Informacje o produkcie
- INCI: Citrus limonum
- Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
- Gęstość względna: 0,842
- Skręcalność optyczna: +62,85º
- Współczynnik załamania światła: 1,471
- Ekstrakcja: Tłoczenie na zimno
- Nuta zapachowa: Nuta głowy
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Fotouczulający: Tak
- AE0130
- Numer CAS: 8008-56-8
- Numer EINECS: 284-515-8
- Główne składniki:
- Limonene: 66,61%
- b-pinene: 11,79%
- g-terpinene: 9,01%
- geranial: 1,04%
Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.
- Dodatki: Brak
Ceny zawsze zawierają VAT.
Opis
Przez wiele lat wskazywano, że miejscem pochodzenia cytryny, podobnie jak innych cytrusów, były prawdopodobnie Chiny lub Indie. Jednak w 2000 roku badania filogenetyczne wykazały, że cytryna pochodzi z Chin i regionu Morza Śródziemnego oraz jest wynikiem skrzyżowania gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium) i cytronu (Citrus x medica), do którego doszło w V wieku p.n.e.Cytryna jest częścią ludzkiej diety od niepamiętnych czasów. Jej właściwości lecznicze opisywali wybitni lekarze starożytności; nadal jest owocem bardzo cenionym za działanie terapeutyczne, zwłaszcza w odniesieniu do układu trawiennego.
Esencję cytrynową pozyskuje się ze skórki przez tłoczenie na zimno. Destylowanie owoców nie jest powszechne, choć można spotkać pojedyncze takie produkcje. Destylacja owocu daje olejek eteryczny mniej interesujący pod względem zapachowym. Przejście przez aparat destylacyjny odbiera mu iskrę i świeżość.
Aromat esencji cytrynowej jest bardzo radosny, orzeźwiający, ożywczy i musujący. Jego świeże nuty przywołują poczucie czystości. Kojarzy się z latem, lekkością i niewinnością dzieciństwa, przywraca wspomnienia szczęśliwych chwil. Niewątpliwie jest to bardzo przyjemne doświadczenie zapachowe.
Esencja cytrynowa ma potwierdzone właściwości przeciwlękowe przypisywane limonenowi, głównemu związkowi skoncentrowanemu w skórce owocu. Pomoże nam się odprężyć i wspierać zdrowe stany emocjonalne.
Esencja cytrynowa działa szczególnie na układ trawienny. Jest bardzo pomocna przy problemach wątrobowych. Świetnie nadaje się również do oczyszczania powietrza i dyfuzji, zwłaszcza w okresach zakażeń. Możemy po nią sięgać, gdy potrzebujemy jasności umysłu i utrzymania koncentracji.
Wygląd: Ciecz
Środki ostrożności
Nie stosować na skórę bez rozcieńczenia — działa drażniąco. Fototoksyczny, nie stosować przed ekspozycją na słońce. Może być dodawany do kosmetyków, pod warunkiem że zawartość procentowa jest niższa niż 2.
Taksonomia
Nazwa botaniczna: Citrus limonum - Rodzina: Rutaceas - Rodzaj: Citrus
Powiązane produkty
Opinie
Opinie klientów 45 szt.
Zobacz oryginał
Lo volveré a comprar
Zobacz oryginał
Se nota que es un producto puro y 100% Natural. Me encanta usarlo en mis productos para pieles o cabellos grasos!
Zobacz oryginał
Siempre compro el mismo
Zalety (oryginał): Todas
Wady (oryginał): Ninguna
Zobacz oryginał
Volveré sin duda a comprar, su aroma puro a limón es refrescante y sencillamente excelente.
Zobacz oryginał
Es brutal como huele y lo bien que va!
Wady (oryginał): baja muy rápido al hecharlo en algo
Zobacz oryginał
Lo uso para los champús sólidos.
| Ocena |
|
|---|
Zobacz oryginał
En casa nos encanta éste aceite, es exquisito
Zobacz oryginał
muy buena calidad
| Ocena |
|
|---|
Zobacz oryginał
Me encanta este aceite.Lo mezcló con algún otro cítrico en mi difusor y me levanta el ánimo
Zobacz oryginał
Lo uso en múltiples preparados
Aby napisać opinię, zaloguj się na swoje konto.
Zaloguj się