679 094 530 · 924 254 639

Czysta lukrecja w proszku

Czysta lukrecja w proszku

Naturalna suszona roślina

  • Właściwości przeciwzapalne.
  • Leczenie dolegliwości skórnych
  • Łagodzi ból skóry.
  • Ogranicza wypadanie włosów.
  • Łagodzi świąd związany z zapaleniem skóry i innymi dolegliwościami.
  • Aktualna partia: FLPRP0625
  • Najkrótszy termin ważności: czerwiec / 2025

Wybierz opcję:

  • 50g 2,05 €
  • 100g 3,25 €
  • 500g 10,65 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Powiadom mnie o ponownej dostępności.

Informacje o produkcie

  • INCI: Glycyrrhiza glabra
  • Kraj pochodzenia: Azja
  • PLA-REGALIZPV
Zakres cen Czysta lukrecja w proszku w Mi Cosmética Casera od 2,05 € do 10,65 € w 3 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

  • ROŚLINA:


Krzew lukrecji, Glycyrrhiza glabra, którego nazwa oznacza po grecku słodki korzeń, należy do rodziny roślin strączkowych (bobowatych) i pochodzi z regionu śródziemnomorskiego oraz Azji Mniejszej. Jest więc rośliną bardzo łatwą w uprawie, która doskonale przystosowuje się do naszego klimatu.
Znana jest również pod nazwami paloduz, palulú lub palo dulce. To roślina zielna zrzucająca liście, o korzeniach tworzących rozłogi, która w optymalnych warunkach uprawy zwykle osiąga metr wysokości.
Jadalny korzeń tej rośliny jest jedną z najstarszych znanych przypraw. Jego słodko-gorzki, anyżowy smak od wielu lat wykorzystuje się do produkcji wyrobów cukierniczych.

  • SKŁAD:


W lukrecji znajdziemy między innymi cukry (glicyryzynę, glukozę i sacharozę), flawonoidy (icoflavonol, licoricona, glycirol, glyzarina, gormononetina, Iioliquiritigenina, glabrol, glabrona), saponiny, garbniki, beta-karoten, aminokwasy (asparaginę), białka, kwasy (salicylowy, jabłkowy, betulinowy, glicyretynowy), składniki mineralne (wapń, chrom, kobalt, fosfor, magnez, potas, krzem i sód oraz witaminy (witaminę C i tiaminę).

  • WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIA KOSMETYCZNE:



Lukrecja jest szeroko stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej ze względu na właściwości przeciwzapalne. Jej działanie jest tak silne, że bywa uznawana za naturalny kortyzon. Dzięki tym właściwościom przeciwzapalnym stosuje się ją w leczeniu chorób dermatologicznych; pomaga również w leczeniu egzemy, zapalenia skóry, łojotoku, łuszczycy, opryszczki, oparzeń, wypadania włosów, grzybic i trądziku, przy nakładaniu bezpośrednio na skórę i włosy.
Jest również bardzo pomocna przy rzucaniu palenia. Zaleca się żucie korzenia bezpośrednio kilka razy dziennie. Pozwala to zastąpić nawyk wkładania papierosa do ust i pomaga odtruwać organizm.
Kolejną korzyścią jest łagodzenie bólu lub problemów skórnych (stanów zapalnych, świądu itp.); w tym celu dodajemy ją do wody w wannie i bierzemy kąpiel przez 20 lub 30 minut.

  • ŚRODKI OSTROŻNOŚCI


Nie zaleca się stosowania w ciąży, ponieważ może wywołać zaburzenia hormonalne, a nawet przedwczesny poród

Powiązane produkty

Opinie

Opinie klientów 1 szt.

  - opublikowano 18.07.2022
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Do szamponu w kostce i mydła w kostce
Zobacz oryginał

Para champu sólido y jabón de barra