679 094 530 · 924 254 639

Lawenda sewilska BIO

Olejek eteryczny z lawendy sewilskiej z dzikich zbiorów

Lavandula stoechas ssp luiseri

  • Olejek eteryczny w 100% czysty i naturalny.
  • Roślina dziko rosnąca.
  • Pochodzenie: Hiszpania.
  • Nuta zapachowa: owocowa, słodka, kandyzowana, likierowa, lecznicza, balsamiczna, zwierzęca.
  • Aktualna partia: SAELS1127
  • Najkrótszy termin ważności: listopad / 2027

Wybierz opcję:

  • 1g 9,85 €
  • 5ml 32,25 €
  • 10ml 58,80 €

Podaj ilość i dodaj do koszyka:

Informacje o produkcie

  • INCI: Lavandula stoechas ssp luiseri
  • Inne nazwy: Lawenda Luisieri, Rozeira
  • Rodzaj olejku eterycznego: 100% czysty, pełny
  • Gęstość względna: N/A
  • Skręcalność optyczna: N/A
  • Współczynnik załamania światła: N/A
  • Ekstrakcja: Destylacja z parą wodną
  • Wykorzystana część rośliny: Kwitnący wierzchołek
  • Nuta zapachowa: Nuta głowy
  • Intensywność zapachu: Silna
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • OAE-LAVSEVBIO
  • Numer CAS: N/A
  • Numer EINECS: N/A
  • Główne składniki:
    • Trans a Acetato de Necrodilo: 23,14%
    • 1,8 Cineol: 10,76%
    • Acetato de Lavandulilo: 6,11%
    • Cis a Necrodol: 5,97%
    • Linalol: 3,91%
    • 5-menthylene-2-3-4-4-tetrame-2-Cyclopentenone: 3,68%
    • Viridiflorol: 1,87%
    • Cis a Acetato de Necrodol: 1,60%

    Te składniki są specyficzne dla tej partii. Chemotyp określa się za pomocą analizy GC-MS.

  • Dodatki: Brak
Zakres cen Olejek eteryczny z lawendy sewilskiej z dzikich zbiorów w Mi Cosmética Casera od 9,85 € do 184,35 € w 5 wariantach.
Ceny zawsze zawierają VAT.

Opis

Lavandula stoechas sp Luisieri jest rośliną endemiczną Półwyspu Iberyjskiego. W Hiszpanii spotykamy ją głównie w Andaluzji i Estremadurze.
To podgatunek lawendy francuskiej, która obficie występuje w wielu regionach półwyspu.
Jej olejek eteryczny pozyskuje się od stosunkowo niedawna. Otrzymała nazwę „lawenda sewilska”, mimo że nie jest lawendą, lecz jedną z jej „bliskich kuzynek”. „Sewilla” wskazuje obszar, gdzie rośnie obficie i gdzie zaczęto ją zbierać do destylacji.

To mało znany olejek eteryczny. W 1992 roku roślinę wybrano jako temat pracy doktorskiej. Wówczas przeanalizowano jej olejek eteryczny. W rzeczywistości zbadano kilka partii i po raz pierwszy w świecie roślinnym wykryto obecność grupy terpenoidów cyklopentenowych reprezentowanej przez alfa-necrodo, zidentyfikowany 10 lat wcześniej w wydzielinie obronnej chrząszcza z Ameryki Środkowej o nazwie Necrodes surinamensis.

Osobą, która najdokładniej zbadała ten olejek eteryczny, szczególnie pod względem zapachowym, jest Christian Escriva. Dzięki jego drobiazgowym „badaniom węchowym” udało się ujawnić niektóre właściwości terapeutyczne olejku.

Olejek eteryczny z lawendy sewilskiej ma bardzo charakterystyczny zapach: jest słodki i przypomina miód, konfitury lub lukrecję. Ma nieco szorstkie nuty lecznicze i balsamiczne. W niczym nie przypomina zapachu olejku lawendowego, dlatego nie należy dać się zwieść nazwie.

Wygląd: Ciecz bezbarwna, intensywnie żółta, złocista

Rozpuszczalność: Rozpuszczalny w alkoholu i oleju. Nierozpuszczalny w wodzie

Środki ostrożności

Nie stosować w pierwszych trzech miesiącach ciąży ani u dzieci poniżej 6 lat.

Taksonomia

Nazwa botaniczna: Lavandula stoechas ssp luisieri (Rozeira) - Rodzina: Lamiaceae - Rodzaj: Lavandula

Powiązane produkty

Opinie

Opinie klientów 16 szt.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Skarb
Maite M.  - opublikowano 20.07.2022
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Ten olejek to skarb, trzeba wąchać go z zamkniętymi oczami i używać z całą troską, na jaką zasługuje. Dodany do mojego kremu na noc pozwala mi intensywniej odczuwać jego właściwości. Opakowanie w szklanej buteleczce świadczy o szacunku Mi cosmética Casera do rośliny.
Zobacz oryginał
Un tesoro

Este aceite es un tesoro, hay que olerlo con los ojos cerrados y usarlo con todo el cuidado que merece. Yo lo he añadido a mi crema de noche y siento sus propiedades con más intensidad. El envasado en un frasquito de cristal demuestra el respeto a la planta por parte de Mi cosmética Casera.

Zalety (oryginał): Todas

Wady (oryginał): Ninguna

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Bardzo dobry produkt do stosowania miejscowego.
Àngels  - opublikowano 14.07.2022
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Ponieważ to mój pierwszy zakup, zaskoczył mnie jego zapach.
Zobacz oryginał
Muy buen producto para uso tópico.

Al ser la primera vez que lo compraba ,me ha sorprendido su olor.

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Cudowny
Verónica .  - opublikowano 01.07.2022
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Zapach nieco słodki, dyskretny. Używam go w przeciwstarzeniowych kremach do twarzy
Zobacz oryginał
Maravilloso

Olor algo dulce, discreto. Lo uso en mis cremas antiedad faciales

Zalety (oryginał): El olor

Wady (oryginał): Ninguno

  - opublikowano 20.07.2021
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Fantastyczny...
Zobacz oryginał

Fantastico...

  - opublikowano 20.07.2021
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. fantastyczny
Zobacz oryginał

fantastico

  - opublikowano 14.07.2021
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Uwielbiam
Zobacz oryginał

Me encanta

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wydaje mi się idealny
Marisa D.  - opublikowano 13.02.2021
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Używam go codziennie w moim olejku do ciała
Zobacz oryginał
Me parece perfecto

Lo uso a diario en mi aceite corporal

Przetłumaczona opinia. Bardzo polecam do stosowania na skórę, do dyfuzora lepsza lawenda bio z Hiszpanii.
Zobacz oryginał
El olor no es tan agradable con la lavanda bio España, sin embargo es muy eficaz en el tratamiento de pequeñas quemaduras, eccemas o pequeños cortes.

Muy recomendable para uso tópico, para difusor mejor la lavanda bio España.

  - opublikowano 29.10.2020
Potwierdzony zakup
Ocena Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Pusta gwiazdka
Przetłumaczona opinia. Jego zapach wydał mi się dziwny,
Zobacz oryginał

Me ha resultado su olor extraño,

Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Wypełniona gwiazdka Bardzo dobry produkt
ISABEL  - opublikowano 06.09.2020
Potwierdzony zakup
Przetłumaczona opinia. Nadzwyczajny zapach, uwielbiam go
Zobacz oryginał
Muy buen producto

Olor extraordinario, me encanta