679 094 530 · 924 254 639

Lawenda Z HISZPANII

Olejek eteryczny lawendowy BIO - Hiszpania

Lavandula angustifolia

  • Olejek eteryczny 100% czysty i naturalny.
  • Certyfikat ekologiczny.
  • Pochodzenie: Hiszpania.
  • Nuta zapachowa: Nuta zapachowa: kwiatowa, delikatna, ziołowa, świeża.
  • Aktualna partia: OELVE0929
  • Najkrótszy termin ważności: wrzesień / 2029

Wybierz opcję:

  • 5ml 4,30 €
  • 10ml 7,70 €
  • 30ml 18,75 €
  • 100ml 46,87 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Lavandula angustifolia
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Gęstość względna: 0,887
  • Skręcalność optyczna: -3º
  • Współczynnik załamania światła: 1,460
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Kwitnący wierzchołek
  • Nuta zapachowa: Nuta głowy
  • Intensywność zapachu: Silna
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • OES-LAVESPAÑABIO
  • Numer CAS: 90063-37-9
  • Numer EINECS: 289-995-2
  • Główne składniki:
    • Linalol: 24,99%
    • Acetato de Linalilo: 31,51%
    • β Cariofileno: 3,61%
    • Terpinene 4 ol: 4,73%
    • α Terpineol: 1,08%
    • Lavandulyl Acetate: 3,55%
    • (Z) β Ocimene: 8,67%
    • (E) β Ocimene: 0,57%
    • (Z)
    • Camphor: 0,30%
    • Limoneno: 0,44%

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny lawendowy BIO - Hiszpania w Mi Cosmética Casera od 4,30 € do 46,87 € w 4 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Lawenda należy do dużej rodziny jasnotowatych. Roślina ta zasiedla tereny górskie na wysokościach zazwyczaj od 800 do 1900 metrów. Latem, między lipcem a sierpniem, można podziwiać jej kwitnienie i odwiedzać przepiękne pola lawendy na południu Francji.
Nie wiadomo dokładnie, skąd pochodzi lawenda, ale wszystko wskazuje na Persję.
Lawenda jest wspominana w licznych dawnych tekstach opisujących jej właściwości terapeutyczne i zastosowania. Nie wiadomo jednak dokładnie, o którą lawendę w nich chodziło, ponieważ w tamtym czasie nazwa mogła odnosić się do lawendy francuskiej (lavandula stoechas), lawendy szerokolistnej (lavandula spica) lub lawendy lekarskiej, zależnie od miejsca występowania tych roślin.

Lawenda zasłynęła dzięki swojemu olejkowi eterycznemu. Ma naprawdę liczne właściwości i jest uznawana za prawdziwe panaceum.

Produkcja olejku eterycznego rozpoczęła się na południu Francji, w Prowansji, w XVI wieku, ale dopiero na początku XX wieku zapotrzebowanie znacznie wzrosło, a produkcja była przeznaczona głównie dla perfumerii. Francja nie mogła zaspokoić potrzeb rynku i od tego czasu roślinę zaczęto uprawiać w takich krajach jak Anglia, Bułgaria, Stany Zjednoczone, a nawet na Tasmanii.
W Hiszpanii roślinę tę uprawia się rzadko. Znane pola w Brihuega w Guadalajarze lub niewielkie uprawy w niektórych regionach (Katalonia, Walencja) to w większości pola lawandyny (lavandula x hybrida).
Aromat olejku eterycznego lawendowego może się bardzo różnić w zależności od wielu czynników: miejsca i sposobu uprawy, pochodzenia roślin z klonowania lub ze stanowisk dzikich, wysokości nad poziomem morza... Czynniki te wpływają również na skład olejku eterycznego.
Aromat olejku eterycznego z roślin uprawianych na wysokościach od 800 do 1000 metrów jest zwykle bardzo łagodny i harmonijny. Przynosi spokój i odprężenie, pociesza i uspokaja.
Zaskakuje wyraźna różnica w porównaniu z olejkiem eterycznym z dzikich roślin rosnących na wysokości do 1900 metrów. Jego aromat jest na ogół intensywniejszy, czasem owocowy, a z pewnością bardzo złożony. Olejki eteryczne z dzikich roślin mają zazwyczaj pewne działanie euforyzujące.

Wygląd: Przezroczysta ciecz, od bezbarwnej do bladożółtej

Rozpuszczalność: Rozpuszczalny w alkoholu i olejach. Nierozpuszczalny w wodzie

Środki ostrożności

Nie stosować w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Lavandula angustifolia - Rodzina: Lamiaceae - Rodzaj: Lavandula

Opinie

Opinie klientów 12 szt.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Doskonały
Maite .  - opublikowano 28.02.2026
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Zawsze mam go przy sobie
Zobacz oryginał
Excelente

Siempre va conmigo

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Bardzo dobra jakość
Beatriz P.  - opublikowano 27.12.2025
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Ma świetny zapach
Zobacz oryginał
Muy buena calidad

Tiene un olor estupendo

  - opublikowano 04.03.2025
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Od dawna używam właśnie tego olejku i uwielbiam go. Pomaga mi spać i odpoczywać, wprowadza mnie w spokojny nastrój.
Zobacz oryginał

Llevo mucho tiempo utilizando este aceite en concreto y me encanta. M e ayuda a dormir y a descansar y me aporta un estado de ánimo relajado.

  - opublikowano 29.09.2024
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Olejek lawendowy jest świetny i bardzo podoba mi się, że jest hiszpański,
Zobacz oryginał

El aceite de lavanda es estupendo y me encanta que sea español,

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Rewelacyjny!
Irene C.  - opublikowano 18.09.2024
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Silny, o idealnym aromacie
Zobacz oryginał
Espectacular!

Potente y aromàticamente perfecto

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Polecam 100%1000.
Maria D.  - opublikowano 26.03.2024
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Wszystko doskonale
Zobacz oryginał
Lo recomiendo 100%1000.

Todo perfecto

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Przepiękny zapach.
Laura J.  - opublikowano 29.03.2023
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Kupowany już kilka razy.
Zobacz oryginał
Olor riquísima.

Lo he comprado varias veces.

Zalety (oryginał): Un aceite que no te puede faltar ...se puede hacer de todo con el por la cantidad de propiedades y usos que tiene.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Na 10
Rebeca .  - opublikowano 21.04.2021
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Wspaniale pachnie
Zobacz oryginał
De 10

Huele de maravilla

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Cudowny
Carolina D.  - opublikowano 01.03.2021
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Jeden z moich niezbędników
Zobacz oryginał
Maravilloso

Uno de mis imprescindibles

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Bardzo dobry olejek eteryczny
Leticia O.  - opublikowano 24.12.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. To olejek eteryczny dobrej jakości i w dobrej cenie
Zobacz oryginał
Muy buen aceite esencial

Es un aceite esencial de buena calidad y precio