wziewną


Olejek eteryczny z imbiru łagodzi wszelkiego rodzaju nudności.
Nanosimy jedną lub dwie krople na chusteczkę papierową i wdychamy zapach aż do odczucia ulgi.


Miejscowo na skórę

(Po odpowiednim rozcieńczeniu w oleju roślinnym).
Zawsze stosujemy go odpowiednio rozcieńczonego w oleju bazowym.

Olejek eteryczny ze świeżego imbiru może być składnikiem mieszanki łagodzącej ból stawów lub mięśni:

30 kropli olejku eterycznego ze świeżego imbiru
30 kropli olejku eterycznego z copaiby lub katrafay
30 kropli olejku eterycznego z rozmarynu o chemotypie kamforowym
30 kropli olejku eterycznego z lawendy
15 kropli olejku eterycznego z wawrzynu
25.5 ml oleju roślinnego z arniki

Nakładamy 5 do 6 kropli na bolące miejsce. Jeśli ból jest silny, stosujemy co 30 minut 4 razy, a następnie w zależności od potrzeb.

Zastosowania w olfaktologii (dobrostan psychoemocjonalny)

Olejek eteryczny ze świeżego imbiru może pomóc nam poczuć się bardziej ożywionymi i zmotywowanymi. Możemy go stosować zawsze, gdy potrzebujemy impulsu do działania lub wyjścia ze stanu odkładania wszystkiego na później.

Na takie sytuacje przygotowujemy roll-on (5 ml):
10 kropli olejku eterycznego z imbiru
5 kropli olejku eterycznego z pieprzu nepalskiego
5 kropli olejku eterycznego z Kunzea
Dopełniamy olejem jojoba.

Stosujemy na nadgarstki, szyję i za uszami, tak jak perfumy.

Wygląd: Przezroczysta ciecz, od jasnożółtej do żółtej

Rozpuszczalność: Nierozpuszczalny w wodzie

Środki ostrożności

Można stosować w czasie ciąży poprzez wdychanie zapachu w celu łagodzenia nudności. Nie stosować u dzieci poniżej 6 lat.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Zingiber officinale - Rodzina: Zingiberaceae - Rodzaj: Zingiber

Opinie

Opinie klientów 4 szt.

  - opublikowano 05.06.2025
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Pusta gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Dobra jakość
Zobacz oryginał

Buena calidad

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Doskonały.
Susana M.  - opublikowano 20.03.2022
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Mam doświadczenie z innymi markami i w tym doceniam intensywną nutę aromatyczną.
Zobacz oryginał
Excelente.

He utilizado otras marcas y aprecio en este una intensa nota aromática.

Zalety (oryginał): Intenso y muy buena calidad.

  - opublikowano 16.11.2020
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Bardzo silny olejek. To nie jest mój ulubiony aromat, ale w określonych sytuacjach sprawdza się bardzo dobrze. Bardzo dobra jakość.
Zobacz oryginał

Un aceite muy poderoso. No es mi aroma favorito, pero si que funciona muy bien en determinadas circunstancias. Muy buena calidad.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Świetny
Silvia C.  - opublikowano 02.11.2019
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Wszystko idealnie i bardzo szybko
Zobacz oryginał
Genial

Todo perfecto y muy rápido