679 094 530 · 924 254 639

Kwas kojowy

Kwas kojowy

  • Rozjaśnia; idealny na przebarwienia spowodowane zaburzeniami hormonalnymi i ekspozycją na słońce.
  • Właściwości przeciwutleniające.
  • Zwalcza zakażenia bakteryjne.
  • Aktualna partia: ADAKJ1027
  • Najkrótszy termin ważności: październik / 2027

Wybierz opcję:

  • 5gr 3,45 €
  • 10g 5,39 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Kojic Acid
  • Temperatura topnienia: 153 – 154 ºC.
  • Wzór chemiczny: C6H6O4
  • ADT-KOJICO
  • Numer CAS: 501-30-4
Zakres cen Kwas kojowy w Mi Cosmética Casera od 3,45 € do 5,39 € w 2 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Jego odkrycie zawdzięczamy naukowcom, którzy zauważyli, że osoby zajmujące się produkcją sake, tradycyjnego wina ryżowego, miały bardzo białe dłonie. W 1907 roku udało im się wyizolować grzyb odpowiedzialny za produkcję tego kwasu — koji.

Różne pleśnie z rodzaju Aspergillus wytwarzają kwas kojowy z odpowiednich pożywek, wśród których można wymienić: skrobie; dekstryny; disacharydy, takie jak sacharoza i maltoza; heksozy: glukozę, fruktozę, mannozę i galaktozę; pentozy: ksylozę i abarinosa; a także sorbitol, dulcytol, i-adonitol, inulinę, inozytol, glicerynę, β-glicerofosforan, dihydroksyaceton, kwas glukonowy, kwas winowy i inne substancje. Najwyższą wydajność uzyskano z glukozy i ksylozy.

Jest to jasnożółty lub beżowy, bezwonny proszek krystaliczny, łatwo rozpuszczalny w acetonie i octanie etylu, dość dobrze rozpuszczalny w wodzie, nieco słabiej w etanolu oraz słabo rozpuszczalny w chloroformie, eterze i pirydynie.



Właściwości i zastosowania kwasu kojowego

To jeden z najsilniejszych istniejących środków rozjaśniających przebarwienia.

Stosowany do rozjaśniania melasmy, plam soczewicowatych, przebarwień ciążowych, plam związanych ze stosowaniem tabletek antykoncepcyjnych, plam starczych, piegów itd…

Hamuje melanogenezę, czyli produkcję melaniny i wynikającą z niej pigmentację. Z jednej strony hamuje tyrozynazę przez chelatowanie zawartej w niej miedzi, a z drugiej powoduje zmniejszenie ilości eumelaniny w komórkach z nadmierną pigmentacją.

Nie jest światłoczuły, jednak podobnie jak wszystkie środki rozjaśniające przebarwienia powinien być stosowany na noc; w ciągu dnia zaleca się ochronę przeciwsłoneczną. Jak wszystkie kwasy jest podatny na utlenianie i może utracić skuteczność.

Stosuje się go również w leczeniu miejscowych zmian trądzikowych, ponieważ ma umiarkowane działanie antybiotyczne.

Działa przeciwdrobnoustrojowo i przeciwgrzybiczo, chroniąc przed atakami bakterii, zarazków i grzybów.

Działa przeciwzapalnie, zmniejsza stan zapalny i zapobiega jego powstawaniu.

Jako przeciwutleniacz chroni przed wolnymi rodnikami.

Możemy używać go do produkcji maści, mydeł, peelingów, soli do kąpieli, produktów pieniących do kąpieli, lotionów, kremów i jako dodatek do niektórych preparatów przeciwsłonecznych...



Zalecane dawkowanie

Miejscowo na skórę w stężeniu 0.5-5%.



Działania niepożądane

  • Może być szkodliwy przy wdychaniu i podrażniać drogi oddechowe
  • Przy długotrwałym stosowaniu może powodować podrażnienie skóry i kontaktowe zapalenie skóry.
  • Może powodować podrażnienie oczu

Środki ostrożności

  • W przypadku długotrwałego lub powtarzającego się kontaktu używać rękawic
  • przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach i chronić przed światłem.

Powiązane produkty

Opinie

Opinie klientów 6 szt.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Świetny
Thais V.  - opublikowano 26.04.2026
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Zadowolona z produktu
Zobacz oryginał
Estupendo

Contenta con el producto

Zalety (oryginał): Muy buen resultado en recetas cosméticas

  - opublikowano 07.06.2024
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Doskonały!
Zobacz oryginał

Perfecto!

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Jest doskonały
Francisco M.  - opublikowano 20.04.2021
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Uwielbiam.
Zobacz oryginał
Es perfecto

Me encanta.

  - opublikowano 06.02.2021
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Jeszcze nie mogę ocenić, bo czeka na wypróbowanie, ale na pewno ma dobrą jakość
Zobacz oryginał

No puedo valorar todavia porque no lo e probado pero seguro que de buena calidad

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Dobry kwas
Tania .  - opublikowano 29.09.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Użyty w kremie na przebarwienia. Efekty w krótkim czasie
Zobacz oryginał
Buen ácido

Utilizado en una crema despigmentante. Resultados en poco tiempo

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka doskonały
MARIA .  - opublikowano 21.06.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. zawsze dodaję go, gdy robię krem na przebarwienia,
Zobacz oryginał
excelente

siempre que hago crema antimanchas lo añado,